Syntyykö valtion virastojen keskittymä Vanajantielle Hämeenlinnassa?

Senaatti-kiinteistöt harkitsee luopumista nykyistä kantakaupungin virastoistaan Hämeenlinnassa ja hakee keskitettyä ratkaisua hyvien liikenneyhteyksien varrelta.

Hämeenlinna
Lääninhallituksen rakennus Hämeenlinnan torin äärellä.
Etelä-Suomen AVI eli entinen lääninhallitus Hämeenlinnan torin laidalla.Yle

Senaatti-kiinteistöt on sijoittamassa Hämeenlinnassa yli kolmeasataa virkamiestä nykyistä tehokkaampiin toimitiloihin. Hämeenlinnan kaupunki tarjoaa rakennushankkeesta kiinnostuneelle OP-Palvelukiinteistöt-rahastolle tarkoitukseen suurehkoa tonttia Vanajantien varresta Keinusaaresta. Tontti sijaitsee vakuutusyhtiö Pohjantähden pääkonttorin ja lämpökeskuksen välissä.

Keskeiset valtion virastot voitaisiin näin koota yhteen ja sijoittaa Hämeenlinnassa rautatieaseman ja kongressikeskus Verkatehtaan tuntumaan.

Hämeenlinnan apulaiskaupunginjohtajan Juha Isosuon mukaan kaupungin varaama tontti Vanajantieltä on erinomainen sijainniltaan ja yhteyksiltään.

– Tämä on erinomainen tontti mihin hyvänsä tarkoitukseen Hämeenlinnassa. Kun Senaatti nyt kilpailuttaa erilaisia tilaratkaisujen tarjoajia, tämä on meidän vastauksemme asiaan, Isosuo perustelee hanketta.

Kyseessä on suuri valtion toimintojen elinkeino- ja työpaikkahanke. Senaatti-kiinteistöt ryhtyi keskikesällä hakemaan yhteisiä toimitiloja valtion virastoille. Senaatti-kiinteistöt ei saa paljastaa kesken kilpailutuksen, millaisia tarjouksia se on saanut.

Synergiaa ja yhteisiä kokoushuoneita

Valtio haluaa karsia menojaan. Seinät ja toimitilat ovat usein säästökohteina helpoimpia, koska ne eivät vaikuta asiakastyöhön. Työntekijöitä virastoissa on nyt yli kolmesataa.

Lähtökohtana on sijoittaa samoihin tiloihin Verohallinnon Hämeenlinnan toimipiste, Etelä-Suomen aluehallintovirasto, Hämeen maistraatti ja Kaakkois-Suomen oikeusapu- ja edunvalvontapiiri.

Hanketta vetävä Senaatti-kiinteistöjen aluepäällikkö Toni Rantanen sanoi kesällä Ylelle, että tarkoitus on saada synergiaa ja päästä käyttämään yhteisiä kokoustiloja.

Linnan Kehitys ja OP-ryhmä tehneet jo töitä asiassa

Virastohankkeen kilpailussa olevat investorit ovat jo piirtäneet luonnoksia uusiksi virasto- ja toimitilaratkaisuiksi.

Hämeenlinnan kaupungille valtion hanke on monessa suhteessa tärkeä. Kaupungin elinkeinoyhtiö Linnan Kehitys on valmistellut jo ratkaisua yhdessä kumppanikseen saamansa OP-Palvelukiinteistöt-erikoissijoitusrahaston kanssa. Varsinainen hankkeen toteuttaja olisi OP-ryhmä Senaatille.

Verkatehtaan kokous- ja kongressitilat olisivat Vanajantiellä lähes kadun toisella puolella, siis helposti myös valtion virkamiesten käytettävissä tarvittaessa. Verkatehdas Oy on aloittamassa mahdollisesti jo loppusyksystä Verkatehtaan laajennusta paviljonki-rakennuksella. Rakennus olisi muunneltavissa myös suurehkojen kokousten käyttöön.

Kaupunkikeskustan virastot myyntiin, remonttiin ja uusi tulevaisuus?

Hämeenlinna on ollut satoja vuosia hallintokaupunki. Tämä näkyy keskustan kaupunkikuvassa. Torin pohjoislaitaa hallitsee 1800-luvun alusta oleva Engel-tyylinen entinen lääninhallitus eli nykyinen Etelä-Suomen AVI. Sen tiloja on myös Birger Jaarlin kadulla, missä sijaitsee myös Hämeen maistraatin Hämeenlinnan yksikkö.

Engelinkeltaista tyyliä on myös Maanmittauslaitoksen talo Koulukadun ja Sibeliuksenkadun kulmassa.

Hämeenlinnan apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo odottaa Senaatin uusimman hankkeen etenevän nopeasti. Uudet tilat voisivat olla käytössä Vanajantiellä Keinusaaressa jo parin vuoden päästä.

– Se on merkittävä hanke monella tavalla. Tontille olisi monenlaista muutakin käyttöä, jos se ei Senaatille kävisi, sanoo Isosuo.

Hämeenlinnan kaupunki on investoinut viitisentoista vuotta voimakkaasti Keinusaaressa Verkatehtaan alueeseen ja sen toimintoihin.

Jos tonttikauppa toteutuu, Hämeenlinnan kaupunki saisi alustavan arvion mukaan tontista runsaat 1,1 miljoonaa euroa myyntituloa. Tonttivaraus on voimassa ensi kesäkuun loppuun.