Itä-Suomen ainoa jokitalkkari: Lohikantojen vahvistaminen kääntyy kalastusmatkailun eduksi

Muutama vuosi sitten perustetun Saimaan lohikalojen ystävät -yhdistyksen tavoitteena on palauttaa Saimaan vesistöön kalastusta kestävä lohikalakanta.

Mikkeli
Saimaan järvilohi.
Saimaan järvilohi.Anu Rummukainen / Yle

Itä-Suomen jokitalkkari ja Saimaan lohikalojen ystävät -yhdistyksen varapuheenjohtaja uskoo lohikantojen vahvistamisen kääntyvän kalastusmatkailun eduksi.

– Jos Saimaaseen saadaan kalastusta kestävä lohikalakanta, ulkomaille lähtö kääntyisi suomalaisista kotimaahan. Lisäksi tänne voisi tulla ulkomaalaisia turisteja. Itä-Suomi on hiipumaan päin, joten se piristäisi matkailua todella paljon, Pekka Huupponen sanoo.

Saimaan jokikalojen ystävät -yhdistyksen tavoitteena on palauttaa Saimaan vesistöön kalastusta kestävä lohikalakanta.

– Jos ensi kesänä saamme mahdollisimman paljon kutupaikkoja kunnostettua, kymmenen vuoden päästä järvilohikanta kestäisi kalastuksen, Huupponen sanoo.

Jokitalkkarin työnkuvaan kuuluu muun muassa kartoittaa mahdollisia kunnostettavia jokikohteita. Järvilohia ja taimenia varten rakennetaan esimerkiksi kalateitä ja kutuun sopivia soraikkoja.

Järvilohi ja taimen ovat tällä hetkellä äärimmäisen uhanalaisia lajeja. Vaelluskalojen nousu kutupaikoille on estynyt, koska virtaava vesi on valjastettu esimerkiksi sähköntuotantoon.

Huupposen mukaan kunnostustyön tulokset näkyvät todella nopeasti.

– Lieksassa teimme aamupäivän kunnostustöitä, ja eväitä syödessä joku huudahti, että "täällä on soraikon päällä taimen".

Virtapaikkoja kunnostetaan paljon talkootyönä. Huupponen kertoo, että viime kesänä Heinävedellä Jyrkylinjoella kunnostustöihin osallistui vetouistelija Helsingistä asti.