Yli 4 500 elintarvikealan työntekijää ryhtyy päiväksi lakkoon ensi viikolla – vastustavat irtisanomissuojan heikennystä

Lakolla vastustetaan hallituksen kaavailemaa lakiesitystä, joka heikentäisi alle 20 työntekijän yrityksissä työskentelevien irtisanomissuojaa.

lakot
Sanna Pellilä-Laakso Saarioisten Sahalahden tuotantolinjalla töissä.
Maksalaatikon valmistusta Saarioisen Sahalahden tehtaalla.Marjut Suomi / Yle

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto (SEL) on julistanut 15 elintarvikealan työpaikkaa poliittiseen lakkoon ensi keskiviikkona 3. lokakuuta. Lakkoon osallistuu yli 4 500 elintarvikealan työntekijää.

Lakolla vastustetaan hallituksen kaavailemaa lakiesitystä, joka heikentäisi alle 20 työntekijän yrityksissä työskentelevien irtisanomissuojaa.

Liiton puheenjohtajan mukaan SEL ei voi hyväksyä työntekijälle perustavanlaatuiseksi kuvatun irtisanomissuojan heikentämistä.

– Emme voi hyväksyä sitä, että työntekijän irtisanomissuojaa ollaan perusteettomasti heikentämässä. Tällaista lainsäädäntöä eivät asialliset työnantajat tarvitse, ja asiattomien halusta tällaista lakia ei tule säätää, kertoo SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen.

Lakkoon osallistuu muun muassa Atrian, Hartwallin, Fazer Makeisten ja Saarioisten työntekijöitä. Lakkoon osallistuvat edustavat vajaata neljännestä kaikista SEL:n jäsenistä.

– Valinnassa pyrittiin siihen, että yrityksillä olisi painoarvoa maan hallituksen suuntaan. Tätä ei ole missään nimessä suunnattu näitä yrityksiä vastaan, Kuntonen sanoo.

Päätöksiä jatkotoimista lakon jälkeen liitto ei ole vielä tehnyt.

Kuluttajille tuskin suuria vaikutuksia

Työnantajia edustavan Elintarviketeollisuusliiton työmarkkinajohtajan Mika Lallon mukaan meijeri-, leipomo- ja siipikarjateollisuutta lukuunottamatta muu teollisuus seisoo ensi keskiviikkona.

Kuluttajille yhden päivän lakolla ei kuitenkaan pitäisi olla kovin suuria vaikutuksia. Lallo sanoo, että kauppojen hyllyille saadaan korvaavia tuoteryhmiä. Jos esimerkiksi joitain punaisen lihan tuoteryhmiä ei saada toimitettua, niitä voidaan korvata esimerkiksi siipikarjatuotteilla.

– Kuluttaja pystyy kyllä olemaan huoletta siinä mielessä, että jotain ruokaa on ihan varmasti kaupoissa, Lallo sanoo.

Lallo sanoo pitävänsä poliittisia lakkoja hyvin valitettavina. Hän huomauttaa, että irtisanomissuojan heikentämisen tuoma mahdollinen hyöty ei edes koske suuria yrityksiä.

– Tässä on täysin ammattiyhdistysliikkeen ja maan hallituksen välisen kiistan ulkopuoliset tahot laitettu maksamaan käytännössä tämä lasku.