Kerättiinkö nimiä Vesijärvenkadun uudistamista vastaan tarkoitushakuisesti? Valtaosa adressin nimikirjoituksista haalittiin ulkopuolisilta

Osa muutoksia vastustavan adressin allekirjoittajista on muualta kuin Lahdesta.

kansalaisaloitteet
Syksyinen katunäkymä.
Nelikaistainen Vesijärvenkatu on yksi Lahden pääkaduista, joka halkoo keskustaa.Janne Ahjopalo / Yle

Vesijärvenkadun uudistamisen vastustuksen laajuudesta on syntynyt Lahdessa väärä mielikuva. Lahden kaupunki on selvittänyt Vesijärvenkadun kehittämistarpeita ja suunnittelee kokeilua (siirryt toiseen palveluun), jossa raivattaisiin kadulta lisää tilaa jalankulkijoille ja pyöräilijöille, autokaistojen kustannuksella.

Suunnitelmat ovat herättäneet keskustelua ja poikineet kokeilua vastustavan adressin, joka luovutettiin Lahden kaupungin päättäjille viime viikolla. Adressiin oli kerätty 221 nimeä, joiden kerrottiin olevan kadun kaventamista vastustavia yrittäjiä.

Adressi otettiin kaupungintalolla vakavasti, Etelä-Suomen Sanomat kirjoitti päättäjien ottavan aikalisän adressin vuoksi. (siirryt toiseen palveluun)

Yle sai selville, että vain 37 adressin allekirjoittaneista on Vesijärvenkadulla toimivia yrityksiä. Adressissa väitettiin kaikkien Vesijärvenkadun yrittäjien, yhtä lukuunottamatta, allekirjoittaneen vetoomuksen.

Allekirjoituksia kerännyt yrittäjä Matti Varpila myöntää nyt, ettei käynyt kaikissa kadun yrityksissä.

– Kävin läpi 38 yritystä, joista 37 allekirjoitti. Siinä on siis kaikki yritykset, missä ehdin käydä.

Vesijärvenkadun adressi
Vesijärvenkadun kaventamista vastustava adressiFrancis McCarron

Varpila kertoo, että muut allekirjoittajat ovat Vesijärvenkadun käyttäjiä. Kaikki eivät ole lahtelaisia.

– Siinä on yrittäjiä pitkin Lahtea, Nastolaa ja Hollolaa. He käyttävät Vesijärvenkatua.

Varpilalla itsellään on hautaustoimisto Vapaudenkadulla. Varpila sanoo kantavansa huolta keskustan elävyydestä: hän ei usko liikenteen pysyvän sujuvana, jos kaistoja vähennetään.

Adressilla vedottiin päättäjiin

Yrittäjä Matti Varpila sanoo, että maininta kaikista kadun yrittäjistä tuli kiireessä adressin kansilehteen. Hän sanoo maininneensa virheellisestä tiedosta päättäjille, jotka vastaanottivat adressin kaupungintalolla 17. päivänä maanantaina.

Vesijärvenkatu.
Vanhat jalopuut reunustavat Vesijärvenkatua.Janne Ahjopalo / Yle

Adressia olivat vastaanottamassa kaupunginjohtaja Pekka Timosen lisäksi kaupunginhalllituksen puheenjohtaja Pekka Komu (sd.), 1. varapuheenjohtaja Juha Rostedt (kok.) ja teknisen lautakunnan puheenjohtaja Francis McCarron (kok.).

Komu ja Rostedt kertovat jääneensä siihen käsitykseen, että kaikilta Vesijärvenkadun yrittäjiltä oli kysytty kantaa. McCarron kertoo huomanneensa myöhemmin, että kaikki allekirjoittajat eivät olleet Vesijärvenkadun yrittäjiä.