Sähköyhtiön asentajat eivät ehdi raivata linjoja: "Sitä mukaa kun puita saa pois, uusia kaatuu tilalle"

Sähköverkkoyhtiö Elenian käyttöpäällikön Heikki Paanasen mukaan meneillään on vuoden kovin myräkkä.

myrskyt
Katkennutta sähkökaapelia Jyväskylän Laajavuoressa.
Matti Myller / Yle

25 metriä sekunnissa puhaltava tuuli voi repiä puita juurineen ja aiheuttaa rakennuksille vakavaa vahinkoa. Ilmatieteen laitoksen mukaan (siirryt toiseen palveluun)näin kovaa tuulta on sisämaassa harvoin.

Viime yönä oli.

– Olosuhteet ovat olleet tämän vuoden haastavimmat, vuoden kovin matalapainemyrsky. Kovia puuskia on ollut erityisesti Päijänteen ympäristössä, sanoo sähköverkkoyhtiö Elenian käyttöpäällikkö Heikki Paananen.

Olosuhteet katkojen korjauksiin maastossa ovat vaikeat. Äsken Heinolassa puita linjoilta raivaamassa olleet työmiehet joutuivat lähtemään pois työmaaltaan.

– Sitä myötä kun puuta otettiin pois linjoilta, uusia kaatui päälle. Silloin ei työtä voida tehdä turvallisesti, Paananen sanoo.

Petäjävedellä taas linjaraivauksissa on jouduttu ottamaan mukaan monitoimikone.

– Sen verran reippaasti ja järeää puuta oli kaatunut siellä, Paananen kertoo.

Tuuli jatkuu päivän mittaan voimakkaana keskisessä Suomessa. Tuulen voimakkuus ylittänee 20 metriä sekunnissa ainakin Keski-Suomessa ja Pohjois-Savossa.

– Me olemme viime yön ja aamun vioista yli puolet korjanneet, mutta uusia tulee koko ajan. Nyt tuulten pitäisi laantua illansuussa, ja silloin viimeistään pääsemme kunnolla korjaamaan, Paananen sanoo.

Viat saataneen korjattua viimeistään huomenna.