Suomen pisin maantietunneli on suljettu häkellyttävän monta kertaa syyskuussa – huono tuuri piinaa

Suuri osa Tampereen rantatunnelin sulkemisista johtuu Liikenneviraston mukaan liikenneruuhkista.

liikenneruuhkat
Tampereen Rantatunnelin sulkemisesta kertova ilmoitus.
Heli Mansikka / Yle

– Rantatunneli on ruuhkautunut. Tunneliin pääsyä säännellään. Varaudu pysähdyksiin.

Tällainen viesti Twitterissä on tullut tutuksi Tampereella syyskuussa. Suomen pisin 2,3 kilometriä pitkä maantietunneli on kulkenut vajaat kaksi vuotta Näsijärven rannassa Rantaväylällä. Ongelmilta ja huonolta tuurilta ei ole vältytty.

Syyskuussa tunneli on jouduttu sulkemaan häkellyttävän monta kertaa. Tämä on herättänyt raivoa osassa autoilijoita.

Virallisia tilastoja sulkemiskerroista ei ole, mutta niistä ilmoitetaan Twitter-tilillä. Sieltä laskettuna tunneli on suljettu ja avattu noin 35 kertaa syyskuussa. Ely-keskuksen mukaan sulkemisia on keskimäärin kerran päivässä.

Ruuhkaa tunneliin vievällä rampilla.
Punaiset valot ja rastit tunnelin suulla kertovat, että tunneli on suljettu.Elina Nieminen / Yle

Useana päivänä sulkemisia on ollut monta kertaa. Yleensä sulkeminen on sattunut juuri silloin, kun suurin osa autoilijoista lähtee töistä kotiin tai tulee töihin.

Ylöjärveltä Tampereella töissä käyvä Satu Peltola on juuttunut monta kertaa syksyllä liikenteeseen tunnelin sulkemisen takia.

– Maanantaina tunneli oli juuri neljältä kiinni, kun lähdin töistä. Ruuhkat olivat kamalat ja ajoaika kesti 20 minuutin sijaan 40 minuuttia. Kun tunneli on kiinni, iskee hätä, ehdinkö ajoissa päiväkotiin hakemaan lapsia.

Kun tunneli sitten viimein avataan, liikennettä on Peltolan kokemuksen mukaan niin paljon, että sen purkautuminen kestää.

–Ymmärrän, että tunneli suljetaan turvallisuussyistä, mutta näitä tapauksia varten olisi hyvä olla varasuunnitelma. Tunneli on siinä mielessä ongelmallinen, että sitä kautta on ohjattu niin valtavat autovirrat.

Tunneli suljetaan turvallisuussyistä

Suuri osa tunnelin sulkemisista johtuu Liikenneviraston mukaan liikenneruuhkista. Syyskuussa on vilkkainta liikenteessä, kun koulut ovat alkaneet eivätkä ihmiset ole lomilla.

Liikenneviraston tieliikennekeskuksen tieliikennepäällikkö Kari Korpela sanoo, että tunneli suljetaan automaattisesti, jos tunnelissa on liikaa autoja.

– Tunneliin ei haluta määräänsä enempää palokuormaa. Evakuoinnin pitää onnistua tarvittaessa ja pelastushenkilökunnan pääsy tunneliin vaikeutuu, jos autoja on liikaa.

Huonolta tuuriltakaan ei ole vältytty. Torstaina aamulla Tampereen rantatunneliin pääsy Naistenlahden voimalan puoleista ramppia pitkin katkesi noin kello seitsemän. Tielle oli rikkoutunut työkone, joka saatiin pois vasta 45 minuutin kuluttua.

Tunneli oli käytössä, mutta rampin sulkeutuminen aiheutti ruuhkia.

Keskiviikkona puolestaan henkilöauton kuljettaja ja kevyen moottoripyörän kuljettaja kolaroivat rantatunnelissa iltapäivällä.

Rantatunneli on usein suljettu.
Kai Pohjanen / Yle

Moottoripyörä osui henkilöauton perään juuri neljän ruuhkassa. Paikalla oli paloauto ja ambulanssi. Tunnelin toinen kaista oli suljettuna länteen päin.

Vajaat kaksi viikkoa sitten rantatunneli suljettiin palohälytyksen takia. Sähkökeskuksessa paloi sähkölaite, mikä savusi voimakkaasti yhdyskäytävään.

Tunneli oli kiinni reilun tunnin, mikä riitti panemaan liikenteen sekaisin. Tampereen keskustan laajat ruuhkat hidastivat myös bussien kulkua.

Muutama kuski yritti suljettuun tunneliin toisen paloauton perässä. Samalla kuskit aiheuttivat vaaratilanteen, sillä pelastuslaitoksen väki ajatteli tunnelin olevan suljettu. Kenellekään ei onneksi käynyt kuinkaan.

Moni pysähtyy turhaan tunnelissa

Tunnelin liikennemäärät ovat kasvaneet siitä syystä, että Tampereella tehdään nyt paljon rakennustöitä. Esimerkiksi ratikan ja Hämeensillan remontin takia ihmiset etsivät nopeampia kulkureittejä.

Tieliikennepäällikkö Kari Korpela arvioi, että autoilijoita on siirtynyt esimerkiksi Pispalan valtatieltä tunneliin.

Samaa sanoo Pirkanmaan ely-keskuksen liikennepuolen johtaja Juha Sammallahti.

– Liikennemäärät ovat olleet paljon suurempia kuin suunniteltiin. Rantaväylä vetää tällä hetkellä hyvin verrattuna aikaisempaan. Kehätieltä on siirtynyt tänne väkeä.

Tunnelin ongelmat johtuvat Sammallahden mukaan siitä, että Santalahti ja Nokian moottoritie eivät vedä tarpeeksi nopeasti liikennettä.

Tampereen Rantatunneli
Antti Eintola / Yle

Nokian moottorien loppuun suunnitellaan lisäkaistaa, mikä helpottaisi ruuhkia.

– Tapahtumia on riittänyt viime viikkojen aikana. Pääsyn sulkemisia tunneliin saattaa olla päivittäin mutta kestot ovat lyhyitä. Jos tulee palohälytys tai onnettomuus, tunneli on suljettu pidempään, Sammallahti sanoo.

Viime vuonna onnettomuuksia sattui tunnelissa ely-keskuksen mukaan kaksi, tänä vuonna niitä on ollut kolme.

Hän on huolissaan myös siitä, että moni autoilija pysähtyy tunnelissa pientareelle, vaikka se on sallittu vain hätätilanteessa. Viime vuonna näitä pysähtymisiä oli 490 kertaa, pelkästään elokuussa tänä vuonna niitä oli 46.

Tunneli on arka asia Tampereella

Kun moni menee nopean reitin toiveissa tunnelin suulle ja se onkin suljettu, pettymys on melkoinen.

Tunneli on Tampereella yhä arka asia, koska sen tulosta käytiin lihava riita.

Autoja jonossa Tampereen Lapintiellä
Tunnelin sulkeminen aiheuttaa ruuhkia lähikaduille.Elina Nieminen / Yle

Tunnelille tehtiin varaus kaavaan jo vuonna 1995, mutta rakentamisen lähestyessä poliittinen vääntö tunnelista lisääntyi.

Syyskuussa 2013 Rantatunnelin kannattajat voittivat. Tulos oli karvas tappio demareille, sillä tunnelin vastustaminen oli heidän keskeinen vaalilupauksensa.

Vaa'an käänsivät lopulta neljä demariedustajaa, jotka äänestivät tunnelin puolesta vastoin omaa ryhmäänsä ja saivat samalla lähtöpassit ryhmästään.

Syntipukki kaikille ruuhkaongelmille

Tunnelista on tehty myös syntipukki kaikille Tampereen liikenneongelmille. Vaikka kolareita ja ruuhkia on ollut myös aiemmin.

– Kyllä ennenkin on ollut onnettomuuksia Rantaväylällä, Korpela sanoo.

Ely-keskuksen Juha Sammallahti sanoo, että ennen tunnelia peräänajot olivat yleisiä liikennevaloissa ja Harlan mäessä oli usein onnettomuuksia.

– Ennen tunnelia onnettomuustilanteet näkyivät jopa Hämeenkadulla. Onnettomuustilanteita on Rantaväylällä entistä vähemmän nyt, Sammallahti sanoo.