Hyppää sisältöön

Onko pelkkää kaupunkilegendaa, että etätyöpäivien kuningas on perjantai?

Etätyötä pidetään normityötä tehokkaampana työmuotona, mutta näyttöä siitä on vähän.

Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Työn näyttämö voi olla joskus hämäävä. Myynnin ja markkinoinnin ammattilainen Timo von Beukering istuu jättimäisen Kaaren kauppakeskuksen ylimmän kerroksen aulatilassa työskentelemässä. Pöydällä on vain kannettava tietokone, älypuhelin sekä lehtiö ja kynä. Taustalla soi kauppakeskusmusiikki.

Kaaren alemmissa kerroksissa pyörii satoja asiakkaita eri liikkeissä. Musiikki ja ihmisvilinä eivät häiritse, koska kaikille avoin Konttori-työskentelytila on avara ja sopivasti vähän piilossa kaikkein pahimmasta hulinasta.

– Minulle tämä sopii. Joudun liikkumaan paljon asiakaskäynneillä ja varastossa. Päiväni ei ole kahdeksasta neljään konttorissa istumista, von Beukering kertoo.

Tilavassa yhteistilassa pystyy hoitamaan vallan hyvin kirjalliset tehtävät, kuten tarjousten kirjoittamiset ja sähköposteihin vastaamiset. Pysyvä työtila on kuitenkin von Beukeringilla haussa, koska työpapereille ja arkistolle olisi hyvä löytää huone läheltä varastoa.

Hänelle etätyö on käytännössä osa jokaista työpäivää. Näin on vain harvan kohdalla, yleensä etätöitä tehdään päivä tai pari kuussa.

Etätyö on tehokasta, vai onko sittenkään

Etätyön tekemistä pidetään usein tehokkaampana kuin toimistossa tehtyä vastaavaa työtä. Käsitys perustuu siihen, että etätyössä voi keskittyä johonkin asiaan perusteellisemmin ja ilman keskeytyksiä, joita toimistotyössä tapahtuu tavan takaa.

Timo van Beukering tarvitsee etätöissään vain kannettavan, puhelimen ja perinteisen muistilehtiön. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Väitteen tueksi on vähän näyttöä, mutta jotain kuitenkin. Kauppalehti uutisoi keväällä tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan ison matkatoimiston virkailijat tekivät työnsä etänä paljon tehokkaammin kuin toimistossa.

Työterveyslaitoksen erikoistutkija Seppo Tuomivaara tuntee saman tutkimuksen,

– Etätyöntekijöillä oli vähemmän taukoja ja sairauspoissaoloja. Vastaavasti asiakaskontakteja oli enemmän kuin verrokkiryhmällä. Voidaan sanoa, että tässä tapauksessa työ tehostui, Tuomivaara tulkitsee.

Mutta heti perään kokenut työelämätutkija kertoo toisesta amerikkalaistutkimuksesta (siirryt toiseen palveluun), jossa työn tehon lisääntyminen kyseenalaistetaan.

Etätyöpäivinä työajat pitenivät eli työtä tehtiin enemmän. Raportissa pohdittiin myös sairaana työskentelyn mahdollisuutta etätöissä.

Useissa tutkimuksissa väite työtehon lisääntymisestä perustuu työntekijän omaan kokemukseen, ei muuhun. Näin ollen tehokkuuden lisääntyminen voi olla kyseenalaista, Tuomivaara sanoo.

Tehokkuuden mittaaminen on luonnollisesti helpompaa töissä, jotka perustuvat näkyviin tapahtumiin, kuten puhelinneuvonnan tai -myynnin kontakteihin ja niiden lopputuloksiin.

Vaikeammaksi mittaaminen menee, jos etätyö on jonkin projektin valmistelua ja pohdintaa. Näissä tapauksissa tehokkuus on tulkinnanvaraisempaa. Sen myöntää myös työnantaja.

– Vastaus riippuu paljon siitä, millaisesta työstä on kysymys ylipäänsä. Etätöissä voi olla mahdollisuus keskittyä paremmin johonkin tiettyyn työtehtävään, jolloin tehokkuus kasvaa. Toisaalta voi olla, että jotkut sellaiset asiat eivät edisty yhtä tehokkaasti, jotka edellyttävät esimerkiksi työkavereiden myötävaikutusta, Elinkeinoelämän keskusliiton lakiasiainjohtaja Markus Äimälä sanoo.

Etätyön suosio kasvaa

Tehokasta tai ei, uusimman selvityksen mukaan useampi kuin joka viides palkansaaja teki etätöitä kuukausittain tai satunnaisesti vuonna 2017. Viikoittain tai päivittäin etätöitä teki 13 prosenttia palkansaajista.

Kuva: Aapo Parviainen / Yle

Etätyötä tekevät tyypillisesti korkeasti koulutetut, asiantuntijatehtävissä työskentelevät palkansaajat, joista melkein 30 prosenttia teki etätöitä vähintään viikoittain. Perusduunareista etätöitä teki samalla taajuudella vain kaksi prosenttia palkansaajista.

– Jos etätyön tekeminen on ylipäätään mahdollista, niin kyllä sitä silloin aika paljon suositaan, Akavan työelämäasioiden päällikkö Lotta Savinko sanoo. Akava on korkeasti koulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö.

Mahdollisuus tehdä töitään etänä näyttää myös kasvavan suorassa suhteessa työntekijän asemaan työyhteisössä. Akavan keväällä teettämän kyselyn mukaan johtajilla sekä liike-elämän ja tekniikan alan asiantuntijoilla oli selvästi muita ammattiryhmiä vapaammat mahdollisuudet hyödyntä etätyötä.

– Mitä korkeampi asema, sitä suurempi on mahdollisuus etätyöhön, Savinko kuvaa.

Etätöihin mökille, ja aina perjantaisin?

Kuten kerrottu, etätyö sopii kuin nenä päähän asiantuntijatehtäviin, joissa vaaditaan huolellista ja häiriötöntä perehtymistä vaativiin kokonaisuuksiin. Toisaalta työ sopii call center -tyyppisiin asiakaspalvelutehtäviin yhtä lailla.

Periaatteessa etätyötä voi tehdä missä vain, kotona tai mökillä, järven laiturilla tai kannon nokassa. Kunhan tekee töitä eikä luppoa.

– Etätyö perustuu luottamukseen. Jos etätyötä käytetään väärin, niin homma sakkaa. Työn määrässä näkyy, jos etätyötä käytetään ikään kuin puskurina kevyempään viikkoon, Lotta Savinko sanoo.

Kaupunkilegendan mukaan etätyöpäivien ylivoimainen suosikki on perjantai. Päättelyn perusteena on yksinkertaisesti se, että aamuruuhkat ovat perjantaisin huomattavasti lievempiä kuin muina arkipäivinä.

Henkilöautojen nopeudet tyypillisinä arkipäivinä 22. ja 25.5.2018 Helsingin suuntaan. Liikenneviraston Kivistön mittauspiste sijaitsee noin 3,5 kilometriä Kehä III:n liittymästä pohjoiseen. Kuva: Aapo Parviainen / Yle

Perjantaina autoja on liikkeellä reilut kymmenen prosenttia vähemmän kuin tiistaina, millä on suuri vaikutus ruuhkajonojen muodostumiseen ja siten autojen keskinopeuteen.

Työmatkoista hyvin suuri osa tehdään edelleen henkilöautolla, joten pienempi autojen määrä viittaa suoraan pienempään työmatkalaisten määrään. Kaikki eivät ole jääneet kotiin etätöiden takia, mutta moni on.

Kuinka moni? Suoraan vastausta siihen ei tohdita antaa ilmeisesti tahdikkuussyistä. Muutamia vuosia sitten joidenkin työantajien kerrotaan kuitenkin huomanneen etäpäivien tyhjentävän toimitilat lähes tykkänään perjantaisin.

Seurauksena oli kielto pitää etäpäiviä viikonlopun ympärillä. Sittemmin meno on rauhoittunut ja etätöissä ollaan töissä eikä osaksi vapaalla. Näin ainakin kysyttäessä sanotaan.

– Käytännöt työpaikoilla vaihtelevat niiden viikonpäivien suhteen, joina voi tai ei voi olla etätyössä. Voi myös olla, että ei ole mitään tämän tyyppisiä rajoituksia, Elinkeinoelämän keskusliiton lakiasianjohtaja Markus Äimälä vastaa.

Toisaalta yritykset eivät ole mitenkään kädettömiä etäpäivän työn tulosten seurannassa.

– Meillä on tarkasti sovitut pelisäännöt etätöistä. Seuraamme sitä, että työt tulevat tehdyksi myös etänä, muuten etätöihin ei anneta lupaa, työeläkeyhtiö Varman asiakaspalvelupäällikkö Tuuli Kuutti kertoo.

Kuutin osastolla etätöitä tekee moni ja jopa monta päivää viikossa. Tuuli Kuutti itse on etätöissä muutaman päivän kuukaudessa. Niitäkin on, jotka haluavat tehdä työnsä päivittäin toimistolla.

Eläkeyhtiö Varman asiakaspalvellupäällikkö Tuuli Kuutti tekee etätöitä muutaman päivän kuukaudessa. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Oman kokemuksensa perusteella Tuuli Kuutti arvostaa etätöissä eniten sen suomaa joustavuutta.

– Ehkä pieni haaste on etätyön vaikutus työyhteisöön, kun osa tekee etätöitä paljon ja osa ei koskaan. Se vaatii vähän silmää sille, miten työilmapiiriä pidetään yllä.

Uusi laki virallistaa joustavan työn

Avokonttori, kannettava tietokone ja kännykkä ovat muokanneet toimistotyön arkea viime vuodet isolla lapiolla. Työ on helposti entistä enemmän täynnä pieniä keskeytyksiä, kännykän piippauksia ja jatkuvaa pientä tai isompaa pulinahälyä.

Kaikkea tätä voi yrittää paeta etätöihin – usein se onnistuu, mutta ei aina.

– Etätyön luonne on muuttunut, se ei ole enää sama kuin 90-luvulla. Siitä on poistunut etenkin täydellinen työhön keskittyminen, koska esimerkiksi monet viestipalvelut katkovat työtä yhtä tehokkaasti sekä työpaikalla että etätöissä kotona, Seppo Tuomivaara toteaa.

– Keskeytyksistä huolimatta etäpäivä on rauhallisempi kuin toimistolla tehty työpäivä ja se myös tekee päivästä tehokkaamman, jos työn alla on jokin keskittymistä vaativa asia, Tuuli Kuutti sanoo.

Vähän oikoen voisi todeta, etätyöstä on tullut tai tulossa avokonttorityön hybridi, sen avulla voi hieman paremmin hallita toistuvia keskeytyksiä, mutta ei kokonaan.

Tällaiselle työlle on keksitty uusi nimikin: joustotyö.

– Joustotyö on vähän kuin etätyön ”spin off” eli jatkotuote, Lotta Savinko Akavasta tiivistää.

Joustotyössä työntekijä saa päättää itse, missä ja miten tekee vähintään puolet työajastaan. Joustolla pyritään siihen, että tärkeintä on saada asiat hoidetuksi maaliin. Se ei ole tärkeää, että työt tehdään tiukan kontrolloidusti.

Joustotyön määritelmä on tulossa myös uuteen työaikalakiin, josta annettiin hallituksen esitys eduskunnalle viime torstaina.

Uusi työaikalaki eduskuntaan – tässä viisi merkittävintä muutosta