Tuomariehdokas Kavanaugh vakuutti syyttömyyttään kyynelehtien, ei aio luopua ehdokkuudesta ahdistelusyytöksistä huolimatta – Yle seurasi

Syytökset esittänyt Christine Blasey Ford kertoi olevansa sataprosenttisen varma siitä, että hänen kimppuunsa hyökännyt mies oli Brett Kavanaugh.

Brett Kavanaugh
Yhdysvaltain senaatissa kuullaan Donald Trumpin tuomariehdokasta ja tätä seksuaalisesta ahdistelusta syyttävää professoria
Yhdysvaltain senaatissa kuullaan Donald Trumpin tuomariehdokasta ja tätä seksuaalisesta ahdistelusta syyttävää professoria

Yhdysvaltain senaatin lakiasiainvaliokunta kuulee tänään korkeimpaan oikeuteen ehdolla olevaa Brett Kavanaugh'ta ja häntä seksuaalisesta ahdistelusta syyttänyttä kalifornialaista psykologian professoria Christine Blasey Fordia.

Kuuleminen alkoi tänään torstaina Suomen aikaa kello 17, ja sitä voi seurata suorana Ylen sivuilla. Fordin kuuleminen on päättynyt. Seuraavaksi kuullaan Kavanaugh'ta.

Aluksi molemmilta kuultiin kirjallinen todistus. Sen lukemisen jälkeen lakiasiainvaliokunnan republikaani- ja demokraattijäsenet saivat esittää kysymyksiä. Republikaanit olivat palkanneet (siirryt toiseen palveluun) seksuaalisiin väkivaltatapauksiin erikoistuneen syyttäjän Rachel Mitchellin hoitamaan kyselemisen.

"Perheeni on tuhottu"

Kirjallisessa todistuksessaan Kavanaugh kieltää kaikki syytteet. Hän väittää, ettei ole koskaan ollut samaan aikaan juhlissa kuin Ford eikä koskaan elämänsä aikana seksuaalisesti häirinnyt ketään.

– Tämä on sirkus, hän kertoo todistuksensa alussa vihaisesti.

Hän kertoo, ettei häntä saa peloteltua luopumaan ehdokkuudesta. Ajoittain Kavanaugh pitää tauon ja yrittää kerätä itsensä kyyneliltä.

– Perheeni ja maineeni ovat totaalisesti ja pysyvästi tuhotut, Kavanaugh sanoo.

Hän kertoo pitäneensä kalenteria tekemisistään jo tuona aikana ja kalenteri todistaa, ettei hän ole ollut paikalla Fordin kuvailemissa juhlissa. Kavanaugh ei epäile, etteikö joku olisi hyökännyt Fordin kimppuun.

Lue lisää Kavanaugh'n kirjallisesta todistuksesta täältä.

Ford: Muistan Kavanaugh'n selvästi, olen sataprosenttisen varma

Ford luki kuulemisensa alussa kirjallisen todistuksen tapahtuneesta. Fordin ääni murtui jo alkuvaiheessa, kun hän kertoi, että kokee tapahtumista kertomisen olevan kansalaisvelvollisuutensa. Ford jatkoi lukemista rauhallisesti, mutta kyyneliä pidätellen. Lue lisää Christine Blasey Fordin kirjallisesta todistuksesta täältä.

– En ole täällä tänään siksi, että haluan. Olen kauhuissani, Ford luki todistuksensa alussa.

Ford halusi alun perin henkilöllisyytensä pysyvän salassa, mutta joutui kovan paineen takia tulemaan julkisuuteen asian kanssa. Ford kertoo toimittajan tulleen hänen luokkaansa kyselemään ja hänen kollegojensa saaneen soittoja medialta.

Ford kertoi lakiasiainvaliokunnalle kärsineensä tapahtuneesta vielä vuosia hyökkäyksen jälkeen. Hän on kärsinyt ahdistuksesta ja ahtaan paikan kammosta.

Senaattori Dianne Feinstein kysyi vuorollaan Fordilta, olisiko hän voinut erehtyä henkilöstä, joka hänen kimppuunsa hyökkäsi. Ford kuitenkin vakuutti muistavansa Kavanaugh'n ja hyökkäyksessä mukana olleen Kavanaugh'n ystävän Mark Judgen selvästi.

Kun senaattori Richard Durbin kysyi, kuinka varma Ford on siitä, että hyökkääjä oli Kavanaugh, Ford vastasi:

– Sataprosenttisen.

"Kaksi ystävystä pitämässä hauskaa"

Ford kertoo muistavansa erityisen hyvin, kuinka ystävykset nauroivat hyökkäyksen aikana.

– He nauroivat yhdessä. Olin heistä toisen alla, kun he nauroivat. Siinä oli kaksi ystävystä pitämässä hauskaa, Ford totesi. Hän kertoi, ettei ollut itse juonut alkoholia tuona iltana.

Ford ei ole törmännyt Kavanaugh'un tapahtuneen jälkeen, mutta hän kertoo tavanneensa Mark Judgen muutamaa viikkoa myöhemmin Safeway-marketissa. Fordin mukaan Judge oli vaivaantuneen ja hermostuneen oloinen nähdessään Fordin.

Katso tästä osa Fordin kuulemisesta:

Christine Blasey Ford
Professori Christine Blasey Fordia kuultiin liki kolmen tunnin ajan.

Poikkeuksellinen kuuleminen

Fordin mukaan Kavanaugh kävi häneen käsiksi kotibileissä vuonna 1982, jolloin Kavanaugh oli 17- ja Ford 15-vuotias. Kavanaugh kiistää syytökset.

Kavanaugh ja Judge olivat pakottaneet Fordin makuuhuoneeseen ja lukinneet oven perässään. Tämän jälkeen Kavanaugh yritti riisua Fordin. Ford pääsi kuitenkin pakenemaan tilanteesta.

Presidentti Donald Trump on puolustanut nimittämäänsä Kavanaugh'ta mutta on sanonut myös voivansa muuttaa mieltään. Senaatin pitää vahvistaa tuomarinimitys.

Poikkeuksellisessa kuulemisessa on erittäin suuret panokset: Korkeimman oikeuden tuomarien nimitykset ovat merkittäviä tapauksia Yhdysvaltain poliittisessa järjestelmässä, sillä tuomarinimitys on elinikäinen ja oikeuden päätöksillä on kauaskantoisia seurauksia koko yhteiskuntaan.

Juttua päivitetään.

Aiheesta aiemmin:

Christine Ford syyttää Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomariehdokasta vakavasta seksuaalisesta ahdistelusta – näin hän aikoo todistaa tänään 27.9.2018

Senaatti valmistautuu poikkeukselliseen näytelmään – Näitä 5 asiaa kannattaa seurata Kavanaugh'n ja Fordin kuulemisessa 27.9.2018

Trump kommentoi Rosensteinin mahdollisia potkuja ja tylytti Kanadan Trudeauta 27.9.2018

Yhdysvalloissa jo kolmas nainen astui julkisuuteen syyttämään korkeimman oikeuden tuomariehdokasta seksuaalisista väärinkäytöksistä 26.9.2018

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomariehdokas puolustuskannalla – vaimo vierellä poikkeuksellisessa tv-haastattelussa: Olin lukiossa neitsyt 25.9.2018

Analyysi: Kavanaugh vaikuttikin liian puhtoiselta ollakseen totta – Yhdysvalloissa alkaa korkeimman oikeuden sirkusviikko 24.9.2018

Analyysi: Trumpin tuomarinimityksellä voi olla rajut seuraukset naisille – toistakymmentä osavaltiota voi kieltää abortin 10.7.2018