Kenen alastomuus on hyväksyttyä? Asenteemme alastomuutta kohtaan on vääristynyt, väittää seksologi

Sosiaalinen media on tehnyt meistä toistemme siveyspoliiseja, sivaltaa Islannin johtava seksuaalikasvattaja.

alastomuus
Hot or not?
Yle Uutisgrafiikka / AOP

Seksologi Sigga Dögg kävelee turkulaisen kahvilan ikkunapöytään ja esittelee itsensä ”karvaisena islantilaisena peikkona”. Sitten hän nauraa hersyvästi päälle. Vapaa-aikanaan stand-up-koomikkona esiintyvä Dögg on tunnettu hullusta huumorintajustaan.

Pohjoismaiseen seksologikonferenssiin (siirryt toiseen palveluun) Turussa osallistuneen Döggin nauru kuitenkin hyytyy, kun hän alkaa puhua alastomuudesta. Aiemmin luonteva suhtautumisemme alastomuuteen on hänen mielestään nykyään pahasti vääristynyt.

– Islannin kuumissa lähteissä kylvettiin vielä vähän aikaa sitten alasti. Nyt jopa lapsille vaaditaan uimapuvut päälle, koska alastomuus on loukannut joitakin turisteja, Dögg tuhahtaa.

Sigga Dögg väittää, että meistä on tullut tekopyhiä sievistelijöitä alastomuuden suhteen. Samalla kun kylpylöissä vaaditaan uimapukuja, ovat mainokset ja sosiaalinen media täynnä toinen toistaan vähäpukeisempia ihmisiä.

Sosiaalisen median myötä tuntemattomat ihmiset voivat yhtäkkiä määritellä, miltä sinun pitäisi näyttää ja miltä ei.

Sigga Dögg, seksologi

Alastomuus yhdistyy mielessämme seksiin. Sen takia sitä myös pyritään jatkuvasti kontrolloimaan ja rajoittamaan. Döggin mukaan tämä kohdistuu varsinkin tyttöihin, jotka seksualisoidaan jo pienestä pitäen.

Enää ei riitä, että pikkutytöllä on uimahousut, hänellä pitää monissa kylpylöissä olla ylävartaloa peittävät bikinit tai uimapuku. Teini-ikäisten tyttöjen pukeutumista vasta syynätäänkin.

Meistä kaikista on tullut siveyspoliiseja

Suhtautuminen alastomuuteen on entistä jakautuneempaa. Samalla kun alastomuutta paheksutaan ja peitellään, luodaan julkisuudessa kuvaa ihannevartalosta ja käytetään seksuaalisuutta hyväksi huomion saamisessa.

Vääristynyt suhtautuminen alastomuuteen voi lisätä itsetunto-ongelmia, kehonegatiivisuutta ja masennusta. Sigga Dögg syyttää ongelman paisumisesta sosiaalista mediaa.

– Ennen älypuhelimia alastomuutesi näki vain pieni lähipiiri, ne joiden kanssa vietit aikaa oikeassa elämässä. Nyt bikini- ja salikuvat julkaistaan netissä, jolloin alastomuudesta tulee julkista.

Omia kuviaan saa tietysti julkaista, mutta silloin asettaa itsensä julkisesti arvosteltavaksi ja kommentoitavaksi. Kuka tahansa voi vaikka ilmiantaa kuvan loukkaavana. Ihmiset on pantu toistensa siveyspoliiseiksi, Sigga Dögg arvostelee.

– Sosiaalisen median myötä tuntemattomat ihmiset voivat yhtäkkiä määritellä, miltä sinun pitäisi näyttää ja miltä ei. Tällainen moralisointi valuu somesta myös jokapäiväiseen elämään.

Naiset ovat valtavan tietoisia ulkonäöstään sängyssä. He valitsevat seksiasentoja sen mukaan, miltä arvelevat kumppanilleen näyttävän.

Sigga Dögg, seksologi

Dögg haluaa provosoida miettimään, minkälaisia asenteita meillä on alastomuutta kohtaan. Miksi jonkun ihmisen vähäpukeisuus kiihottaa ja jonkun toisen ällöttää?

Onko vauvan alastomuus söpöä, mutta vanhuksen uimarantakuva inhottava? Miten suhtaudut, jos näet seksikkään kuvan ylipainoisesta ihmisestä? Tai kestääkö some kuvan naisen karvaisista sääristä?

seksologi Sigga Dögg
Islantilainen seksologi Sigga Dögg puhui alastomuudesta pohjoismaisessa seksologien konferenssissa Turussa.Paula Tiessalo / Yle

Alastomuus ei aina tarkoita seksiä

Kun alastomuuteen ei osata suhtautua neutraalisti, se nähdään heti seksuaalisena signaalina. Varsinkin nuoria naisia opastetaan soveliaan peittämisen ja paljastamisen suhteen jatkuvasti. "Älä laita noin tiukkaa paitaa, ei napapaitaa, ei liian lyhyttä hametta…"

Seksologi Sigga Dögg näkee pukeutumisohjeiden tulvassa muutakin kuin vanhempien huolta tyttärensä paleltumisesta.

– Asiaan olisi tärkeä havahtua, koska siitä on lyhyt matka seksuaalisen häirinnän tai väkivallan uhriksi joutuneen syyllistämiseen. Mitä sinulla oli päällä? Ettet vaan provosoinut?

Suurin osa miehistä ajattelee kumppanistaan, että ”enkeli on laskeutunut taivaasta ja tehnyt sinusta täydellisen!"

Sigga Dögg, seksologi

– Naisella täytyy olla vapaus pukeutua minihameeseen ja napapaitaan ilman pelkoa seksuaalisesta häirinnästä.

Ulkonäön ja seksuaalisten viestien jatkuva tarkkailu tekee epävarmaksi. Ei ihme, että nuorilla naisilla on vaikeuksia nauttia seksistä: Finsex 2015 -tutkimuksen mukaan alle 40-vuotiaiden naisten orgasminsaanti on vaikeutunut ja kaikkein vähiten orgasmeja saavat noin 20-vuotiaat naiset (Finsex 2015) (siirryt toiseen palveluun).

Alastomuuden pelko näivettää seksielämää

Seksuaalikasvattajana Sigga Dögg tapaa paljon nuoria naisia, jotka moittivat omaa ulkonäköään ja pelkäävät, etteivät kelpaa kumppanilleen.

– Naiset ovat valtavan tietoisia ulkonäöstään sängyssä. He valitsevat seksiasentoja sen mukaan, miltä arvelevat kumppanilleen näyttävän. Jotkut pitävät rintaliivit päällä seksin aikana, koska pitävät selinmakuulla litistyviä rintoja rumina.

Dögg lohduttaa alastomuuttaan häpeileviä naisia sillä, että suurin osa miehistäkin kokee paineita olla tietyn näköinen. Kun vaatteet sitten otetaan treffi-illan jälkeen pois, harva mies arvostelee kanssaan olevaa naista.

– Suurin osa miehistä ajattelee, että ”enkeli on laskeutunut taivaasta ja tehnyt sinusta täydellisen! Olen niin kiitollinen, että olet kanssani.”

Sigga Dögg tarjoilee parisuhdeongelmissa kipuileville pariskunnille kotitehtävän. Hän määrää parin istumaan vastakkain alasti. Istuessa voi jutella, katsoa suoratoistopalvelusta elokuvia tai vaikka laulaa, mutta seksiä ei saa harrastaa.

– Harjoituksen avulla rikotaan alastomuustabuja. Alastomuus ei aina tarkoita seksiä. Kumppanin kanssa pitää tuntea olonsa turvalliseksi, vaikka olisi alasti.