Hyppää sisältöön

Rintaliivien ompelutaito jo melkein katosi Suomesta – sitten pariskunta osti alusvaateyrityksen netistä

Käsityöalan pienyritystä etsinyt pariskunta Hämeenlinnasta päätyi ostamaan Suomen liivineulomon.

Markku Mäkelä leikkaa kankaat ja kiertää markkinoimassa Suomen liivineulomon tuotteita. Kuva: Heidi Kononen / Yle

Kerrostalon kahdeksanteen kerrokseen Hämeenlinnassa on sullottu sekä pariskunnan koti että alusvaateompelimo. Vanhojen teollisuusompelukoneiden seassa on tykötarpeita alushousuihin, hoikentajiin, rintaliiveihin ja proteesiliiveihin. Kangasrullia, pitsejä ja rintaliivien kiinnityksestä tuttuja hakasia.

– Etsimme Hannan kanssa käsityöalan pienyritystä ja törmäsimme sattumalta tori.fi-sivustolta Suomen liivineulomoon (siirryt toiseen palveluun). Päätimme sitten ostaa sen, toteaa Markku Mäkelä.

Rintaliivit tehdään massatuotantona eri puolilla maailmaa ja naistenvaatekaupat ja liiviliikkeet pursuavat vaihtoehtoja. Kuka ostaisi käsintehtyjä mittatilausrintaliivejä?

Alusvaatteet ovat herkkä asia erityisesti sellaisille ihmisille, joiden keho on muuttunut sairauden tai iän myötä. Puuttuva rinta, esiin pullistuva tyrä tai raskaat rinnat voivat olla kantajilleen taakka. Iän myötä keho kangistuu ja takaa kiinnitettävät rintaliivit voivat olla hankalia käyttää. Ikääntyvälle naiselle kyse on omasta kehosta ja itsemääräämisoikeudesta.

Hanna Lindberg on ommellut nuoresta saakka. Yhdet rintaliivit sisältävät useita kymmeniä eri osia, hän kertoo. Kuva: Heidi Kononen / Yle

– Meillä on ollut asiakkaita, jotka ovat Viroa myöden etsineet sopivia alusvaatteita niitä löytämättä. Ilo on ollut melkoinen, kun olemme tehneet liivit tarkkojen mittojen mukaan heille sopivista materiaaleista. Hyvät alusvaatteet tuntuvat ihmisen psyykessä asti, kertoo Hanna Lindberg.

Alusvaatteet myydään luottamuksella

Jokohan sopivien alusvaatteiden tuska pian helpottaisi laajemminkin? Ainakin H&M julkisti vastikään Yhdysvalloissa ensimmäisen rintasyövästä selvinneille suunnatun rintaliivimallistonsa, kertoo MTV (siirryt toiseen palveluun).

Samankokoisia rintoja ei ole, ja harvoin ne sijaitsevat symmetrisesti suhteessa toisiinsa tai kehoon ylipäätään. Syövän runtelema nainen saa sairaalasta ihonväriset puuvillaliivit.

Naisen pitäisi saada tuntea itsensä arvokkaaksi vaikka häneltä puuttuisi toinen rinta kokonaan

Hanna Lindberg

– Raskaiden hoitojen jälkeen on yllättävän tärkeää saada kauniita alusvaatteita, joissa on pitsiä, koristeita ja värejä. Naisen pitäisi saada tuntea itsensä arvokkaaksi, vaikka häneltä puuttuisi toinen rinta kokonaan, pohtii Hanna Lindberg.

Myös fiftarit ovat löytäneet käsintehdyt alusvaatteet. Hoikentajat puristavat kurvit esiin ja mekon alla voi tarvita pitkiä alusvaatteita.

Rintsikat ovat ompelutöiden aatelia

Pariskunnan yrityksen juuret ovat Turun seudulla. Varsinais-Suomen liivineulomo perustettiin Turussa 1928. Kulta-aikana 1950-luvulla yritys työllisti useita kymmeniä ompelijoita. Rintaliivien ompelutaidot ovat kuitenkin käytännössä miltei kadonneet Suomesta. Yksissä rintaliiveissä on vähintään neljäkymmentä erilaista osaa.

– Saumat täytyy ommella erilaisilla koneella ja yksityiskohtia on todella paljon. Täytyy esimerkiksi tietää, mihin suuntaan kankaat venyvät, kertoo Hanna Lindberg.

Hän istuu koneen ääressä ja ompelee. Jokainen sauma tarkistetaan käsin moneen kertaan. Suomalaista käsityötä käytännössä.

Käsityönä tehdyt rintaliivit ovat ompelutyön taidonnäyte. Kuva: Heidi Kononen / Yle

– Joillekin ihmisille laatu rintaliiveissä tarkoittaa isoa ja tunnettua tuotemerkkiä, kun toinen taas arvostaa sitä, että liivi on selkeästi ommellun näköinen, kertoo Lindberg.

Mies mittaa naisen kaaret

Kun tehtaan työntekijöitä on vain kaksi, kaikki tehtävät jaetaan. Vaimonsa lyhytkasvuisuuden vuoksi Markku Mäkelä ottaa tottuneesti mittanauhan käteen ja ottaa asiakasnaisesta mitat. Löysät vitsit miehen unelmahommasta saa unohtaa. Rinnat ja rintaliivit ovat Mäkelälle työtä siinä missä kankaan leikkaaminenkin.

– Markusta on kyllä pakko sanoa, että hän oikeasti on naisten puolella! Hän miettii paljon sitä, miten rintaliivistä voitaisiin kehittää vieläkin parempi tuote ja kuinka asiakasta voitaisiin auttaa, sanoo Hanna Lindberg.

Huonot alusvaatteet näkyvät päälle päin, sanoo Markku Mäkelä.

– Silloin tulee mieleen, että tuotakin naista voisi sopivilla rintaliiveillä auttaa.

Uusia kohderyhmiä kiikarissa

Yrittäjät eivät tähtää massatuotantoon, vaan haluavat auttaa myös erityisiä alusvaatteita tarvitsevia. Kaikkiin tarpeisiin marketit, verkkokaupat ja erityisliikkeet eivät välttämättä pysty vastaamaan. Uusia kohderyhmiäkin on löytynyt.

– Olemme saaneet viestiä, että transsukupuolisilla olisi tarve bindereihin, jotka tekevät rintakehästä tasaisen. Kysyntää on myös isorintaisten naisten urheiluliiveille, kertoo Hanna Lindberg.

Oman kehon erilaiset tarpeet ovat herkkä asia. Niiden salaisuuksien uskominen ei onnistu kenelle tahansa. Siksi pariskunnan pienelle ompelimolle on oma paikkansa.