"Aamulla oli vielä sähköt normaalisti päällä, sitten lähti pois" – myrsky edennyt itään

Esimerkiksi Puumalassa myrsky on katkonut sähköjä pitkin päivää.

sähkökatkot
Voimalinja Puumalassa
Petri Vironen / Yle

Etelä-Savossa Puumalassa herättiin torstaina odottamaan syysmyrskyn vaikutuksia. Aiemmat ennusteet lupasivat myrskyä jo yölle, mutta aamun valjetessa myrsky ei vielä yltänyt itäiseen Suomeen. Päivän mittaan tuuli yltyi yli 20 metriin sekunnissa ja rupesi kaatamaan puita sähkölinjoille.

– Ensimmäiseksi aamulla alettiin katsoa netistä sähköhäiriökarttoja, että mikä on tilanne. Aamulla oli vielä sähköt normaalisti päällä, sitten lähti pois aamupäivällä. Ne olivat poissa puolisen tuntia. Sitten saatiin sähköt piha-alueelle, mutta mökkialueelta vielä puuttui, sanoo Paula Okkola Puumalasta.

Paula ja Heikki Okkola pyörittävät lomamökkitoimintaa Puumalan Niinisaaressa.

– Pari minuuttia oli ollut sähköt poikki, kun jo asiakas soitti, että sähköt on poikki ja kyseli, miten kauan tilanne kestää. Vastasin, että vaikea sanoa, mutta Järvi-Suomen Energia tekee kovasti sen eteen töitä, että sähköt tulisivat takaisin. Mökkiläiset päättivät lähteä viettämään kaupunkipäivää, kertoo Paula Okkola.

Puumalassa oli torstaina iltapäivällä 429 kotitaloutta ilman sähköä. Aiemmin päivällä sähköttä Puumalassa oli yli tuhat kotia. Koko maassa ilman sähköä oli iltapäivällä lähes 17 000 asiakasta.

Aggregaatti sähkökatkojen varalle

Okkolat ovat tottuneet sähkökatkoihin. Piha-alueelle saadaan katkojen aikana tuotettua sähköä aggregaatin avulla. Mökkiläisille sähkökatkot eivät kuitenkaan ole välttämättä tuttu ilmiö.

– Tuolta pylväästä traktori hörskyttää sähköä sitä kautta. Mutta mökkiläisille ei pystytä syöttämään sähköä tällä tavalla. He ovatkin aina huolissaan, erityisesti ulkomaalaiset vieraat. Ja niin, kyllähän siinä esimerkiksi veden tulo loppuu heille. Mökkiläiset ovat kyllä tosi ymmärtäväisiä, vaikka ovatkin huolissaan tilanteesta.

Okkolat rauhoittelevat vieraita vastaamalla puheluihin ja seuraamalla häiriötilanteiden kehitystä netissä olevasta Järvi-Suomen Energian kartasta (siirryt toiseen palveluun). Ajantasainen tieto korjausten etenemisestä rauhoittaa. Energiateollisuus (siirryt toiseen palveluun) tiedottaa tilanteesta valtakunnallisesti.

Järvi-Suomen Energia: Sata asentajaa maastossa

Käyttöpäällikkö Mika Huttu Järvi-Suomen Energiasta uskoo, että myrskyssä ollaan jo voiton puolella.

– Kun katsoo tuota valtakunnallista karttaa, niin vikatilanteet ovat tippumaan päin, tilanne on hallinnassa.

Katkot ovat jääneet Etelä-Savossa pienemmiksi ja lyhytkestoisemmiksi kuin etukäteen ennakoitiin. Järvi-Suomen Energia varautui jo eilen ennustettuun syysmyrskyyn ja nosti valmiustasoaan.

– Meillä on maastossä tällä hetkellä sata asentajaa. Strategisesti on lähdetty siitä, että ollaan valmiina ottamaan myrsky vastaan. Meillä on asentajia jalkautettuna ympäri verkkoaluetta, ja vastealueet ovat siksi lyhyitä, toteaa Huttu.

Asentajia ei lähetetä myrskyn silmään, sillä työskentelyssä kaatuvien puiden keskellä on oma vaaransa.

– Tilanteet katsotaan tapauskohtaisesti. Turvallisuusseikat ovat meille ykkössasioita, ja niistä pitää huolehtia, sanoo Huttu.

Sähköyhtiöt keskittyvät paitsi korjaamaan vikoja mahdollisimman nopeasti, myös ehkäisemään niitä ennalta. Moni yhtiö siirtää sähkölinjoja pylväistä maan uumeniin, jotta sähkönjakelu ei olisi sään armoilla.

– Järvi-Suomen Energia on saanut lähes kaikki taajamat maakaapeloitua. Nyt ruvetaan näiden taajamien välisiä runkoyhteyksiä maakaapeloimaan. Silloin jakeluvarmuus paranee. Pitkät metsätaipaleet ovat vielä riskialue, kertoo Huttu.