Herätys: Taksiuudistus ruuhkautti Kelan, Turkki ja Saksa paikkailevat välejään, sää viilenee

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Merkki taksin katolla
Lucas Holm / Yle

Taksiuudistus ruuhkauttanut Kelan – matkakorvauksia hoidetaan käsin

Kela-kyytien korvauksissa on ollut isoja ongelmia ympäri Suomea taksiuudistuksen seurauksena. Kelan mukaan virheellisiä matkakorvauksia on ollut jossain määrin kaikissa maakunnissa. Niitä käsitellään Kelassa päivittäin. Tästä on seurannut se, että Kelan asiakkaiden matkakorvausten omavastuu ei ole päivittynyt eivätkä autoilijat ole saaneet korvauksia. Matkakorvauksia käsitellään myös valtavat määrät käsin, mikä on hidastanut korvausten maksua.

Paikoin jopa 60 prosenttia oppilaista laistaa kouluruokailusta

oppilaat ottamassa ruokaa
Markku Ulander / Lehtikuva

Enimmillään jopa 60 prosenttia kunnan peruskoulun kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisista jättää syömättä koulun tarjoaman maksuttoman lounaan kerran tai useana päivänä kouluviikon aikana. Tulos selviää THL:n uusimmasta kouluterveyskyselystä, johon osallistui yli 70 000 peruskoulun 8.- ja 9.-luokkalaista vuonna 2017. Ylen kouluruokailukoneesta voit katsoa kotikuntasi tai minkä tahansa kunnan tilanteen niin kokonaisuutena kuin tyttöjen ja poikien osalta erikseen.

Yhden ikäluokan tietomassasta koottiin apuväline syrjäytymisen ehkäisyyn

Kati Holstikko vain Hanna Eskosen juttuun
Kati Holstikko jätti peruskoulun kesken pahojen mielenterveysongelmien vuoksi. Hän kokee, ettei kukaan puuttunut tilanteeseen.Markku Pitkänen / Yle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Me-säätiö ovat laatineet työkalun, jonka he uskovat helpottavan syrjäytymisriskin tunnistamista ja syrjäytymisen ennaltaehkäisyä. Se perustuu yhdestä ikäluokasta koottuun laajaan aineistoon 28 vuoden ajalta.

Turkki ja Saksa yrittävät parantaa tulehtuneita välejään Erdoğanin valtiovierailulla Berliiniin

Erdogan
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan Berliinin Tegelin lentokentällä torstaina.Clemens Bilan / EPA

Saksaan kolmipäiväiselle valtiovierailulle torstaina saapuneella Turkin presidentillä Recep Tayyip Erdoğanilla on paljon paikattavaa. Saksan ja Turkin välit ovat olleet huonot kaksi viime vuotta. Tuoreessa muistissa Saksalla on myös Turkin presidentin natsisyytökset. Kirjeenvaihtaja Dan Ekholm pohtii analyysissään maiden mutkikasta suhdetta.

Pohjoisesta virtaa kylmää ilmaa – viikonlopulle yöpakkasia

perjantain sääkartta
Yle

Perjantaina päivällä Suomeen puhaltaa kylmä luoteistuuli. Idässä voi sataa räntää. Lounaissaaristossa ja länsirannikolla liikkuu sadekuuroja. Suuressa osassa maata on poutaa ja osin aurinkoista. Lämpötilat liikkuvat kymmenen asteen alapuolella. Lauantaiksi suureen osaan maata ennustetaan yöpakkasia. Lue lisää Ylen sääsivuilta.