Christine Ford syyttää Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomariehdokasta vakavasta seksuaalisesta ahdistelusta – näin hän aikoo todistaa tänään

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomariksi pyrkivä Brett Kavanaugh sekä häntä seksuaalisesta ahdistelusta syyttävä professori Christine Blasey Ford marssivat kello 17 Yhdysvaltain senaatin lakivaliokunnan kuultaviksi.

Brett Kavanaugh
Christine Blasey Ford
Christine Blasey Ford senaatin kuultavana 27. syyskuuta.Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain senaatissa alkaa tänään torstaina odotettu kuuleminen. Senaattoreiden kuultavaksi saapuu Christine Blasey Ford, joka on syyttänyt korkeimman oikeuden tuomariksi pyrkivää Brett Kavanaugh'ia vakavasta seksuaalisesta ahdistelusta.

Väitetty ahdistelu tapahtui 1980-luvulla.

Kalifornialaisen psykologian professorin Fordin lisäksi kaksi muuta naista on syyttänyt Kavanaugh'ia ahdistelusta tai paikallaolosta joukkoraiskauksen aikana. Kavanaugh on kiistänyt jyrkästi syytökset.

Myös Kavanaugh on senaatin lakivaliokunnan kuultavana tänään.

Korkein oikeus on Yhdysvalloissa merkittävä vallankäyttäjä. Sen tuomarinimityksillä on pitkäaikaiset vaikutukset, sillä heidät nimetään tehtävään loppuiäkseen. Republikaanit ajavat konservatiivisen Kavanaugh'n nimitystä, kun demokraatit vastustavat sitä.

Sanomalehti The New York Times julkaisi (siirryt toiseen palveluun)Fordin todistuksen etukäteen. Kokosimme todistuksen avainkohdat.

1. Mitä Fordin mukaan tapahtui?

Fordin mukaan hänen ja Kavanaugh’n tiet ristesivät yhteisten kaverien kautta teini-iässä. Ford kertoo olleensa 15-vuotias, kun hän osallistui pienen joukon illanviettoon kesäiltana. Kavanaugh ystävineen oli paikalla.

Fordin mukaan nuoret joivat olutta olohuoneessa talon ensimmäisessä kerroksessa. Fordin mukaan Kavanaugh sekä hänen ystävänsä Mark Judge olivat silminnähden humalassa. Ford kertoo nauttineensa itse yhden oluen.

– Varhain sinä iltana nousin kapeita portaita pitkin toisen kerroksen olohuoneeseen mennäkseni vessaan. Kun pääsin portaiden yläpäähän, minut työnnettiin takaapäin makuuhuoneeseen. En nähnyt, kuka minua työnsi, hän kuvailee The New York Timesin julkaisemassa todistuksessa.

– Brett ja Mark tulivat makuuhuoneeseen ja lukitsivat oven perässään. Makuuhuoneessa soi musiikki. Joko Brett tai Mark käänsi musiikkia kovemmalle, kun olimme huoneessa. Minut työnnettiin sängylle ja Brett tuli päälleni. Hän alkoi kouri vartaloani ja hieroi lantiotaan minua vasten.

Ford kertoo yrittäneensä huutaa ja kiemurrella pois Kavanaugh'n alta. Hänen mukaansa Kavanaugh yritti riisua hänen vaatteitaan.

– Uskoin, että hän aikoo raiskata minut. Yritin huutaa apua. Brett laittoi kätensä suuni eteen estääkseen minua huutamasta. Se kauhistutti minua eniten. Sillä oli myös kaikkein pitkäkestoisimmat vaikutukset elämälleni. Minun oli vaikeaa hengittää ja ajattelin, että Brett saattaisi tappaa minut vahingossa.

Fordin mukaan Judge ei ollut auttanut häntä. Tämä oli hypännyt sängylle kahdesti. Toisella kerralla Kavanaugh oli vierähtänyt pois Fordin päältä.

– Onnistuin nousemaan ja pakenemaan huoneesta. Vastapäätä makuuhuonetta oli pieni vessa. Juoksin vessaan ja lukitsin oven.

Ford kertoo kuulleensa kaksikon menevän alakertaan nauraen.

– Lähdin vessasta, juoksin portaat alas ja lähdin talosta. Muistan olleeni kadulla ja tunteneeni oloni valtavan helpottuneeksi, koska olin päässyt talosta pakoon.

Brett Kavanaugh
Kolme naista on syyttänyt korkeimman oikeuden tuomariehdokasta Brett Kavanaugh'ta seksuaalisista väärinkäytöksistä.Tasos Katopodis / EPA

2. Millaiset vaikutukset tapahtuneella oli Fordin mukaan?

Fordin mukaan tapahtumat jättivät elinikäiset arvet. Hän häpesi kertoa asiasta edes vanhemmilleen.

– Yritin vakuutella itselleni, että minun pitäisi päästä yli ja teeskennellä, ettei mitään olisi tapahtunut, koska Brett ei raiskannut minua.

Myöhemmin hän kertoi nykyiselle aviomiehelleen miehelleen joutuneensa seksuaalisen ahdistelun kohteeksi. Yksityiskohdista hän avautui kuitenkin vasta toukokuussa 2012 pariterapiassa.

– Muistan sanoneeni, että minua ahdistelleesta pojasta voi jonakin päivänä tulla Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomari. Kerroin hieman hänen taustastaan. Mieheni muistaa, että nimesin Brett Kavanaug'n hyökkääjäksi.

Terapiakeskustelun jälkeen Ford kertoo yrittäneensä unohtaa tapahtuneen jälleen. Kokemuksen läpikäynti on aiheuttanut hänelle paniikkikohtauksia ja ahdistusta.

3. Miksi Ford puhuu nyt?

Ford kertoo huomanneensa mediasta heinäkuussa 2018, että Brett Kavanaugh saatettaisiin nimittää korkeimman oikeuden tuomariksi. Hän sanoo kokeneensa kansalaisvelvollisuudekseen kertoa tämän menneisyydestä.

Siksi Ford lähestyi omaa edustajaansa Yhdysvaltain kongressissa. Lisäksi hän jätti sanomalehti Washington Postille nimettömän vinkin.

Kun Kavanaugh oli nimetty ehdolle korkeimpaan oikeuteen, edustajainhuoneen jäsenen Anna Eshoon henkilökunta otti Fordiin yhteyttä. He laativat kirjeen, jossa Ford kuvaili tapahtunutta. Se lähetettiin luottamuksellisesti senaattori Dianne Feinsteinille. Hän toivoi, että näin asia päätyisi nimitystä käsittelevän senaatin tietoon.

Ford pohti viikkoja, haluaako astua julkisuuteen. Huhu kirjeestä alkoi kuitenkin levitä lehdistössä.

– Kotiini ja töihini ilmestyi toimittajia, jotka vaativat tietoja kirjeestä myös opiskelijoideni nähden. He soittivat pomolleni ja työkavereilleni.

Hän päätti lopulta kertoa tarinansa The Washington Postille. Juttu julkaistiin 16. syyskuuta. Ford kertoo joutuneensa lähtemään perheineen kotoaan rajuksi käyneen häirinnän ja uhkausten vuoksi.

– Minun on elettävä traumani uudestaan koko maailman edessä ja katsottava, kun ihmiset, jotka eivät ole koskaan tavanneet tai puhuneet kanssani, repivät elämäni palasiksi televisiossa.

Ford kiistää lopuksi, että hänen motiivinsa olisivat poliittiset.

– Minun vastuullani ei ole päättää, ansaitseeko Kavanaugh istua korkeimmassa oikeudessa. Minun vastuuni on kertoa totuus.

Lue myös:

Kavanaugh väittää ahdistelusyytöksiä mustamaalaukseksi – "Aion todistaa puhdistaakseni nimeni"

Senaatti valmistautuu poikkeukselliseen näytelmään – Näitä 5 asiaa kannattaa seurata Kavanaugh'n ja Fordin kuulemisessa

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomariehdokas puolustuskannalla – vaimo vierellä poikkeuksellisessa tv-haastattelussa: Olin lukiossa neitsyt

Yhdysvalloissa jo kolmas nainen astui julkisuuteen syyttämään korkeimman oikeuden tuomariehdokasta seksuaalisista väärinkäytöksistä

Analyysi: Kavanaugh vaikuttikin liian puhtoiselta ollakseen totta – Yhdysvalloissa alkaa korkeimman oikeuden sirkusviikko