Nainen voitti palkinnoksi kauneushoidon – työntekijä perui sen, koska asiakas oli 20 vuotta sitten Jehovan todistaja

Yhdenvertaisuusvaltuutettu kertoo, että yhdenvertaisuuslain sekä rikoslain perusteella on kiellettyä syrjiä ihmistä esimerkiksi uskonnon tai etnisen taustan perusteella.

"Kun asioin tietyissä kaupoissa, huomaan että tietämäni Jehovan todistaja myyjät vetäytyvät siitä tilanteesta, ettei heidän tarvitsisi palvella minua", entinen Jehovan todistaja Ella Saarenpää-Kervinen kertoo. Kuva: Ella Saarenpää-Kervisen kotialbumi.

Oululainen Ella Saarenpää-Kervinen, 36, voitti Instagram-kilpailussa ajan ripsien laittoon oululaiseen kauneushoitolaan. Kun Saarenpää-Kervinen oli tekemässä lähtöä kotoaan sovittuun kauneushoitoon, hän sai yllättävän viestin yrityksen työntekijältä.

Viestissä kerrottiin, ettei työntekijän omatunto salli ottaa Saarenpää-Kervistä asiakkaaksi, koska tämä on entinen Jehovan todistaja. Työntekijä perui ripsiajan sekä Saarenpää-Kervisen voiton kisassa. Viestin loppuun työntekijä kirjoitti, että Saarenpää-Kervinen on tervetullut asiakkaaksi jatkossa "jos ja kun asiat muuttuu".

– Minä ajattelin, että tämän täytyy olla vitsi, eihän tällaista voi tapahtua, Ella Saarenpää-Kervinen kertoo.

Saarenpää-Kervinen on elänyt lapsuutensa Jehovan todistaja -perheessä. Nainen ei ole kuitenkaan kuulunut liikkeeseen yli 20 vuoteen. Hän tiesi työntekijän ennalta taustansa vuoksi, mutta ei ajatellut sillä olevan merkitystä ja osallistui arvontaan.

Saarenpää-Kervinen kertoi tapahtuneesta ensin Facebook-päivityksessään, joka on levinnyt jo laajalle.

Kauneushoitolan yrittäjä Jenina Vuori sanoo, että työntekijän teko ei kuvaa millään lailla yrityksen tapaa toimia. Viestin lähettänyt työntekijä toimii Vuoren mukaan kauneushoitolassa sopimusyrittäjänä.

– Meille kaikki ovat tervetulleita uskontoon, sukupuoleen tai mihinkään muuhunkaan katsomatta.

Tieto työntekijän toiminnasta tuli Vuorelle täysin yllätyksenä, eikä hän ole vielä ehtinyt puhua tämän kanssa tapahtuneesta.

– Olen ihan shokissa. Täytyy miettiä vakavasti tätä asiaa, että miten työntekijän kanssa toimitaan.

Syrjintää tapahtunut aiemminkin

Kauneushoitolan ajan peruminen ei ole ainoa Ella Saarenpää-Kerviselle käynyt tapaus, joka on johtunut hänen taustastaan Jehovan todistajana. Mitään näin suoranaista syrjintää ei kuitenkaan ole aiemmin tapahtunut.

– Kun asioin tietyissä kaupoissa, huomaan että tietämäni Jehovan todistaja -myyjät vetäytyvät siitä tilanteesta, ettei heidän tarvitsisi palvella minua. Myöskään sukulaiset eivät halua olla enää kanssani tekemisissä.

Saarenpää-Kervisen vanhemmat ovat aktiivisia toimijoita Uskontojen uhrit ry:ssä. Nainen kertoo, että se on aiheuttanut paljon "eripuraa" ja epäilee sen vaikuttavan myös siihen, että moni Jehovan todistaja tietää myös hänet.

Muutkin entiset Jehovan todistajat ovat kertoneet niin sanotusta karttamissäännöstä, joka kieltää liikkeeseen kuuluvien ottamasta yhteyttä niihin, jotka ovat siitä eronneet.

– Karttamissäännöstä on puhuttu paljon, mutta Jehovan todistajien tiedottaja kiistää sen, Saarenpää-Kervinen toteaa.

Yle ei tiedä liittyikö kauneushoitolassa sattunut tapaus karttamissääntöön.

Saarenpää-Kervinen kertoo, että hän ei ymmärrä entisten Jehovan todistajien välttelyä. Hän kertoo, että on esimerkiksi yrittänyt joskus katsoa Facebookista entisten lapsuudenkavereiden kuulumisia, mutta onkin saanut huomata, että he ovat estäneet hänet.

– Vaikka emme ole olleet tekemisissä yli 20 vuoteen. He ilmeisesti kokevat, että olen jonkinlainen uhka, tai että minusta voisi tarttua heihin jotain pahaa. Olen ihan normaali perheenäiti, mikä se minusta tarttuva paha voisi olla?

Saarenpää-Kervinen ei kuitenkaan halua koko yritystä leimattavan työntekijän lähettämän viestin vuoksi.

– Mutta tällainen syrjintä ei ole Suomen lain mukaan oikein.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu: asiakkaita ei voi valita uskonnon perusteella

Yle kysyi yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistosta kantaa asiaan. Ylitarkastaja Tiina Valonen ei halua kommentoida yksittäistä tapausta, mutta hän kertoo, että laki on hyvin selkeä tämänkaltaisissa tapauksissa.

– Sekä yhdenvertaisuuslain että rikoslain perusteella on kiellettyä syrjiä ihmistä esimerkiksi uskonnon tai etnisen taustan perusteella.

Valonen kertoo, että he käsittelevät usein romaniasiakkaisiin kohdistuvaa syrjintää ja niistä joudutaan tekemään paljon selvityksiä. Hän ei muista sellaista palvelun epäämistä, jossa olisi ollut osallisena Jehovan todistajat.

– Jos asianomainen haluaa ilmoittaa asiasta meille, niin me voimme tutkia asian. Yrittäjä ei voi valita asiakkaitaan uskonnon perusteella.

Seuraukset tämänkaltaisista tapauksista voivat olla Valosen mukaan yrittäjälle taloudellisesti merkittävät. Maksettavaksi voi esimerkiksi tulla korvauksia uhrille sekä oikeudenkäyntikulut.