Uusi lastensairaala nappasi Arkkitehtuurin Finlandian, Amos Rexin suunnittelijat jäivät nuolemaan näppejään – katso videolta, millainen on Uusi lastensairaala

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajan valitsi oikeushammaslääkäri Helena Ranta. Hän työskenteli aikoinaan lastenklinikalla.

arkkitehtuuripalkinnot
Video: Tällainen on palkittu uusi Lastensairaala
Video: Tällainen on palkittu uusi Lastensairaala
Uusi lastensairaala vihittiin käyttöön syyskuun alkupuolella.
Uusi lastensairaala erottuu kaupunkikuvassa voimakkailla väreillä.Tuomas Uusheimo

Meilahden sairaala-alueelle Helsinkiin noussut Uusi lastensairaala voitti järjestyksessä viidennen Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon.

Kohteen on suunnitellut kaksi toimistoa: Sanomatalosta ja Espoon Keilaniemessä sijaitsevasta Koneen pääkonttorista tunnettu SARC sekä sairaalasuunnitteluun erikoistunut arkkitehtiryhmä Reino Koivula.

Voittaja on ehkä pienoinen yllätys, sillä kisassa oli mukana myös kansainvälistä huomiota saanut taidemuseo Amos Rex, jonka suunnitteli JKMM-arkkitehdit.

Arkkitehtuurin Finlandiasta kilpaili yhteensä viisi kohdetta.

Palkinnon saajan valinnut oikeushammaslääkäri Helena Ranta kertoi puheessaan vierastaneensa ensin Uuden lastensairaalan räikeitä värilevyjä. Hän ei ollut myöskään otettu rakennuksen edessä olevasta julkisesta taiteesta. Näiden lisäksi Rannasta tuntui, että sairaala haastoi kadun toisella puolella olevat vanhat kauniit rakennukset.

Hämmentävästä ensivaikutelmasta huolimatta Ranta päätyi valitsemaan Uuden lastensairaalaan Suomen merkittävimmän arkkitehtuuripalkinnon saajaksi.

Valintaan vaikuttivat kohteen inhimillisyys, huipputeknologia sekä ainutlaatuinen arkkitehtuuri.

Antti-Matti Siikala
Antti-Matti Siikala on Uuden lastensairaalan pääsuunnittelija.Yle / Markku Rantala

Uuden lastensairaalan pääsuunnittelija, arkkitehti Antti-Matti Siikala (SARC) iloitsee palkinnosta.

– Se tuntuu erityisen hyvältä, koska kohteena on lastensairaala, jonka suunnittelu lähtee muista asioista kuin arkkitehtuurista, Siikala sanoo.

Tove Janssonin hengessä

Sadunomaisuus on yksi Uuden lastensairaalan ominaispiirteistä, ja siihen Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnosta päättänyt Ranta kiinnitti huomionsa.

Sairaalan kerrokset on nimetty Tove Janssonin kirjoista lainatuilla teemoilla. Ylimmässä kerroksessa ollaan tähdessä, rakennuksen puolivälissä on laakso ja pohjalla meri.

Susanna Kalkkinen
Susanna Kalkkinen edustaa Uuden lastensairaalan toista suunnittelijaa, arkkitehtiryhmä Reino Koivulaa.Yle / Markku Rantala

– Nimet auttavat rakennuksen hahmottamisessa, arkkitehti Susanna Kalkkinen toteaa.

Hän edustaa arkkitehtiryhmä Reino Koivulaa, joka on sairaalan toinen suunnittelija.

Kalkkinen kertoo olevansa sydämensä pohjasta onnellinen Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnosta.

Uusi lastensairaala on hänen mukaansa maailman paras lapsille suunniteltu sairaala. Siinä näkyvät myös tulevien käyttäjien toiveet.

– Lääketieteellisten prosessien jälkeen suunnittelun kaksi seuraavaksi tärkeintä asiaa olivat lapsen ja perheen kokemukset, Kalkkinen toteaa.

Ne näkyvät hänen mukaansa sairaalan yksityiskohdissa, kuten sisustusratkaisuissa.

Uusi lastensairaala
Tove Janssonin tarinat ja hahmot kulkevat läpi sairaalan.Kimmo Hiltunen / Yle

Värisävyt ovat Kalkkisen mukaan puhtaita ja raikkaita. Kirkuvista väreistä on haluttu eroon.

Esimerkiksi ikkunat on sijoitettu niin, että lapsi näkee niistä ulos, ja kulkureitit on mietitty tarkkaan. Sairaalaan on mahdollista tulla jokaisena päivänä vuorokauden ympäri katsomaan lastaan.

Eri käytävät erottuvat toisistaan Janssonin kuvituksilla ja elämänfilosofioilla, jotka on lainattu muumeista tunnetun taiteilijan tuotannosta.

Lainaukset on kirjoitettu seiniin kaunokirjoituksella.

– Niissä käsitellään tärkeitä, filosofisia kysymyksiä, kuten vaikka elämän rajallisuutta ja kipua, Kalkkinen selventää.

Meilahden huutomerkki

Uudesta lastensairaalasta on tehty tarkoituksella huutomerkki Meilahden valtavalle sairaala-alueelle. Siinä on käytetty apuna voimakkaita värejä, jolla kohde erottuu muista.

Rakennusta hallitsee kaareva, värikäs julkisivu.

– On paljon luontevampaa, että sairaala näkyy kaupunkikuvassa kuin että hätääntyneen vanhemman pitäisi alkaa lukea pienistä kylteistä, missä sairaala sijaitsee, sairaalan pääsuunnittelija Antti-Matti Siikala toteaa.

Meriteema näkyy Uuden lastensairaalan sisustuksessa monella tapaa. Aulassa on suuri näyttö, jonka merimaailmassa uiskentelee lasten värittämiä kaloja.
Uuden lastensairaalan digitaalinen akvaario.Tero Ylioja/Yle

Uuden lastensairaalan pääsisäänkäynti on vihreiden ja sinisten sävyjen kohdalla. Punaiset sävyt kertovat siitä, että siellä on sairaalan "kuuma kohta", eli ensiapupoliklinikka.

Pääaulassa on akvaario, jota pidetään rauhoittavana elementtinä.

– Se on vähän kuin nuotio, jota voi katsella lumoutuneena, Siikala maalailee.

Uuden lastensairaalan pitää herättää Siikalan mukaan luottamusta. Sairaala on suunniteltu niin, että vanhemmat voivat olla mukana monissa eri tilanteissa hoitoprosessin aikana. Sitä varten heille on suunniteltu tiloja.

– Sitä kautta lapselle syntyy turvallisuuden tunne, Siikala sanoo.

Hän muistuttaa, että sairaalan ovat suunnitelleet isät ja äidit, joilla on ainakin jonkinlainen kokemus lapsen sairastumisesta.

Sellainen on myös hänellä itsellään.

– Meillä on kolme lasta, ja olemme viettäneet lastensairaalassa paljon aikaa. Minun on hyvin helppo eläytyä sekä lapsen että vanhemman tilanteeseen, Siikala sanoo.

Uusi lastensairaala
Uuden lastensairaalan kaarevan julkisivun punainen väri kertoo ensiapupoliklinikan sijainnin.Tuomas Uusheimo

Lisää aiheesta: Oma kokemus auttaa uuden lastensairaalan suunnittelijaa