1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jani Toivola

Vihreiden Jani Toivola maksaa eduskunnalle takaisin taksimatkojaan – "Yhdeksän matkaa olisi pitänyt maksaa itse"

Kansanedustaja Toivola on ajanut kuluvalla vaalikaudella yli tuhat kertaa taksilla.

Vihreiden kansanedustaja Jani Toivola kommentoi taksikuluihinsa liittyviä kysymyksiä medialle ennen eduskunnan suullista kyselytuntia 27. syyskuuta. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Vihreiden Jani Toivolan sidonnaisuusilmoituksissaan kertomat tiedot eivät vastaa summia, jotka Lasten ja nuorten säätiö kertoo maksaneensa Toivolalle. Ilmoituksen mukaan Toivola on saanut sekä vuonna 2015 että 2016 säätiöltä 4 800 euroa. Säätiöstä taas kerrotaan STT:lle, että vuonna 2015 Toivolalle on maksettu 9 426 euroa ja vuonna 2016 taas 8 500 euroa.

Toivola ei ehtinyt torstaina kommentoimaan asiaa STT:lle. Hän sanoi selvittävänsä asian perjantaiaamuksi.

– En ehdi nyt sitä asiaa selvittämään. Luulen, että siinä menee aamuun. Olen nyt sellaisessa tilanteessa, etten pysty kaivamaan verotietoja, joiden perusteella olen tehnyt ilmoituksen, (ja katsomaan) miksi ne eivät täsmää, Toivola sanoi STT:lle iltapäivällä.

Kansanedustajan pitää tehdä vuosittain sidonnaisuusilmoitus edustajantoimeen kuulumattomista tehtävistä. Siinä ilmoitetaan myös edellisvuoden tulot, jotka ovat kertyneet muusta kuin kansanedustajan työstä. Tulot pitää ilmoittaa, jos yhdestä tulonlähteestä saadut tulot ylittävät 5 000 euron rajan.

Vuonna 2016 antamassaan ilmoituksessa Toivola on kertonut saaneensa vuonna 2015 yhteensä 10 500 euroa, joista 4 800 euroa on tullut Lasten ja nuorten säätiöltä.

Vuonna 2017 Toivolan silloinen avustaja on ilmoittanut eduskunnalle, ettei Toivolalla ole muutettavaa aiempaan ilmoitukseen. Näin vuoden 2016 ilmoitus on jäänyt sellaisenaan voimaan, eduskunnan asiakirjatoimistosta kerrotaan STT:lle.

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio sanoo, että jos sidonnaisuusilmoituksissa on vääriä tietoja, kansanedustajaa pyydetään korjaamaan ne.

– Äkkiseltään kurinpidollista saati rikosoikeudellista seuraamusta ei ole, Rauhio sanoo.

Toivola kirjoitti eilen Facebookissa (siirryt toiseen palveluun) tehneensä sidonnaisuusilmoituksen niin kuin laissa sanotaan.

– Olen lain velvoittamalla tavalla täyttänyt edustajan sidonnaisuusilmoituksen. Siellä on ilmoitettu ne mahdolliset palkkiot, jotka minulla on velvollisuus ilmoittaa, hän kirjoitti.

Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kertoi aiemmin, että Toivolalle on maksettu säätiöstä tuhansien eurojen palkkioita. Lehden mukaan hän oli vuosina 2015–2016 säätiön hallituksessa ja palkkiot jätettiin säätiölain vastaisesti ilmoittamatta säätiön toimintakertomuksessa.

Ilmoitti maksavansa taksimatkoja takaisin

Toivola kertoi aiemmin tänään eduskunnassa aikovansa maksaa takaisin eduskunnan taksikortilla laskuttamiaan taksimatkoja. Toivola sanoi maksaneensa taksikortilla yhteensä yhdeksän taksimatkaa, jotka hänen olisi pitänyt maksaa itse. Kaksi näistä taksimatkoista hän kertoo laskuttaneensa vahingossa myös Lasten ja nuorten säätiöllä. Iltalehden mukaan näiden kahden matkan hinta oli yhteensä noin 70 euroa.

Toivolan mukaan hän on sopinut eduskunnan kanssa maksavansa taksimatkat takaisin.

– Olen ollut hallintojohtajaan yhteydessä ja olen sopinut, että maksan nämä rahat takaisin eduskunnalle, Toivola sanoi.

Yhdeksän taksimatkaa tuli Toivolan mukaan esille, kun hän kävi läpi Lasten ja nuorten säätiön kanssa vuosien 2015–2017 yhteistyötä. Seuraavaksi Toivola aikoo selvittää aiemmat vuodet aina vuoteen 2011 asti vastaavien epäselvyyksien varalta.

Toivola pyysi toimintaansa anteeksi.

– Olen todella pahoillani, että näin on käynyt. Erityisen pahoillani olen siitä, että ovat olleet nämä muut asiat, jotka ovat varmasti koetelleet ihmisten luottamusta minuun henkilönä, mutta myös ylipäätään päättäjiin ja eduskuntaan ja yhteiskuntaan, Toivola sanoi eduskunnassa.

Toivola sanoi pyrkivänsä korjaamaan menetettyä luottamusta.

– Haluan tehdä kaikkeni myös tämän avoimuuden kautta, että asiat korjataan ja myös että sitä luottamusta voidaan lähteä uudelleen rakentamaan.

Iltalehti (siirryt toiseen palveluun) uutisoi viime viikolla Toivolan taksiajeluista. Lehden mukaan hän on tällä vaalikaudella käyttänyt taksia 1 039 kertaa, mistä on kertynyt 22 000 euron kulut. Iltalehti myös kirjoitti Toivolan nostaneen korotettua kulukorvausta Riihimäellä olevasta asunnosta, vaikka hän asuu Helsingissä. Uutisoinnin jälkeen Toivola siirsi perheensä osoitteen Helsinkiin.

Vihreiden eduskuntaryhmän ensimmäinen varapuheenjohtaja Olli-Poika Parviainen sanoi eduskunnassa, ettei Toivolalle ole tulossasanktioita. Hän sanoi myös, että eduskuntaryhmälle on tulossa säännöt vastaavien tilanteiden varalle.

– Valmistelemme eduskuntaryhmälle eettisen pelisäännöt, joilla varmistetaan, ettei edes vahingossa tällaisia vastaavia tilanteita tulevaisuudessa kenenkään eteen tule, Parviainen sanoi.

Lue lisää

Toivola siirtää kirjansa Helsinkiin – taustalla kulukorvausepäselvyydet

IL: Kansanedustaja Jani Toivola nostaa eduskunnalta korotettua kulukorvausta Riihimäen asunnosta, asuu silti Helsingissä