Vihreiden väliaikainen puheenjohtaja haastoi Sipilää ja Orpoa: "Hallituksen politiikassa on ollut miehinen painotus" – A-studiossa väännettiin vaalikauden lopun kipupisteistä

Pöydällä oli muun muassa työntekijän asema, soten tilanne ja hallituspuolueiden nahistelu vaalikiiman kuumetessa. Vieraina keskustan, kokoomuksen, sosiaalidemokraattien ja vihreiden puheenjohtajat.

puoluejohtajat
Puheenjohtajien kohtaaminen
Puheenjohtajien kohtaaminen

A-studion Talk-keskusteluohjelmassa vieraina olivat puheenjohtajat Juha Sipilä (kesk.), Petteri Orpo (kok.), Antti Rinne (sd.) ja Touko Aaltoa (vihr.) tämän sairausloman takia sijaistava Maria Ohisalo (vihr.). Seurasimme keskustelua.

Vaalit lähestyvät ja se alkaa näkyä myös politiikan teossa. Tuoreessa muistissa on ulkoministeri Timo Soinista (sin.) käydyn luottamusäänestyksen laukaisema eripura hallituksessa. Tarvittiin kriisipalavereja, joiden jälkeen vasta voitiin vakuutella yhtenäisyyttä.

A-studion Talk-keskusteluohjelmassa vieraina ovat puheenjohtajat Juha Sipilä (kesk.), Petteri Orpo (kok.), Antti Rinne (sd.) ja Touko Aaltoa (vihr.) tämän sairausloman takia sijaistava Maria Ohisalo (vihr.)
Yle

Koventuneesta kielenkäytöstä hallituskumppanien välillä Petteri Orpo kertoi, että viime viikolla kokoomus oli tosi vaikeassa tilanteessa äänestyksen tiimoilta. Se oli tunteiden kuumenemisesta johtuva ylilyönti.

Juha Sipilä sanoi, että ajatus, että hän olisi painostanut äänestyskäyttäytymistä, korpesi. Asia on nyt sovittu, ja se perustui aikanaan vääriin tietoihin. Orpokin myönsi, että kokoomuksen sanailu perustui väärinkäsitykseen. Studiossa vallitsi sopuisa ilmapiiri.

Sipilä ja Orpo perustelivat luottamuksen puolesta äänestämistä hallituksen toimintakyvyllä.

Sipilä kertoi, että äänestyksessä oli kyse hallituksen pystyssä pysymisestä, ei aborttikysymyksestä. Myös Orpo on Sipilän linjalla ja sanoi, ettei kyseessä olut millään tavalla linjaus aborttikysymyksestä.

Maria Ohisalo
Yle

Ohisalon mukaan aborttikysymys on kuolemanvakava. Nyt tehtiin hänen mukaansa ratkaisu, joka sortaa naisten asemaa.

Rinteen mukaan Soini käyttäytyi hallituksen linjan vastaisesti ja jopa uhmakkaasti äänestyksen jälkeen.

Sipilä sanoi, että hallituksen linjan vastaisesti ei pitäisi käyttäytyä – ja siitä on käyty selkeä keskustelu. Sipilä myös sanoi, että Soini on luvannut käyttäytyä vastaisuudessa hallituksen linjausten mukaisesti.

Oliko sitten kyse vaaliteatterista koko sanailussa?

Maria Ohisalon mukaan hallituksen politiikassa on ollut miehinen painotus ja hallituksen toimet ovat kohdistuneet erityisesti naisiin.

Sipilän mukaan Ohisalon näkemykset ovat kovia. Hänen mukaansa kovat, Ohisalon tyyppiset väitteet ovat juuri "iljettäviä". Sipilän mukaan naisten asioista on pidetty huolta.

Onko hallitus duunarivihamielinen?

Orpon mukaan Suomen talous on saatu kääntymään hyvään suuntaan. Töitä on luotu ja duunaria on puolustettu tätä kautta.

Antti Rinne
Yle

Rinne vastasi, että pakkolait ja aktiivimalli ykkönen ja kakkonen ovat olleet toimia työntekijöitä vastaan. Hänen mielestään hallituksen toiminta on ollut yrittäjien myötäilyä ja epäreilua.

Rinne esitti ratkaisuksi omaa reseptiään, jossa pienille yrityksille annettaisiin oikeusapua irtisanomisongelmiin kahden kastin työmarkkinoiden luomisen sijaan.

Sipilä puolustautui sillä, että nykyinen hallitus on luonut uusia työpaikkoja lisää, hänen mukaansa 120 000 duunaria lisää. Työlisyystilanne on 30 vuoteen paras.

Onko tilastoharhaa?

Ohisalo huomautti, että iso osa työllisyyden paranemisesta johtuu kansainvälisen talouden hyvästä tilasta – ja kenties joistakin tilastointitapojen muutoksesta. Hän sanoi, että Suomessa on myös perheitä, jotka eivät tule toimeen vaikka käytäisiinkin töissä. Syynä on se, että heikennykset ovat kohdistuneet useaan otteeseen samoihin ihmisiin.

– Mitä ne tilastomuutokset ovat, Sipilä kysyi.

– Työttömien haastattelut jo ovat paljastaneet, että eivät kaikki ihmiset ole olleetkaan työttömiä, Ohisalo kuittasi.

Sipilälle Ohisalon väite tilastointiharhasta ei uponnut. Hänen mukaansa on tutkittu, että 70 prosenttia 120 000 työllistyneestä on saanut pysyvän työpaikan – ja mittaaminen on hänen mukaansa tapahtunut kymmenien vuosien ajan samalla tavalla.

Rinne patisti hallitusta katsomaan eteenpäin ja satsaaman esimerkiksi tulevaisuuteen ja koulutukseen sen sijaan, että hallitus vain köllöttelee hyvän suhdannekehityksen lämmössä.

Petteri Orpo
Yle

Orpo puolestaan ei niellyt Rinteen näkemystä täysin ja sanoi tutkimuslaitosten osoittaneen kiistattomasti, että hallituksen kilpailukykysopimus on parantanut Suomen kilpailukykyä.

Hän sanoilaskeneensa myös, että hallitus on tehnyt eri puolilla 50-60 erilaista tointa työllisyyden parantamiseksi.

– Ei niitä kaikkia voi mollata, hän tokaisi.

Mistä johtuu sitten kokemus, että hallitus kyykyttää ihmisiä?

Sipilä kertoi tunnustavansa, että ihmiset hänenkin kokemuksensa mukaan näin tuntevat. Hänen mukaansa kyse on kuitenkin paljolti vääristä mielikuvista.

Juha Sipilä
Yle

– Jouduttiin tekemään kovia päätöksiä ja leikkauksia ja vauhdittamaan sitä, että saataisiin kilpailukykysopimus aikaiseksi ja että positiivinen kierre säilyisi.

Rinteen mukaan hallituksen positiiviset teot ovat lähinnä hallituksen itsensä tekemien leikkausten paikkauksia.

– Jos leikataan kymmenen tai sata, niin sitten annetaan yksi tai kymmenen tilalle. Tämä on ollut hallituksen logiikka, Rinne muistutti.

Aikooko hallitus pitää kiinni irtisanomissuojan heikentämisestä?

Sipilän mukaan paineita joustamiselle on ilmaantunut. Niitä on kaksi ja niitä on pohdittu kuluneen viikon aikana.

Ensimmäinen asia on yrityksen koko: onko se juuri se 20 työntekijää vai onko tehokkainta kohdistaa toimia pienimpiin yrityksiin.

Toinen on henkilöperusteisen iritisanomisen yhteydessä oleva kaksinkertainen rangaistus työttömyyskorvausten karenssin muodossa. Sitä, kuinka tämän voisi muuttaa, Sipilä sanoi hallituksen viime aikoina pohtineen erityisesti.

– Olemme sopineet, että näissä meillä on liikkumavaraa ja uskon, että myös työntekijäpuoli kokee nämä positiivisina, Sipilä sanoi.

Uudenlaisten ehtojen pohtiminen hallituksen esityksessä on sinällään jo pieni uutinen, mutta se ei vielä Rinnettä tyydyttänyt. Hän piti työntekijöiden jakamista kahden kerroksen väkeen edelleen huonona eikä usko, että sellainen ajattelu tulee menemään läpi.

– Olette tehneet sen perusvirheen, kun lähditte tällaista ajamaan, että ei neuvotella osapuolten kanssa, ei haeta ratkaisua sopimalla, Rinne ojensi.

Hän piti sopimista juuri Suomen hyvinvointivaltion perusajatuksena.

Eripuraako tässä lietsotaan?

Ohisalo sanoi ihmettelevänsä miksi ylipäätään tällaista vaikutuksiltaa aika pieniksi jäävää uudistusta on lähdetty ehdottamaan.

– Onko tässä tarkoitus lietsoa eripuraa vai kenties lähteä vaaleihin vastakkainasettelun kautta?

Sipilän mukaan taustalla ei ole asioiden kärjistäminen vaan se on yksi toimi monien muiden joukossa parantamaan pienen yrityksen työllistämistä.

Juha Sipilä ja Petteri Orpo
Yle

Orpo komppasi Sipilää huomauttamalla, että Suomessa on edelleenkin erittäin vahva irtisanomissuoja ja että "pärstäkerroinpotkut" ovat ikävää retoriikkaa.

Kun Rinne ehdotti työllistämistoimiksi veronkevennyksiä pienyrittäjille, Sipilä kuittasi niidenkin tulevan valtion budjetista.

– Hei Juha, sinä olet puolitoista miljardia tämän hallituksen osalta antanut veronkevennyksiä kavereillesi. Todella paljon, Rinne sivalsi takaisin.

Kuinka sote-uudistus sujuu?

Sote-uudistuksen maaliinviemisen tuskasta Orpo ja Sipilä olivat yhtä mieltä, että kuuden vuoden jahkaamisen jälkeen se olisi jo aika saada aikaiseksi pian.

Rinne näki viivästymisen syyksi sen, että nykymallinen sote tuli eduskuntaan tavattoman myöhään suhteessa hankkeen monimutkaisuuteen.

Hän viittasi siihen, että pitkästä, vuosien valmistelusta huolimatta nyt käsitteillä on uuden mallinen sote, jossa on kaksi uutta elementtiä: markkinehtoinen malli ja makuntamalli. Hänen mielestään ei ole siten ihme, että asiat vievät aikaa.

Ohisalo huomautti, että markkinamalli olisi vielä ainakin tässä vaiheessa jätettävä toteuttamatta, kun ajatus siitä on vielä kovin hajallaan. Sen sijaan olisi pohdittava maakuntien verotusoikeutta terveydenhoidon rahoittamiseksi.

Sipilän mukaan verotusoikeus on jäänyt pois sen takia, että on jo muutenkin aivan tarpeksii paljon uudistuksia ilman, että verolakeja lähdettäisiin muuttamaan. Siihen kyllä ehditään palaamaan myöhemmin, Sipilä sanoi.

Rinne piti koko uudistusta nykymuodossaan liian vaikeana, jotta se saataisiin valmiiksi ennen vaaleja. Jo vaikeudet perustuslain kanssa osoittavat hänen mielestään sen.

Orpo uskoi toisin. Hän arvoi, että laki voi olla valmis jo vuoden vaihteessa – jos kaikki menee valiokunnissa hyvin.

Lue myös:

Sote viivästymässä jälleen – Kiuru: Valiokunnan työ ei valmistu tällä viikolla

Hallituskuohunnan ilta: "Turha tätä on enempää jankata" – Keskustan Kaikkonen haluaa mennä eteenpäin

Soinin luottamusäänestyksestä syntyi hallitusyhteistyötä koetteleva sotku – kävimme läpi, mistä syytöksissä on kyse

Ann Selin Ylellä: PAM aikoo tukea vasemmistoehdokkaita sadoilla tuhansilla euroilla – "Näin palkansaajavihamielistä hallitusta ei ole ollut aikoihin"

Hallitus taiteilee yrittäjien toiveiden toteuttamisen ja työntekijöiden suututtamisen välillä – työministeri ay-liikkeen uhittelusta: "Toivottavasti tämä ei nyt lähde aivan lapasesta"