Kohukäräjien ensimmäinen päivä päättyi tuomarin kysymykseen: "Lardot, miten teidän nimenne lausutaan?" – Poliisijohtajat kiistivät virkarikossyytteet, Yle seurasi hetki hetkeltä oikeudenkäyntiä

Voit katsoa Ylen tiistaiaamun suoran lähetyksen oikeustalolta tämän jutun lopusta. Viisi entistä ja nykyistä poliisijohtajaa on syytteessä virkarikoksista.

virkavirheet
Entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero (edessä oik.) ja asianajaja Jarkko Jaatela, Helsingin eläköitynyt poliisikomentaja Jukka Riikonen (takana oik.), Helsingin poliisin virasta pidätetty päällikkö Lasse Aapio (takana 2. oik.) ja Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio (takana 4. vas.) Helsingin käräjäoikeudessa 2. lokakuuta.
Entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero (edessä oik.) ja asianajaja Jarkko Jaatela, Helsingin eläköitynyt poliisikomentaja Jukka Riikonen (takana oik.), Helsingin poliisin virasta pidätetty päällikkö Lasse Aapio (takana 2. oik.) ja Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio (takana 4. vas.) Helsingin käräjäoikeudessa 2. lokakuuta.Jussi Nukari / Lehtikuva

Helsingin käräjäoikeudessa on alkanut historian laajin poliisirikosoikeudenkäynti.

Syyttäjä kävi läpi asiaesittelyään tiistaina. Se oli kovaa kuultavaa poliisijohtajille.

Syyttäjä vaatii enintään neljän kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta entiselle poliisiylijohtajalle Mikko Paaterolle, keskusrikospoliisin päällikölle Robin Lardotille, Helsingin poliisilaitoksen entiselle ja nykyiselle johtajille Jukka Riikoselle ja Lasse Aapiolle sekä Jari Aarniolle.

Aapio ja Lardot ovat hyllytettyinä viroistaan virkarikossyytteiden vuoksi.

Syyttäjän mukaan Helsingin poliisilaitoksella ei ole kirjattu asianmukaisesti tietolähteitä rekisteriin. Poliisijohtajat ovat syytteessä, koska eivät ole syytteiden mukaan valvoneet rekisterin käyttöä. Kaikki syytetyt kiistivät aamupäivällä virkarikossyytteet aamupäivällä Helsingin käräjäoikeudessa.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Ensimmäisenä oikeustalolle historialliseen poliisioikeudenkäyntiin saapuivat keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardot ja Helsingin poliisilaitoksen nykyinen päällikö Lasse Aapio. Kumpikaan ei halunnut kommentoida oikeudenkäyntiä medialle.

Poliisijohtajat saapuivat oikeustalolle vaitonaisena ja ilmoittivat vain kiistävänsä syytteet. Suomen entinen korkea-arvoisin poliisivirkamies Mikko Paatero totesi sen verran, että on raskasta aikaa.

Ainoastaan Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio vastaili pidemmälti median kysymyksiin. Hyväntuulisena paikalle saapunut Aarnio sanoi, että on mukava tulla taloon etuovesta.

Virkarikossyytteet luettiin tänään myös Helsingin poliisilaitoksen entiselle päällikölle Jukka Riikoselle ja kahdella muulle poliisijohtajalle.

Syyte: Tietolähteiden käyttöä ei valvottu riittävästi

Syyttäjä vaatii poliisipäälliköille enintään neljän kuukauden pituisia ehdollisia vankeusrangaistuksia virkarikoksista.

Syyttäjän mukaan Jari Aarnion vetämässä Helsingin poliisin huumeyksikössä ei rekisteröity asianmukaisesti tietolähteitä vuosina 2008-2013. Syyttäjä myös katsoo, että Aarnio olisi poistanut tai pyrkinyt poistamaan tietolähteitä koskevia merkintöjä poliisin rekisteristä vuonna 2008.

Aarnion esimiehet ovat syytteessä siitä, että he eivät olisi valvoneet tietolähteiden käyttöä riittävästi.

Kaikki syytetyt kiistivät oikeudessa syyllistyneensä virkarikoksiin. He katsovat, että laki ja asetukset eivät olleet selkeitä tietolähteiden käytöstä. Osa on todennut, ettei tiennyt, miten Helsingin poliisilaitoksella käytettiin tietolähteitä.

Aarnio on todennut aiemmin Ylen haastattelussa, että Suomen poliisijohto oli tietoinen siitä, miten Helsingin poliisilaitoksella käytettiin tietolähteitä.

Yle seuraa koko päivän tapahtumia oikeustalossa

Ylen suora lähetys oikeustalolta alkoi kello 8.40. Lähetyksen juonsivat Ylen toimittajat Päivi Happonen ja Marjatta Rautio. Voit katsoa lähetyksen tästä.

Kuvakooste syytetyistä poliiseista
Voit katsoa Ylen aamun suoran lähetyksen oikeudenkäynnistä klikkaamalla kuvaa.