Rauma yrittää tosissaan saada henkilöjunayhteyden Tampereelle – nopeuttaisi myös Porin junayhteyksiä

Kaupunki on hakeutumassa liikenneministeriön pilottiin, jossa kokeillaan alueellista rautatieliikennettä 2020-luvulla. Pilottialueet valitaan marraskuussa.

Rauma
Kiskobussi lähdössä asemalta.
Rauma haluaa avata henkilöjunayhteyden Tampereelle.Petri Aaltonen / Yle

Rauman kaupunki yrittää saada avattua uudelleen henkilöjunayhteyden Tampereelle.

Kaupunginhallitus tekee todennäköisesti ensi viikolla päätöksen hakeutua liikenne- ja viestintäministeriön kokeiluun, jossa selvitetään alueellista junaliikennettä vuodesta 2020 alkaen. Tavoitteena on, että liikennettä kokeiltaisiin kahden ja puolen vuoden ajan.

Rauma toivoo, että satakuntalaiset kunnat ja Satakuntaliitto lähtisivät mukaan tukemaan junaliikenteen aloittamista.

Pori–Tampere-yhteys nopeutuisi

Porkkanana Porin kaupungille Rauman logistiikkasuunnittelija Risto Peltonen esittää, että Raumalta Tampereelle kulkeva juna ottaisi matkustajat kyytiin Kokemäen ja Tampereen välisillä asemilla. Tällöin liikenne Porista Tampereelle nopeutuisi, kun Pori–Tampere-välillä olisi pysähdys vain Harjavallassa.

Rauman kaupungille pilotin toteutuminen olisi halpaa, sillä kustannuksia koituisi vain uuden asemapaikan ja muun infran rakentamisesta. Rata Raumalle on jo olemassa, mutta sitä pitkin kulkee vain tavaraliikennettä.

Liikenne- ja viestintäministeriö valitsee pilottiinsa mukaan 1–3 aluetta. Kiinnostusta on Rauman lisäksi tiettävästi myös useilla muilla paikkakunnilla eri puolilla Suomea. Pilottialueet on tarkoitus valita marraskuussa.

Junat kulkivat 80-luvulla

Rauman kaupunki on halunnut avata henkilöjunaliikenne uudestaan jo useiden vuosien ajan. Vuonna 2016 Rauman kaupungin teettämässä selvityksessä arvioitiin, että junayhteyttä käyttäisi vuosittain 70 000–100 000 matkustajaa.

VR ei ole pitänyt liikenteen aloittamista taloudellisesti kannattavana.

Rauman rautatien henkilöliikenne loppui 1980-luvulla. Sen jälkeen junamatkustajia on kuljetettu vielä 2000-luvulla Raumalle Kokemäen juna-asemalta linja-autoilla.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus