Analyysi: Helsingissä esiintyi johdonmukainen presidentti Barack Obama, joka valoi uskoa tulevaisuuteen ja rohkaisi päättäjiä kohtaamaan ihmisiä kaikista ryhmistä

Presidentti Barack Obaman perusviesti kuulijoilleen on yhä, että maailmassa on kaikesta huolimatta enemmän hyvää kuin pahaa, kirjoittaa Ylen entinen Washingtonin kirjeenvaihtaja Pirkko Pöntinen.

Barack Obama
Barack Obama
Barack Obama Helsingissä Nordic Business Forumin vieraana 27. syyskuuta.Jarno Kuusinen / AOP

Presidentti Barack Obama tietää, mistä kuulijat nauttivat, vaikka he eivät olisi hänen kanssaan edes samaa mieltä.

Yleisö maailmalla haluaa kuulla kokonaisia lauseita ja johdonmukaisia ajatuksia.

Yleisö haluaa, että presidentti kuuntelee kysymyksen, vastaa siihen normaalilla puheäänellä, kehittelee ajatusta eteenpäin, vitsailee itselleen ja laskee leikkiä isäntämaasta osoittaakseen, että on perehtynyt mukaviin yksityiskohtiin.

Siis muutamalla sanalla: yleisö haluaa, että johtaja osaa käyttäytyä.

Kun kuulijoilla on luottavainen olo, he nappaavat uusia ajatuksia jo aiemminkin kuulluista näkemyksistä. Tätä kaikkea monituhatpäinen yleisö Helsingin Messukeskuksessa seurasi hiirenhiljaa.

Obama keskusteli lavalla runsaan tunnin ajan ruotsalaisen yritysjohtaja Niklas Zennströmin kanssa. Keskustelumuoto sopikin paremmin ex-presidentin rooliin. Hän esiintyi omana itsenään eikä maailman ainoan supervallan johtajana.

Obaman virkavuosien aikaan pilkun paikallakin oli hänen puheessaan merkitystä. Nykyisin kukaan ei enää hätkähdä, että viran nykyinen haltija voi olla itsensä kanssa eri mieltä lauseen alussa ja lopussa.

Barack Obama on luonut ajattelulleen johdonmukaisen linjan poliittisen uransa alusta lähtien eikä se ole muuksi muuttunut Valkoisesta talosta lähdön jälkeen.

Helsingissäkin hän muistutti, että kaikkien johtajien, niin politiikkojen kuin liike-elämän johtajien, olisi arvostettava demokraattisia instituutioita. Hän totesi, että vaurauden kasvu ja kansalaisten onnellisuus perustuvat sääntöpohjaiseen, avoimeen yhteiskuntaan.

– Jos halutaan lisätä keskustelua, on suojeltava instituutioita, jotka sallivat sen tapahtuvan.

Samalla hän kritisoi hallituksia siitä, että ne toimivat nykymaailmassa liian hitaasti eivätkä osaa reagoida teknologian tuomiin muutoksiin riittävän nopeasti, vaikka muutosten seuraukset olisivat kyllä näkyvissä.

Obama otti esimerkiksi Facebookin, joka luotiin suljetussa ympäristössä. Siitä tuli valtava menestys, jonka hallinta ei enää pysy kenenkään käsissä.

– Tällaisten mullistavien keksintöjen parhaat puolet saataisiin esiin, jos poliitikot ja liike-elämä pitäisivät toisiinsa reilua yhteyttä, Obama pohti.

Hän myönsi, että Yhdysvalloissakin on vahvana ajatus, että hallinto ei saisi puuttua mihinkään yritystoimintaan.

Toisaalta Silicon Valleyssa nuoret yrittäjät väittävät, että poliitikot eivät heistä välitä. Näyttää siis siltä, että monet tahot kaipaavat suoraa keskustelua keskenään, Obama jatkoi ajatustaan.

– Asiaa kannattaisi kysyä nuorilta, hän vinkkasi.

Obama otti esimerkin omista toimistaan: Kannattaa aina ensin kuulla heitä, joita haluaa johtaa. Vasta sitten voi luoda oman strategian.

Obama totesi, että kaikkien taidoille ei ole kysyntää uudessa maailmassa. Monet kokevat, että heidät on jätetty syrjään kehityksestä. Siksi heidän mielestään kehitys pitäisi pysäyttää tai muuttaa sen suuntaa.

Jälleen kokemukseensa nojaten Obama vakuutti, että nuoret eri puolilla maailmaa haluavat antaa panoksensa yhteiskunnalle, mutta he eivät tiedä, kuinka se vanhakantaisessa nykymaailmassa onnistuisi.

– Myös poliitikoissa Yhdysvalloissa on tätä taaksepäin katsovaa ajattelua, Obama lausui ja viittasi selvästi presidentti Donald Trumpiin.

Yksi asia selvästi vaivaa Obamaa Yhdysvaltain nykyhallinnossa. Se on yhteisesti Pariisissa sovitun ilmastopolitiikan mureneminen.

Tässäkin hän jaksoi katsoa tulevaisuuteen. Obama muistutti, että monet osavaltiot ja kaupungit jatkavat ilmastonsäästötoimia, joista liittovaltio on irtaantunut.

Barack Obama siis ehti puhua paljon sellaista jo ennen kuultua, joka rauhoitti häntä melko varmasti ihannoivan kuulijakunnan mieliä.

Hän on pohdiskelija, joka nauttii esiintymisestä. Hyvän puhujan tapaan hän muistutti, että Suomi ja Pohjoismaat ovat maailman onnellisimpien kansakuntien joukossa.

Tätä hän korosti Washingtonissa jo toukokuussa 2016, kun Pohjoismaiden johtajat tekivät virallisen vierailun Valkoiseen taloon. Se oli riemukas visiitti, jonka helpoutta Obama kiitteli moneen kertaan.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus