Kaupunki säästää ruotsin oppikirjoista – oppilaat vaativat jokaiselle kirjaa kotiin

Ulvilan nuorisovaltuusto on vaatinut, että kaupunki takaa jokaiselle yläasteella opiskeleville ruotsin oppi- tai työkirjan, jonka voi viedä kotiin. Nyt osa vanhemmista hankkii lapsille kirjat omalla kustannuksellaan.

oppikirjat
Opiskelija selaa ruotsin oppikirjaa.
Yle

Ruotsin opiskelu on häiriintynyt Satakunnassa sijaitsevassa Ulvilan kaupungissa puuttuvien oppikirjojen takia.

Nuorisovaltuusto on vaatinut Ulvilan kaupunkia takaamaan, että jokainen seitsemännen ja kahdeksannen luokan oppilas saa vähintään yhden työ- tai tehtäväkirjan käyttöönsä, jotta ruotsin opiskelu on mahdollista myös kotona.

Rehtori: Raha ei riitä

Ulvilan yhteiskoulun rehtori Jukka Kotiranta vastaa vaatimukseen toteamalla, että rahat eivät riitä siihen, että jokaiselle hankittaisiin ruotsin oppikirjat. Vain yhdeksännen luokan oppilailla on henkilökohtainen tekstikirja.

Kotiranta toivoo, että Ulvilan sivistyslautakunta lisäisi määrärahoja. Edes siirtyminen sähköisiin oppimateriaaleihin ei auta, koska niistä tulee Kotirannan mukaan jopa nykyistä suuremmat kustannukset.

Oppilaille materiaalipaketti

Kotiranta kuitenkin korostaa, että oppilaat saavat tunneilta riittävästi materiaalia ruotsin opiskeluun. Kirjojen kappaleista on tehty oppilaille materiaalipaketit.

– Materiaalipaketin huolellisesti täyttämällä oppilas kykenee ongelmitta omaksumaan samat asiat kuin kirjankin kanssa, Kotiranta kirjoittaa.

Materiaalipaketin huolellisesti täyttämällä oppilas kykenee ongelmitta omaksumaan samat asiat kuin kirjan kanssa.

Jukka Kotiranta

Rehtori lupaa myös muita tukitoimia kuten tukiopetusta, jos oppilaan ruotsin opiskelussa on vaikeuksia.

– Oppilaan oma aktiivisuus on edelleen merkittävä tekijä, ja läksyjäkin tulee normaaliin tapaan, Kotiranta sanoo.

Oppilaat ja opettajat arvostelevat

Nuorisovaltuuston keräämässä palautteessa kieltenopettajat toteavat, että kotitehtävien tekeminen ja varsinkin kokeisiin lukeminen on vaikeutunut käytännön takia. Opettajien mukaan tilanne on asettanut nykyiset oppilaat eriarvoiseen asemaan verrattuna aiempiin ikäluokkiin.

Oppilaat puolestaan valittavat, että materiaalipaketin eli mm. monistenippujen pitäminen järjestyksessä ja hyvässä kunnossa on hankalaa. Kokeisiin lukeminen on heidän mukaansa kärsinyt. Osa vanhemmista on hankkinut lapsilleen oppikirjoja.

Perusopetuslain mukaan kaikki oppimateriaalit ovat peruskoulussa oppilaille maksuttomia.