Hallitus valmis lieventämään irtisanomislakia – työntekijärajaa voidaan laskea ja karensseja muuttaa

Työntekijäliitot vaativat esityksen pois vetämistä. Hallitus haluaa ajaa irtisanomislain eteenpäin, mutta se on valmis tekemään muutoksia.

irtisanominen
Juha Sipilä
Yle

Hallitus on valmis etsimään kompromisseja esityksessään irtisanomisten helpottamisessa alle 20 hengen yrityksissä. Valmistelussa oleva esitys on saanut tunteet kuumenemaan työmarkkinoilla ja useat työntekijäjärjestöt ovat ryhtyneet työtaistelutoimiin painostaakseen hallitusta perumaan esityksensä.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan hallitus on valmis muuttamaan yritysten koon rajausta sekä henkilöperustaiseen irtisanomiseen liittyviä karensseja. Nämä asiat nousivat Sipilän mukaan esityksen lausuntokierroksella.

– Olemme sopineet, että näissä kahdessa asiassa on liikkumavaraa. Uskon, että nämä ovat sellaisia muutoksia, jotka myös työntekijäpuoli kokee erittäin positiivisena, Sipilä sanoi A-Studion Talk-keskusteluohjelmassa tänään torstaina.

Yrityksen henkilömäärän laskemista on aiemmin ehdottanut elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.), mutta ehdotus ei ole saanut palkansaajapuolta muuttamaan käsitystään lakiesityksestä.

Irtisanomislain yhteydessä karenssit ovat nousseet tarkasteluun sen vuoksi, että henkilöperusteisten irtisanomisten yhteydessä työntekijä saisi 90 päivän karenssin ja menettäisi työttömyysetuutensa. Irtisanomisten lisääntyminen irtisanomisen helpottuessa voisi johtaa myös karenssien lisääntymiseen.

– Se ei ole oikein, että henkilöperusteisen irtisanomisen jälkeen tulee tuplarangaistus työttömyysturvan karenssina. Tätä olemme selvittäneet jo parin viikon ajan, Sipilä sanoi.

Sipilä ei täsmentänyt, millainen muutos karensseihin olisi tulossa.

Samaan A-Studion keskusteluun Sipilän kanssa osallistunut SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne pitää irtisanomislain valmistelun keskeisenä virheenä sitä, että hallitus ei ole lähtenyt neuvottelemaan työmarkkinajärjestöjen kanssa.

– Suomalaisessa yhteiskunnassa toimitaan sopimalla. Sitä te ette ole nyt kunnioittaneet, Rinne sanoi.

Työntekijäjärjestöt ovat vaatineet julkisuudessa, että irtisanomissuojaa heikentävä esitys vedetään kokonaan pois.

Ylen Ykkösaamussa lauantaina Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin totesi, että palkansaajapuoli ei ole valmis minkäänlaisiin kompromisseihin.

– Kerta kaikkiaan se ei tule palkansaajille käymään, että yrityksen koko määrittää sen, millainen irtisanomissuoja työntekijällä on. Ei kannata leikkiä numeroilla, oli kaksi, kolme tai viisi, vastaus on aina sama, Selin sanoi.

Useat ammattiliitot ovat käynnistäneet ylityökieltoja viime viikosta lähtien. Liitot ovat uhanneet kovemmilla toimilla, mikäli hallitus ei vedä esitystään pois.

Lue myös:

Superin ja Tehyn ylityö- ja vuoronvaihtokielto alkaa – kestää lähes kolme vuorokautta

Työmarkkinoilla irtisanomiskiista kärjistyy, kun ylityökiellot astuvat voimaan – HUS: Joitain leikkauksia saatetaan joutua perumaan

Irtisanomissuojan heikennyksen vastaiset työtaistelut laajenevat: Myös Jyty mukaan ylityö- ja vuoronvaihtokieltoihin