Kanadalta symbolinen epäluottamus Myanmarin Aung San Suu Kyille

Parlamentin alahuone kannattaa yksimielisesti Suu Kyin Kanadan kunniakansalaisuuden poistamista.

Myanmarin johtaja Aung San Suu Kyi Kuva: Kham / EPA

Kanadan parlamentin alahuone on äänestänyt yksimielisesti Myanmarin siviilijohtajan Aung San Suu Kyin kunniakansalaisuuden poistamiseksi. Kanadalaisparlamentaarikot eivät kunnioita Suu Kyin toimintaa rohingya-vähemmistöön kohdistuneiden julmuuksien vuoksi, joita Suu Kyi ei ole estänyt tai tuominnut selkeästi.

Alahuoneen äänestyspäätös on kuitenkin symbolinen, sillä kunniakansalaisuus annetaan yhteisellä päätöslauselmalla, joka on hyväksytty parlamentin molemmissa kammareissa. Viranomaisten mukaan se on myös poistettava samalla tavoin.

Kanadan kunniakansalaisuus myönnettiin Suu Kyille vuonna 2007. Myanmarin sotilasjunttaa uhmannut demokratia-aktivisti Aung San Suu Kyi sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1991, kun hän oli armeijan määräämässä kotiarestissa. Nobel-komitean mukaan Suu Kyi ei menetä tunnustusta, koska se on myönnetty aikanaan hänen taistelustaan demokratian ja vapauden puolesta vuoteen 1991 mennessä.

Aung San Suu Kyi puhumassa World Economic Forumissa Hanoissa. Kuva: Luong Thai Linh / EPA

Suu Kyin kansainvälinen maine on heikentynyt Myanmarin armeijan rohingya-muslimeihin kohdistamien toimien vuoksi. Kanada julisti viime viikolla tapahtunutta kansanmurhaksi.

Myös YK on tuominnut Myanmarin toiminnan. Raportin mukaan maan armeijan toimia pitäisi tutkia kansanmurhana. Yli 700 000 rohingyaa on joutunut pakenemaan naapurimaahan Bangladeshiin kotimaassaan kohtaamia julmuuksia.

Lue myös: