Hyppää sisältöön

SEC: Teslan toimitusjohtajalle syytteet arvopaperipetoksesta

Yhdysvaltojen arvopaperikomissio SEC katsoo Elon Muskin elokuisen tviitin johtaneen harhaan.

Elon Musk poseerasi Teslan kanssa Amsterdamissa vuonna 2014. Kuva: Jerry Lampen / EPA

Yhdysvaltojen arvopaperikomissio SEC haastaa sähköautoyhtiö Teslan toimitusjohtajan Elon Muskin oikeuteen. Muskia syytetään arvopaperipetoksesta. SEC:n mukaan toimitusjohtaja ja yhtiön suuromistaja Musk antoi Twitterissä vääriä ja harhaanjohtavia lausuntoja.

Eteläafrikkalaissyntyinen miljardööri tviittasi 7. elokuuta, että hän oli varmistanut rahoituksen Teslan yksityistämiselle 420 dollarilla per osake. Teslan osakekurssi nousi tviitin ansiosta yhdessä päivässä lähes 11 prosenttia. Kurssi on kuitenkin laskenut sen jälkeen 25 prosenttia.

Teslan logo Kuva: CJ Gunther / EPA

SEC:n mukaan Muskilla ei todellisuudessa ollut rahoitusta Teslan vetämiselle pois pörssistä. Lisäksi hän ei ollut keskustellut asiasta yhtiön muun johdon tai mahdollisten rahoittajien kanssa.

SEC painottaa, ettei Musk keskustellut lausuntojen sisällöstä kenenkään muun kanssa ennen kuin hän julkaisi ne yli 22 miljoonalle Twitter-seuraajalleen ja kenelle tahansa muulle Internetin käyttäjälle. Valituksen mukaan lausunnot "perustuivat pitkään perusteettomiin olettamuksiin ja olivat ristiriidassa tosiasioiden kanssa, jotka Musk tiesi".

Musk kiisti nopeasti SEC:n väitteet ja aikoo puolustaa itseään oikeudessa. Hän sanoi olevansa syvästi pahoillaan ja pettynyt SEC:n perusteettomaan toimintaan ja syytteisiin.

– Olen aina ryhtynyt toimiin totuuden, läpinäkyvyyden ja sijoittajien edun mukaisesti. Rehellisyys on tärkein arvo elämässäni ja tosiasiat osoittavat, etten koskaan ole kompastanut millään tavalla, hän sanoi.

Viime ajat ovat olleet Muskille ja Teslalle hankalia. Yhtiöllä on ollut muun muassa vaikeuksia yltää tuotantotavoitteisiinsa. Lisäksi brittiläinen sukeltaja on haastanut hänet oikeuteen muun muassa herjauksesta ja kunnianloukkauksesta.

Lue myös:

.
.