Syysmyrskyt riepottelevat pihapuita – näin teet pihastasi myrskyvarman

Kuivat oksat kannattaa karsia pois ja mahdolliset käävät tutkia tarkoin.

Näin kohennat pihasi myrskyvarmuutta
Näin kohennat pihasi myrskyvarmuutta

Syysmyrskyt riepottelevat kotipihoja ja kaupunkipuistoja. Pitkän arboristin eli puunhoitajan uran tehnyt Per-Johan Bäckström sanoo, että syysmyräkät voivat olla pihapuille hurja koettelemus.

Bäckströmin mukaan tuhoille alttiita ovat etenkin vaahterat ja koivut, koska niille tapahtuu eniten vaurioita kuten repeämisiä. Esimerkiksi vaahtera on altis myrskylle, koska sen oksistossa on paljon isoja sivuhaaroja ja -runkoja.

Bäckströmin mukaan V-muotoinen haara on rakenteellisesti heikompi kuin U-muotoinen haara.

– Aina ei pidä isoja sivuoksia poistaa, vaan sivuoksista poistetaan pienempiä oksia kauempana, vähennetään painoa. Puun runkoon ei pidä lähteä tekemään suuria haavoja, sanotaan 8–9 senttiä maksimissaan.

Bäckström sanoo, että puissa on muitakin ulkoisia seikkoja, joita kansalaisen kannattaa tarkkailla. Ensinnäkin kuorivauriot kannattaa tarkistaa, jos esimerkiksi auto tai lumiaura on raapaissut pintaa.

– Jos on suurempia runkovaurioita, niin voi ihan puukolla kokeilla, onko puu jo hyvin pehmeä vai kova.

Mitä pidemmälle puukko sujahtaa, sitä enemmän lahoainesta puusta löytyy. Puu kannattaa myös tarkistaa irtokuoren varalta. Irtonaiset kuoripalat voi rapsutella pois ja tarkistaa mahdolliset vauriot sen alla.

Kääpä voi lahottaa

Bäckström sanoo, että nykypäivänä myös röntgenkuvataan puita. Näin nähdään tarkasti mahdollisen lahopuun osuus.

Oman pihan puista kannattaa myös katsoa, onko niissä kuivia oksia. Ne kannattaa karsia pois, varsinkin jos alla on tärkeää omaisuutta. Myös kääpiä kannattaa tutkia.

– Jos rungossa on kääpiä, se on yleensä heikko kohta. Jos koivussa näkyy tällainen musta möykky, se voi olla pakurikääpä. Se lahottaa runkoa pikkuhiljaa suoraan läpi, ja puu voi katketa.

Bäckström sanoo, että havupuista kuusella on hyvin matala mutta laaja juuristo. Kuusi voi kovassa myrskyrytäkässä kaatua. Mäntykin voi kaatua, mutta se on kuitenkin kuusta tiukemmin kiinni maassa. Männystä useammin katkeilee rungon isoja sivuhaaroja.

Bäckström ehdottaa, että puun kaatamiseen otetaan apuun ammattilainen. Hän kehottaa kysymään myös ammattilaiselta vakuutusnumeroa – ja jos oikein tarkka haluaa olla, niin soittamaan vakuutusyhtiöön ja tarkistamaan numeron.