1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kapkaupunki

Sade toi helpotuksen Kapkaupunkia vuosia piinanneeseen vesipulaan – osa padoista tulvii jo yli

Hyvä vesitilanne on höllentänyt veden käyttörajoituksia Etelä-Afrikan Kapkaupungissa. Lokakuusta lähtien vettä saa käyttää jo 70 litraa päivässä aiemman 50 litran sijaan.

Kapkaupunki
Theewaterskloof-pato
Kapkaupungin lähistöllä sijaitsevassa Theewaterskloof-padossa oli vielä huhtikuussa vain 10 prosenttia vettä.Nic Bothma / EPA-EFE

Etelä-Afrikan Kapkaupungin vakava vesipula saattaa olla taltutettu pitkäksi aikaa. Paikallinen media uutisoi (siirryt toiseen palveluun) kaupungin kuudesta suurimmasta padosta viiden olevan jo yli 90-prosenttisesti täynnä.

Patojen täyttyminen on seurausta myöhäistalven ja alkukevään sateista. Etelä-Afrikassa on talvi, kun Suomessa on kesä.

Vain Kapkaupungin tilavuudeltaan suurin pato Theewaterskloof on vasta 56-prosenttisesti täynnä. Vielä huhtikuussa padossa oli vain 10 prosenttia vettä.

Kun kaupungin kuuden padon vesimäärän laskee yhteen, ovat padot jo yli 74-prosenttisesti täynnä. Luku on noussut viime viikkojen aikana tasaisesti. Elokuun loppupuolella padot olivat 60-prosenttisesti täynnä.

Osa padoista on jo niin täynnä, että ne tulvivat yli. Tällainen on esimerkiksi Clanwilliam-pato Kapkaupungista pohjoiseen:

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Kapkaupungin koillispuolella Paarlissa sijaitsevan Nantes-padon vedenpinta on nyt huomattavasti korkeammalla kuin kaksi vuotta sitten:

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Kaupunkilaiset säästökuurilla

Rutikuivan Kapkaupungin vesiongelmat johtuvat alueella kolme vuotta jatkuneesta kuivasta kaudesta, väestönkasvusta sekä kaupunkilaisten lisääntyneestä vedenkäytöstä. Kaupungin on epäilty olevan ensimmäinen suurkaupunki, josta loppuu vesi (siirryt toiseen palveluun).

Vaikeaa tilannetta vastaan on taisteltu erilaisilla säästötoimenpiteillä. Kaupunkilaisten on pitänyt kiinnittää huomiota käyttämänsä veden määrään.

10. syyskuuta kapkaupunkilaismedia uutisoi (siirryt toiseen palveluun), että rajoituksia hellitetään. Lokakuusta lähtien kaupunkilainen saa käyttää päivän aikana enintään 70 litraa vettä aiemman 50 litran sijaan.

Kaupungin asukkaat ovat olleet huolissaan, otetaanko tiukemmat rajoitukset käyttöön taas kesällä. Varapormestari Ian Neilson on kuitenkin sanonut luottavansa siihen, ettei niin tarvitse tehdä.

Jo huhtikuussa Kapkaupunki ilmoitti, että vesijohtovettä riittää ainakin vuoden 2019 puolelle.

Lue myös:

Rutikuiva Kapkaupunki voi toistaiseksi huokaista helpotuksesta – vesivarat riittävät ainakin ensi vuoteen

Miljardit ihmiset kärsivät vesipulasta – Kolme suomalaisyritystä kantaa kortensa kekoon ongelman ratkaisemiseksi

Sade yllätti rutikuivan Etelä-Afrikan – asukkaat varastoivat sadevettä koko yön

Lue seuraavaksi