1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. huumeet

"Ei ole kyse mistään jääkiekkobuumista" – uusi, paljastunut huumeliiga teki kaupat anonyymissa verkossa ja myi kokaiinigramman 120–170 eurolla

Epäiltynä on 23 henkilöä ja he ovat erilaisista taustoista, poliisi kertoo.

Kuva: David Lee / AOP

Pirkanmaalla on paljastunut jo kolmas valtava huumevyyhti lyhyen ajan sisällä. Rinki teki kauppaa esimerkiksi anonyymissa Tor-verkossa ja sopi noutopaikat eri puolille Tamperetta ja Pirkanmaata. Huumeita liikkui esimerkiksi yksityiskodeissa, ravintoloissa ja kotibileissä.

Sisä-Suomen poliisi tutkii tällä hetkellä kokaiinivyyhtiä, jossa on 23 epäiltyä. Seitsemän heistä on yhä vangittuna.

On mahdollista, että liiga on laajempi kuin nyt poliisin tiedossa olevat epäillyt.

Epäiltyjen epäillään myyneen yhteensä kaksi kiloa kokaiinia Tampereen seudulla ja Pirkanmaalla.

Suurta huomiota on saanut, että asiasta ensin kertoneen MTV:n mukaan yksi epäillyistä on NHL-pelaaja. Tämä kiistää epäilyt.

Jääkiekkoliiga NHL:n varakomissaari Bill Daly kertoi torstaina, että liiga tutkii suomalaispelaajan osuutta huumevyyhtiin Suomessa. Pelaajan seuran general manager eli toimitusjohtaja kertoi, että asiaa on käsitelty pelaajan kanssa, mutta kieltäytyi kommentoimasta enempää toistaiseksi.

Ilta-Sanomat kertoi perjantaina, että kokaiinin käyttö SM-liigassa on asiantuntijoiden mukaan luultua yleisempää.

Tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Jari Kinnunen ei ota kantaa epäiltyihin. Hänen mukaansa epäiltyjen joukossa on 23 hyvin erilaisista taustoista tulevaa ihmistä. Hän kuvailee epäiltyjä "tavan kansalaisiksi". Suurin osa epäillyistä on Tampereelta tai Pirkanmaalta.

– Kyse ei ole mistään jääkiekkobuumista.

Pelaajan asianajajan mukaan poliisin odotetaan kertovan asiasta laajemmin perjantaina. Tutkinnanjohtaja Jari Kinnunen kertoi Ylelle perjantaina aamulla, että uutta tietoa ei ole tulossa.

Gramma maksoi 120–170 euroa

Kahdesta kilosta kokaiinia riittää valtava määrä annoksia. Gramma kokaiinia on maksanut katukaupassa 120–170 euroa. Yhdestä grammasta saa ainakin kymmenen annosta.

Poliisilla ei ole vielä laskelmaa rikoshyödystä, mutta annoksien perusteella laskettuna se on arviolta jopa 600 000 euroa, koska vahvoja pitoisuuksia sisältäviä annoksia on voitu "lantrata".

Kuva: AOP

Epäiltyjä epäillään törkeästä huumausainerikoksesta, huumausainerikoksesta, törkeästä rahanpesusta ja ammattimaisesta kätkemisestä.

Poliisi on takavarikoinut tutkinnan aikana noin 650 000 euron arvosta omaisuutta.

Jo kolmas iso tapaus

Tämä on jo kolmas laaja huumevyyhti Pirkanmaalla. Syyskuussa poliisi kertoi toisesta isosta kokaiiniliigasta, jossa oli 17 epäiltyä. Juttu on edennyt syyttäjälle.

Tämän organisaation epäillään levittäneen kokaiinia lähes puoli kiloa, 1,5 kiloa marihuanaa sekä subutex-tabletteja. Kokaiinin käyttöannos on keskimäärin 0,1 grammaa, joten käyttöannoksia on levitetty lähes 5 000 kappaletta.

Rikoshyötyä liigan epäillään saaneen yli 70 000 euroa.

Maaliskuussa paljastui puolestaan Pirkanmaan kaikkien aikojen suurin huumejuttu. Huumeita löytyi maastosta Pirkkalasta ja Tampereelta liikekeskuksesta. Takavarikoitujen huumeiden katukauppa-arvo olisi ollut 2,8 miljoonaa.

Pirkanmaan käräjäoikeus langetti syksyllä useita vankeusrangaistuksia tähän rikosvyyhtiin osallistuneille henkilöille.

Pisin tuomio oli 12 vuotta vankeutta. Tuomiot eivät ole lainvoimaisia.

Onnistuminen Tampereella

Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Jari Räty kertoi Ylelle tapauksen kertovan siitä, että huumeiden käytön trendit ovat Suomessa ylöspäin.

– Se kertoo myös Suomen poliisin ja lainvalvontaviranomaisten onnistumisista, Ylen aamu-tv:ssä vieraillut Räty arvioi tällä viikolla.

Kokaiinin käyttö on Suomessa nousussa. Rädyn mukaan Tampere ei ole mikään erityinen huumepesäke.

– Alueellisia eroja ei juuri ole. Nyt poliisin onnistuminen vain sattui osumaan Tampereelle.

Korjaus klo 9.29 Korjattu, että gramma maksoi 120-170 euroa, ei annos.

Lue lisää:

Uusi valtava huumeliiga paljastui taas Tampereella: 23 epäiltyä, MTV: yksi heistä NHL-pelaaja