Hyppää sisältöön

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta osti Seurahuoneen talon – Ydinkeskustaan syntyy uusi iso hotelli

Kaivopihan kortteli palaa suurelta osin alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa.

Seurahuoneen ravintolatilat uudistettiin, kun hotelli täytti sata vuotta. Kuva: Hotelli Seurahuone

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan omistama HYY Yhtymä on ostanut Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevan Seurahuoneen talon Spondalta.

Kaivopihan kortteli palaa suurelta osin alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa, sillä HYY Yhtymä aikoo laajentaa hotellitoiminnan myös Uuden ylioppilastalon puolelle.

Uudessa ylioppilastalossa toimi hotelli Hansa vuosina 1924−1968. Seurahuoneen talossa puolestaan on toiminut hotelli yhtäjaksoisesti vuodesta 1912 lähtien. Pian alkavassa remontissa historialliset hotellitilat yhdistetään, HYY kertoo tiedotteessaan.

– Tavoitteena on saada uusi, noin 240-huoneinen hotelli auki keväällä 2021. Hotellille haetaan nyt operaattoria. Joko kansainvälistä ketjua tai kotimaista toimijaa, kertoo HYY Yhtymän toimitusjohtaja Antti Kerppola.

Kerppolan mukaan Yhtymän tavoitteena on kehittää Helsingin keskustaa ja tukea kaupungin kansainvälistymistä.

Hotelli Seurahuone kuvattuna 1923 tai 1924 Kuva: Sundström Eric / Helsingin kaupunginmuseo

Kaivopihan rakennukset ovat todistaneet Helsingin historiallisia vaiheita

Seurahuone on Helsingin vanhin toimiva hotelli. Toiminta alkoi Kauppatorin kupeessa nykyisessä kaupungintalossa ja kaivokadulle hotelli siirtyi vuonna 1913.

Muun muassa ensimmäisen maailmansodan ja Venäjän vallankumouksen aikaan Seurahuoneella asui paljon venäläisiä emigrantteja ja poliittisia pakolaisia.

Seurahuoneeseen liittyykin lukuisia tarinoita, joissa seikkailevat merkkihenkilöt ja kulttuuripersoonat. Heistä tunnetuin on ehkäpä marsalkka Mannerheim, jonka mukaan ravintolasalin yläpuolella sijaitsevaa turkkilaista kabinettia kutsutaan Marskin kabinetiksi.

Hotelli Hansan ravintola puolestaan on ollut historiansa aikana helsinkiläisen kulttuuriväen suosiossa.

Helsingin Seurahuoneen eli Sociksen baari kuvattuna vuonna 1989. Kuva: Kari Hakli Kari / Helsingin kaupunginmuseo

Valtaosa ylioppilaskunnan toiminnoista jatkaa Uudella ylioppilastalolla

Kokonaan uusi ylioppilastalo ei muutu, vaan pelkästään osa tiloista palautetaan hotellikäyttöön. HYY:n mukaan perinteikkäät tilat tarjoavat jatkossakin opiskelijoille paikan kokoontua.

Osalle järjestöistä tarjotaan puolestaan uudet tilat Helsingin Kampista.

– Legendaarinen Uusi ylioppilastalo säilyy yhä aktiivisessa opiskelijakäytössä ja toiminta laajenee uusiin tiloihin Kamppiin, kertoo HYYn hallituksen puheenjohtaja Lauri Linna.

HYY-Yhtymä vastaa ylioppilaskunnan kiinteistö- ja finanssisijoitustoiminnasta. Kiinteistöliiketoiminnan tarkoituksena on tuoton kasvattaminen, mikä voisi tulevaisuudessa mahdollistaa jäsenmaksuttoman ylioppilaskunnan.

– Tavoitteenamme on tehdä Helsingin yliopiston opiskelijoista maailman onnellisimpia. Kestävä varallisuudenhoito on siinä avainasemassa, sanoo Linna.

Uusi hotelli tulee Mannerheimintielle ja Kaivokadulle keskelle pääkaupunkia. Katujen kulmassa olevissa tiloissa toimii Nordea, sinne ei tule hotellihuoneita. Kuva: Lauri Hannus / Miltton
Uusi ylioppilastalo on arkkitehti Armas Lindgrenin ja Wivi Lönnin vuonna 1909 suunnittelema rakennus, jota korotettiin vuonna 1924 Lindgrenin ja toisen arkkitehdin, Bertel Liljeqvistin, suunnitelmien mukaan. Siinä on toiminut hotelli vuosina 1924-1968. Kuva: Yrjö Kohonen / Helsingin kaupunginmuseo

Kuvatekstiä täsmennetty kello 15.37.

.
.