Äiti soitti hätänumeroon, kun koulutaksin kyytiin jätettyä erityislasta ei alkanut kuulua – eikä kyseessä ole ainoa kerta, kun koulukyyti on takunnut vaarallisesti

Oulussa on ilmennyt kymmeniä ongelmatilanteita liittyen erityislasten koulukuljetuksiin: kyydit ovat olleet reilusti myöhässä ja lapsia on jopa jätetty yksin.

erityislapset
Erityislapsi Eevertti odottelee koulutaksia ison kiven päällä.
Erityislapsi Eevertti odottelee koulutaksia ison kiven päällä.Timo Nykyri / Yle

Erityislasten alakoulua käyvä Eevertti on toistuvasti kadonnut koulutaksijärjestelmän syövereihin. Pahimmillaan äiti on joutunut soittamaan hätänumeroon.

– Tilanne oli kauhea siinä vaiheessa, kun soitin hätäkeskukseen. Poliisit soittivat minulle takaisin ja kyselivät lapsen tuntomerkkejä, karkailutaipumuksia, viimeisintä vaatetusta, repun väriä ja sitä, missä hän voisi olla. Lapseni ei pysty ymmärrettävästi kertomaan, kuka tai mistä hän on.

– Sitten koululta soitettiin, että taksi on tuonut lapsen perille yli tunnin myöhässä.

Niina-äiti esiintyy jutussa ilman sukunimeään, koska hän ei halua työnsä vuoksi puhua perheestään julkisesti. Hän on saanut luvan jakaa tietoa myös muiden erityislasten taksiongelmista, joista keskustellaan perheiden perustamassa nettiryhmässä.

– Taksien aikataulut pettävät ja kehitysvammaisia lapsia jätetään yksin tien varteen. Myöhästymisistä tai peruutuksista ei tiedoteta. Vanhempien puheluihin ei vastata tai kuljettaja ei puhu suomea. Joku kuljettaja saattaa syytellä kyyditettävää lasta myöhästymisestä, Niina luettelee.

Erityislapsi tulisi aina luovuttaa aikuiselta aikuiselle, ellei vanhempien kanssa ole muuta sovittu.

Jaana Lauri

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan mukaan Oulu ei suinkaan ole ainoa kunta, jossa on vastaavanlaisia ongelmia erityislasten koulukuljetuksissa, vaan ongelma on valtakunnallinen. Kurttila painottaa, että olisi äärimmäisen tärkeää pitää huolta erityislasten kuljetuksista vastaavien henkilöiden koulutuksesta ja osaamisesta.

– Kuka vain ei pysty näitä kuljetuksia tekemään, ja sille annetaan liian vähän tällä hetkellä painoarvoa. On kuitenkin kyse erittäin vaativasta palvelusta, jossa osaamista täytyy korostaa, kun näitä kilpailutuksia ja palveluja tehdään.

Koulukyytien myöhästymisien tai tulematta jättämisien lisäksi Kurttila kertoo ison ongelman olevan koulukyytien liian pitkä kesto.

– Erityisen tuen piirissä olevilla lapsilla koulukyytien ajat ovat erittäin pitkiä, vaikka matkan pituus olisi lyhyt. Tässä taustalla ovat kilpailutushankinnat, joissa hinta määrittelee, eikä niinkään laatu ja lapsen tarpeet. Tämä on mennyt vain huonompaan suuntaan.

Järjestö huolestui koulukyydeistä

Oulun kehitysvammaisten tuki ry on ryhtynyt kartoittamaan koulutaksiongelmia vanhempien yhteydenottojen vuoksi. Toiminnanohjaaja Jaana Laurin mukaan koulutakseissa on ilmennyt tänä syksynä kymmeniä ongelmatapauksia.

Selvityksessä on tullut ilmi erilaisia turvallisuusohjeiden laiminlyöntejä. Sovituista aikatauluista on lipsuttu jopa tunnista puoleentoista, jos kyyti on ylipäätään tullut. Toisaalta osa liikennöitsijöistä on onnistunut jopa kiitettävästi.

– Erityislapsi tulisi aina luovuttaa aikuiselta aikuiselle, ellei vanhempien kanssa ole muuta sovittu. Yksin jättäminen voi olla hyvin vaarallista. Lapsi ei ymmärrä aikaa eikä paikkaa ja saattaa lähteä karkuun. Ja mietitäänpä tilannetta, että kohdalle sattuu aikuinen, joka on väärällä tavalla kiinnostunut lapsista, Lauri sanoo.

Jaana Laurin mukaan vammaisjärjestö kokoaa tietoja koulutaksien ongelmista.
Jaana Laurin mukaan vammaisjärjestö kokoaa tietoja koulutaksien ongelmista.Timo Nykyri / Yle

Jaana Lauri kertoo itsekin juuri pelastaneensa yksin kyytiä odotelleen lapsen myöhästyneenä kouluun kadun varresta.

– Kauhistutti, kun tajusin, että lapsia varoitellaan juuri tästä eli lähtemästä vieraan aikuisen mukaan.

Laurin mukaan monet erityislasten vanhemmat eivät enää jaksa taistella sovituista kyydeistä, vaan kuskaavat lapsiaan itse ja kärsivät tilanteesta töissä.

Koululla jopa taksikaaos

Eniten erityislasten kyytiongelmista Oulussa kärsinyt koulu on Metsokangas. Koulun sähköisellä Wilma-kanavalla tilannetta on pahimmillaan kuvattu taksikaaokseksi.

Rehtori Kalle Komulaisen mukaan Metsokankaan koulun erityisopetus on kärsinyt taksikaaoksesta.
Rehtori Kalle Komulaisen mukaan Metsokankaan koulun erityisopetus on kärsinyt taksikaaoksesta.Marko Väänänen / Yle

Rehtori Kalle Komulainen vahvistaa, että kuljetusongelmat ovat erityislasten ja opetuksen kannalta haitallisia.

– Monet erityislapset ovat hyvin herkkiä. Jos tulee tällaisia yllättäviä tilanteita, saattaa koko loppupäivästä tulla aika haastava.

Rehtorin mukaan ihanteellista olisi, että erityislasten kuljetukset ja koulupäivät koostuisivat mahdollisimman turvallisista ja samanlaisina toistuvista olosuhteista.

– Ymmärrän kyytien kilpailutuksen merkityksen. Mutta usein siitä seuraa se, että firmat vaihtuvat jopa vuosittain. Se aiheuttaa aina koulullekin hankaluuksia.

Komulaisen mukaan ongelmia esiintyy Metsokankaalla nyt hieman vähemmän kuin lukukauden alkuviikkoina.

– Edelleenkin myöhästymisiä sattuu viikoittain. Tai lapsi jätetään koulun pihalle, vaikka on selkeästi sovittu, että täytyy saattaa sisälle asti aikuisen luo. Mutta alun kaaoksesta tilanne on parantunut, Komulainen toteaa.

Kaupunki lupaa sanktioita

Oulun kaupungin logistiikkapäällikkö Hannu Honkanen vakuuttaa, että koulukyydeissä oleviin ongelmiin puututaan, kun niitä ilmenee. Erityislasten kuljetusongelmat ovat Honkasenkin tiedossa. Vastikään ongelmia käsiteltiin liikennöitsijätapaamisessa.

– Kuljetuksia järjestellään osittain matkapalvelukeskuksen kautta ja syyskuun lopussa pidimme tapaamisen niille liikennöitsijöille, joiden liikennöintiä järjestellään matkapalvelukeskuksen kautta. Tapaamisessa käsittelimme toiminnassa ilmenneitä ongelmia.

Vammaisjärjestön Jaana Lauri ei pidä kaupungin toimenpiteitä riittävinä.

– Tällä hetkellä ongelmia on yhä, Lauri kommentoi.

Oulussa ei tiettävästi ole nostettu oikeusjuttuja isoissakaan ongelmatilanteissa. Esimerkiksi Tampereella yksi taksinkuljettaja on syytteessä heitteillepanosta. Koulutaksi jätti kehitysvammaisen tytön kadunvarteen lähelle kotia, vaikka taksissa oli ohjeet lapsen luovuttamisesta vain aikuisen valvontaan. Tyttö ehti vaeltaa vuolaaseen ojaan, josta naapuri hänet pelasti.

Vastaavia koulutaksiongelmia on tältä syksyltä raportoitu muualtakin Suomesta. Esimerkiksi Järvenpäässä erityislapsia on jäänyt tien poskeen, kun koulukyyti ei tullutkaan.