Kittilä-sotku: Entiselle vt. kunnanjohtajalle sakot

Kittilän entinen vt. kunnanjohtaja Kyösti Tornberg on tuomittu sakkoihin tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta Lapin käräjäoikeudessa.

Kotimaa
Kyösti Tornberg
Kittilän vt. kunnanjohtaja Kyösti Tornberg.Outi Jaako

Kittilän entinen vt. kunnanjohtaja Kyösti Tornberg on tuomittu sakkoihin tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Lapin käräjäoikeus tuomitsi Tornbergille 20 päiväsakkoa, josta maksettavaa kertyy runsaat 800 euroa.

Käräjäoikeus katsoi, että entinen vt. kunnanjohtaja oli toiminut huolimattomasti, mutta varmuudella ei voi päätellä, että Tornberg olisi toiminut tarkoituksellisesti tai tietoisesti lakia rikkoen. Syyttäjän mukaan Tornberg oli tahallaan rikkonut virkavelvollisuuttaan.

Syyttäjä vaati Tornbergille ensisijaisesti sakkorangaistusta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja toissijaisesti tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Tornberg sai syytteen, koska kieltäytyi luovuttamasta tietoja kuntaan toimitetuista Pertti Eilavaaran asiantuntijalausunnoista. Tornberg määräsi asiakirjat salaisiksi, koska paperit liittyivät hänen mielestään poliisin esitutkintaan. Tornberg kiisti syyllistyneensä rikokseen.

Käräjäoikeuden perjantaina antama tuomio ei ole lainvoimainen, sillä siitä voi valittaa Rovaniemen hovioikeuteen tai ennakkopäätösvalituksella korkeimmalta oikeudelta.

Pertti Eilavaara antoi lainopillisia palveluja, jotka liittyivät Kittilän kunnanjohtajan Anna Mäkelän irtisanomiseen. Anna Mäkelän irtisanomista käsittelevä laaja rikosoikeudenkäynti on edelleen kesken Lapin käräjäoikeudessa.

Perjantaina tuli myös toinen Kittilä-vyyhtiin liittyvä oikeuden ratkaisu, kun Pohjois-Suomen hallinto-oikeus antoi välipäätöksen kuntapäättäjien hyllyttämisestä.