Hallinto-oikeus: Kittilän kuntapäättäjien viraltapidätys saa jatkua

Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden mukaan sillä ei ole aihetta jäädyttää valtiovarainministeriön päätöstä, jolla pidätetään Kittilän kuntakäräjillä syytteessä olevat henkilöt luottamustehtävistään.

Kittilä-oikeudenkäynti
Kittilän kunnanvaltuusto on aloittamassa kokoustaan.
Kittilän kunnanvaltuusto on aloittamassa kokoustaan 29 elokuuta 2016.Perttu Ruokangas / Yle

KittiläPohjois-Suomen hallinto-oikeus antoi perjantaina välipäätöksen valituksesta, joka koskee valtiovarainministeriön määräystä pidättää luottamustoimistaan kaikki ne kittiläläiset kuntapäättäjät, jotka ovat syytteessä virkarikoksista.

Kittilän kunta sekä yhdeksän kuntapäättäjää ovat vaatineet hallinto-oikeutta kumoamaan valtiovarainministeriön päätöksen sekä keskeyttämään sen täytäntöönpanon.

Perjantaina hallinto-oikeus totesi, että tässä vaiheessa ei ole perusteita keskeyttää täytäntöönpanoa. Hallinto-oikeus antaa varsinaisen päätöksen valitukseen myöhemmin.

Lapin käräjäoikeus käsittelee parhaillaan virka- ja työrikossyytteitä 27:ä viime vaalikaudella toiminutta kuntapäättäjää vastaan. Heistä osa valittiin nykyiseen kunnanvaltuustoon, ja valtiovarainministeriö on pidättänyt heidät luottamustoimistaan siihen asti, että rikosoikeudenkäynnistä saadaan lainvoimainen päätös.

Myös Lapin käräjäoikeus antoi perjantaina tuomion, joka liittyy Kittilä-vyyhtiin. Tuomio koskee entisen vt. kunnanjohtajan päätöstä salata ns. Eilavaara-paperit.

Lue myös:

Kittilä-sotku: Entiselle vt. kunnanjohtajalle sakot

Minulla oli hyvin vahva tunne, että kaikista toimistani etsitään virheitä, joita voidaan käyttää erottamisperusteina – Yle seurasi Anna Mäkelän kuulemista Kittilä-käräjillä