1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. toimeentulotuki

Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen perustoimeentulosta: Lain vaatimukset eivät salli yksilöllistä harkintaa

Kelan pääjohtaja myöntää, että perustoimeentulolaskelmat ovat kaavamaisia. Elli Aaltosen mukaan laissa on tiukat ehdot osoittaa toimeentulotuen tarve.

Kelaa on moitittu kaavamaisista ratkaisuista kuntien sosiaalityöhön verrattuna. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Perustoimeentulotuki siirtyi vuoden 2017 alussa Kelan hoidettavaksi. Perustoimeentulohakemukset käsitellään tällä hetkellä noin viidessä päivässä.

Silti oikeusasiamiehelle on tullut kanteluita sadoittain: perheeltä on loppumassa ruoka, lääkkeitä ei ole varaa ostaa tai vuokraa ei pysty maksamaan.

Mitä tehdä, jos on akuutti hätä? Kelan pääjohtaja Elli Aaltosen neuvo on hakea ensisijaisesti perustoimeentulotukea.

- Ne eivät ole tällä hetkellä myöhässä. Sitä pitää hakea ajoissa käymällä toimistossa tai tekemällä verkkohakemus. Myös puhelinpalvelua on kehitetty, kertoo Elli Aaltonen.

Kaikki eivät kuitenkaan saa myönteistä päätöstä ja Aaltosen mukaan kielteisten ratkaisujen määrä on kasvanut.

– Jos kielteinen ratkaisu tulee, Kelassa ohjataan kuntaan. Kunnalla on mahdollisuus antaa täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea. Jos sekään ei riitä, seuraavana ovat järjestöt. Myös järjestöt ovat tulleet yhteiskunnan tukiverkkoon mukaan, sanoi Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Kelaa on moitittu kaavamaisista ratkaisuista kuntien sosiaalityöhön verrattuna.

– Se on totta. Perustoimeentulo siirrettiin Kelalle juuri sen takia, että viimesijaiseen tukeen saadaan yhdenmukainen ratkaisu. Silloin siitä tulee kaavamainen, eikä se anna paljon harkinnan mahdollisuuksia yksilöllisesti. Laissa on lisäksi tiukat ehdot, joiden mukaan pitää osoittaa laskennan mukainen toimeentulotuen tarve.

Elli Aaltonen Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Oikaisuvaatimuksien pitkät käsittelyajat

Kelalle tulevien oikaisuvaatimuksien käsittelyajat ovat edelleen pitkiä. Keväällä oikaisun käsittelyyn kului 113 päivää. Kela kertoi Ykkösaamulle torstaina, että käsittelyajat ovat keskimäärin 108,5 päivää. Valtaosin näissä kanteluissa on arvosteltu Kelan menettelyä toimeentulotukihakemusten käsittelyssä ja ennen kaikkea käsittelyn viivästymistä.

Pääjohtaja Aaltonen sanoo, että Kelan oikaisuvaatimuskeskuksessa oli aika pieni miehitys ennen uuden etuuden tuloa. Hänen mukaansa oikaisuvaatimuksia tuli noin 8 000 viikossa. Aaltosen mukaan käsittelyajat ovat nyt 100 päivää.

– Eduskunnan oikeusasiamiehen vaatimus oli maksimissaan kolme kuukautta. Kyllä me siihen päästään, mutta tarvitaan ihmistyövoimaa lisää käsittelemään juridisia asioita.

Pääjohtaja Aaltonen sanoo, että valitusten käsittelyajat pitäisi saada lyhennettyä kolmeen kuukauteen tänä vuonna.

Kela-kyytien maksut takussa

Yle uutisoi tänään, että Kela ei ole pystynyt tilittämään taksimatkoista omavastuuosuuksien ylityksiä asiakkaille, koska ne eivät ole päivittyneet Kelalle oikein. Myös takseilla voi olla saamatta saatavia. Kelan pääjohtaja Aaltonen tähdentää, että Kelan järjestelmät ovat kunnossa.

– Meillä on varauduttu maksatuksiin. Tämä liittyy taksien välityskeskusten ongelmiin. En uskalla sanoa, milloin taksinkuljettaja saa rahansa. Se riippuu siitä, milloin välityskeskukset pystyvät siirtämään meille laskuja.

Kuuntele koko haastattelu Yle Areenasta

Lue myös:
Uusi käänne taksiuudistuksessa: Kela-kyytien maksut pahasti myöhässä,omavastuut eivät päivity – kuljettajilla saamatta tuhansia euroja