Hyppää sisältöön

Facebook kysyy käyttäjiltään puhelinnumeroa vedoten tietoturvaan – parin viikon jälkeen numeroa käytetään mainosten kohdentamiseen

Käyttäjän yhteystiedot voivat päätyä montaa kautta Facebookin haltuun. Facebook kerää voimakkaasti yhteystietoja, koska niiden avulla voidaan paremmin kohdentaa mainoksia.

Facebook kerää ihmisten yhteystietoja monella tavalla. Kuva: Glenn Hunt / EPA

Facebook on muutaman vuoden ajan pyytänyt käyttäjiään lisäämään puhelinnumeronsa palveluun. Pyyntöä on perusteltu tietoturvasyillä. Puhelinnumeron avulla Facebook on voinut käyttää kaksivaiheista tunnistautumista, jonka tarkoituksena on estää luvaton pääsy käyttäjätileille.

Tietoturvan parantaminen ei ole kuitenkaan ollut ainoa syy puhelinnumeroiden keräämiseen. Kuten kaikkea dataa, myös näitä puhelinnumeroita käytetään mainosten kohdentamiseen.

Teknologiajulkaisu Gizmodo kertoo (siirryt toiseen palveluun), että puhelinnumeroiden avulla mainostajat pystyvät kohdentamaan viestinsä yksittäiselle käyttäjälle. Tämä on ominaisuus, jonka Facebook on kiistänyt olevan mahdollista.

Eikä siinä vielä kaikki. Mainos voidaan kohdistaa käyttäjälle, vaikka hän ei itse olisi koskaan antanut puhelinnumeroaan Facebookille.

Miten tämä on mahdollista?

Kaverisi on voinut antaa numerosi Facebookille

Facebook kerää ihmisten yhteystietoja usealla tavalla. Yksinkertaisin tapa on pyytää niitä suoraan käyttäjältä.

Hieman monimutkaisempi ja huomattavasti hämäräperäisempi tapa on kaivaa yhteystiedot jonkun toisen käyttäjän laitteelta. Tämä tapahtuu silloin, kun joku kavereistasi antaa Facebookille oikeuden päästä käsiksi puhelimensa yhteystietoihin. Facebook nappaa kaverisi yhteystiedoista numerosi ja luo sen ympärille niin kutsutun varjoprofiilin.

Facebook ei ole suostunut avaamaan varjoprofiilien toimintatapoja julkisuuteen. Yhtiön linja on pysynyt myös Euroopassa, jossa kesällä voimaan tullut tietosuoja-asetus GDPR velvoittaa yhtiöt paljastamaan käyttäjilleen kaikki tiedot, joita heistä on kerätty.

Facebookin mukaan toisen käyttäjän lataamat yhteystiedot ovat tämän käyttäjän omaisuutta, eikä osoitekirjasta löytyvillä henkilöillä ole mahdollisuutta kontrolloida näitä tietoja.

Joka tapauksessa lopputulos on se, että vaikka et itse antaisi numeroasi Facebookille, somejätillä todennäköisesti on se. Ja todennäköisesti se on yhteydessä profiiliisi.

On vielä kolmas tapa, jolla Facebook kasvattaa osoitekirjansa kokoa. Yhtiö tarjoaa mainostajille palvelua, jossa mainostaja voi itse räätälöidä kohdeyleisönsä. Tämä tapahtuu lataamalla Facebookiin lista puhelinnumeroita ja sähköpostiosoitteita. Tämän jälkeen mainostaja voi kohdistaa mainokset näiden yhteystietojen omistajille.

Esimerkiksi vaatekauppa voi mainostaa uutta toppatakkia ihmisille, jotka ovat aikaisemmin ostaneet vaatteita liikkeestä ja luovuttaneet yhteystietonsa kaupalle.

Mainos kohdehenkilölle muutamassa tunnissa

Miten sitten tietyn mainoksen kohdistaminen yksittäiselle henkilölle tapahtuu?

Yhdysvaltalaisen Northeasternin yliopiston tutkijat yhdessä Princetonin yliopiston tutkijan kanssa selvittivät, miten Facebookin räätälöidyt yleisöt toimivat ja miten ihmisten yhteystiedot päätyvät mainoskoneen sisuksiin.

Tutkijat huomasivat, että kaksivaiheista tunnistautumista varten annetut puhelinnumerot päätyivät muutamassa viikossa mainostajien käyttöön. Eli lisää turvallisuutta halunneista käyttäjistä tuli nopeasti helpompi kohde mainostajille. Tai kuten Facebook asian ilmaisee, he pääsivät nauttimaan "persoonallisemmasta käyttäjäkokemuksesta".

Gizmodon toimittaja Kashmir Hill päätti kokeilla, miten hän voisi tarjota tietojenkäsittelytieteen professori Alan Mislovelle persoonallisemman käyttäjäkokemuksen kohdistamalla mainoksen tämän Facebook-profiilille.

Hill kohdensi mainoksensa Facebook-tilille, joka on yhdistetty Misloven toimiston lankapuhelimen numeroon. Mislove ei ole itse koskaan antanut toimistonsa puhelinnumeroa Facebookille, mutta numero löytyy jostain Facebookille luovutetusta osoitekirjasta.

Muutamassa tunnissa mainos ilmestyi Facebookissa Mislovelle.

Lue myös:

.
.