Keskusta vakuuttaa riviensä olevan suorassa – Sairaalariita viivästyttää sote-valiokunnan työtä lisää

Keskusta Rehula vakuuttaa, että puolue tukee yhtenäisenä hallituksen päätöstä, joka vie laajan päivystyksen sairaalan Vaasasta.

politiikka
Vaasan keskussairaalan akuuttiosaston pääsisäänkäynti.
Tuomo Rintamaa / Yle

Eduskunnassa nähtiin perjantaina uusi, sotkuinen kiista sote-uudistuksen ympärillä.

Uudistuksen käsittely on keskeytettiin ennen aikojaan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Iltapäivän kokous peruttiin ja asiaan palataan ensi viikolla. Syynä on kokoomuksen ja keskustan välinen riitely. Kokoomus vaatii selvyyttä keskustan kantaan laajan päivystyksen sairaaloiden määrästä.

Valiokunnan työ takkuili jo torstaina, kun RKP oli esittänyt, että Pohjanmaa eli Vaasan sairaala otetaan sote-kokonaisuuden yhteydessä sittenkin mukaan laajan toiminnan sairaaloiden joukkoon.

Aiemmin hallitus on päättänyt, että laajan päivystyksen sairaaloita on jatkossa 12, eikä Vaasa ole joukossa mukana.

Oppositiopuolueet ovat sitä mieltä, että Vaasan sairaalassa pitäisi jatkaa laajaa päivystystä.

Kokoomus kimpaantui keskustan rivien rakoilusta

Keskustan kansanedustaja ja sote-valiokunnan jäsen Pekka Puska on julkisesti ollut opposition kanssa samoilla linjoilla, eikä aio tukea hallituksen esitystä, jos asiasta äänestetään uudelleen sote-valmistelun yhteydessä.

Myös toisen keskustalaisen Martti Taljan kannasta asiaan on ollut epävarmuutta.

Kokoomus kimpaantui keskustan rivien rakoilusta niin, että sote-valiokunnan työ meni solmuun. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) kuvaili aamulla tilannetta näin.

– Kyllä täällä asiat riitelevät, eivät ihmiset. Mutta onhan yhteiskunnassa käyty laajaa keskustelua siitä, onko päivystyssairaalojen määrä oikea. Nyt valiokunta toteaa, että työ keskeytyy ja asiaan palataan tiistaina, Kiuru sanoo.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi, että hallituksen linjan on pidettävä.

- Hallitus on yksimielisesti päättänyt päivystyssairaaloiden määrästä ja siitä pidetään kiinni. Tämä on iso uudistus ja sitä ajetaan maaliin. Siinä on lukuisia kohtia, joista voi kiistellä, mutta nyt tarvitaan malttia.

Keskusta Rehula vakuutti, että rivit pysyvät suorina

Sekä Pekka Puska että Martti Talja ilmoittivat perjantaina, etteivät aio asettua poikkiteloin asiassa ja antoivat tukensa sote-valmistelun jatkamiselle hallituksen esityksen pohjalta.

Pekka Puska on edelleen sitä mieltä, että Vaasa tarvitsisi laajan päivystyksen sairaalan, mutta ei osallistu asian käsittelyyn sote-valiokunnassa.

– Minä en halua venettä keikuttaa. Sote viedään läpi, enkä enää ryhdy asettamaan kapuloita rattaisiin, Puska sanoo.

Martti Talja puolestaan tiedotti, että hänen nimensä nostaminen esiin on virhe, eikä hän ole valiokunnassa vastustanut hallituksen pohjaesitystä 12 sairaalasta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei halunnut kommentoida asiaa, mutta puolueen varapuheenjohtaja ja sote-valiokunnan varajäsen Juha Rehula vakuutti keskustan pysyvän hallitusrintamassa yhtenäisenä mukana.

Puolue siis tukee hallituksen päätöstä 12 laajan toiminnan sairaalasta, joiden joukossa Vaasa ei ole.

– Keskustan ryhmä on tämän esityksen takana. Jos meillä sitten on sisäisiä asioita, ne hoidetaan meidän ryhmän sisällä, Rehula sanoi Ylelle.

Ensi viikolla jatketaan valinnanvapausasioilla

Sote-valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) kertoi valiokunnan aamukokouksen jälkeen, että soten käsittely jatkuu toistaiseksi muilla asioilla.

Valiokunta päätti, että sote-työskentely aloitetaan ensi tiistaina valinnanvapautta koskevasta mietintöluonnoksesta. Vielä on epäselvää, millä aikataululla sairaalakysymykseen päästään palaamaan.