1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. M/S Estonia

Estonian pelastusrengas huuhtoutui rantaan yli 20 vuotta onnettomuuden jälkeen – sai nyt uuden kodin Suomen merimuseosta Kotkasta

Vuosi sitten saaristosta Tammisaaren edustalta löytynyt pelastusrengas on saapunut Suomen merimuseon kokoelmiin Kotkaan.

Oranssi pelastusrengas on pahoin turmeltunut ja rutussa. Kuva: Joanna Norkko / Tvärminnen eläintieteellien tutkimusasema

Tammisaaren saaristosta löytyi vuosi sitten lokakuussa pelastusrengas, jonka on päätelty kuuluneen vuonna 1994 uponneelle matkustaja-alus Estonialle.

Oranssi pelastusrengas huuhtoutui rantaan Jussarön eteläpuolella Suomenlahdella. Metsähallituksen työntekijät olivat alueella kitkemässä kurtturuusua ja löysivät renkaan. Renkaan pinnassa lukee yhä mustin kirjaimin aluksen nimi.

Löytäjät halusivat lahjoittaa pelastusrenkaan museoon. Nyt se on saatu talteen Suomen merimuseon kokoelmiin Kotkaan.

Tulossa näytteille

Merimuseo on suunnitellut asettavansa renkaan näytteille ainakin joksikin aikaa.

– Se ei ole vielä esillä, mutta ajatuksena on ollut asettaa se ainakin väliaikaisesti näytteille, intendentti Timo Kunttu Suomen merimuseosta kertoo.

Rengas saapui merimuseolle vasta muutama päivä sitten. Se on löytymisensä jälkeen ollut Kansallismuseolla Helsingissä ja Museoviraston kokoelma- ja konservointikeskuksessa Vantaalla.

– Saamme sen todennäköisesti loppuvuoden aikana näytteille. Sille pitää tehdä oma vitriini, koska se on siinä kunnossa, ettei sitä voi roikottaa seinällä, kuten alunperin ajattelimme. Menee hetki, että sellainen saadaan tilattua, merimuseon näyttelyamanuenssi Erik Tirkkonen sanoo.

Suomen merimuseo sijaitsee Merikeskus Vellamossa Kotkassa. Kuva: Petri Niemi / Yle

Suomen merimuseolla on jo ennestään kokoelmissaan Estonian onnettomuustutkinnan yhteydessä talteen otettuja pelastautumisvälineitä. Osa on myös esillä merimuseon perusnäyttelyssä.

– Näyttelyssämme on onnettomuuksia ja meriturvallisuutta käsittelevä osio Vaarallinen meri. Se on pelastusrenkaalle luonteva paikka. Siellä on jo yksi ehjä pelastusrengas ja pelastuslautan välineistöä. Kokoelmissamme on myös Estonian pelastuslautta, mutta se ei ole esillä, Tirkkonen kertoo.

Estonian uppoamisesta on kulunut tänään 24 vuotta. Yle on koonnut laajan artikkelin kohtalokkaasta yöstä.

Symbolinen arvo

Jussarön rannasta löytynyt rengas on siitä erikoinen, että se on oletettavasti ollut meressä kaikki nämä vuodet onnettomuuden jälkeen.

Oranssi pelastusrengas on pahoin turmeltunut ja rutussa.

– Olettamus on, että se on ollut hylyssä sisällä pitkänkin aikaa ja irronnut sieltä syystä tai toisesta. Paine olisi puristanut sen kasaan, Tirkkonen sanoo.

Muoviselle esineelle ei restauroijan käsissä pysty tekemään juuri mitään. Lähinnä rengasta on löytymisen jälkeen puhdistettu irtoliasta ja roskasta.

– Rengas on hyvin hauras. Etenkin tarrat, joissa lukee Estonian nimi rapistuvat. Rengasta pitää käsitellä varoen, Tirkkonen kertoo.

Jos Jussarön rantaan kellunut pelastusrengas olisi ollut merkkaamaton, eikä kukaan olisi voinut päätellä sen olevan Estonialta, se ei olisi nyt matkalla museon vitriiniin.

– Tarina on kokoelmaamme otettaville esineille tärkeä. Estonian pelastusrenkaalla on symbolinen arvo, onnettomuus on vielä isolla osalla ihmisistä tuoreessa muistissa, merimuseon intendentti Timo Kunttu kertoi joulukuussa.

Lisätty 28.9.2018 klo 17.08 näyttelyamanuenssi Erik Tirkkosen kommentit.