1. yle.fi
  2. Uutiset

Savuttomat vauvat -kampanja onnistui Hämeenlinnassa: tulokset ovat ainutlaatuisia koko maassa

Odottavien äitien tupakointi on vähentynyt Hämeenlinnassa jyrkemmin kuin missään muualla Suomessa.

vauvat
Vauva.
Taisto Lapila / Yle

Hämeenlinnan neuvoloiden Savuttomat vauvat (siirryt toiseen palveluun) -kampanja on onnistunut tavoitteessaan vähentää vauvaa odottavien perheiden tupakointia. Ennen kampanjaa noin 14 prosenttia odottavista äideistä tupakoi. Luku oli samaa luokkaa kuin tupakoivien odottavien naisten määrä koko maassa.

Vuonna 2017 aloitetun kampanjan myötä odottavista äideistä tupakoi enää neljä prosenttia. Neuvolatoiminnan vastuulääkäri Anu Mähösen mukaan kampanjan tulokset ovat ainutlaatuisia koko maassa.

– Me olemme Hämeenlinnassa päässeet sellaisiin lukuihin, joita en ole mistään muualta Suomea kuullut. Tulokset ovat sellaisia, joiden kanssa jaksaa jatkaa. Ihan huippua! hehkuttaa Mähönen.

Häkämittareita ja vertaistukea

Savuttomat vauvat -kampanjassa kaikki odottavat perheet saavat tietoa savuttomuuden hyödyistä ja voivat tehdä vapaaehtoisen häkämittauksen.

Ei vain sormi pystyssä heristellä.

Anu Mähönen

Kampanjassa on tärkeä rooli sosiaalisella medialla ja vertaistuella. Tupakoinnin lopettamisen kanssa kamppailevat äidit ovat muun muassa kannustaneet toisiaan kampanjan facebook-sivuilla. Neuvolalääkäri Mähönen kertoo, että lähtökohta kampanjalle olivat odottavien perheiden omat toivomukset.

– Kysyimme apua asiakkailtamme. Ei vain sormi pystyssä heristellä, vaan kysymme, mikä äitejä auttaisi parhaiten tupakoinnin lopettamisessa, kertoo Anu Mähönen.

Hämeenlinnalaisessa kampanjassa on mukana myös kaupungin yrittäjäyhdistys, jonka jäsenet antavat muun muassa alennuksia tupakoinnin lopettamisessa onnistuneille odottajille.

Hämeenlinnan malli herättänyt runsaasti kiinnostusta

Hämeenlinnan malli on herättänyt runsaasti kiinnostusta. Hämeenlinnalainen neuvolaväki on kiertänyt eri puolilla maata esittelemässä kehittämäänsä toimintaa.

Tänään, perjantaina, Hämeenlinnan neuvolatoiminnan vastuulääkäri Anu Mähönen puhuu aiheesta eduskunnassa Vauvan päivän tapahtumassa.

Lue lisää: Neuvolalääkäri: "Kaikki odottajat eivät saa lähipiiriltään tukea tupakoinnin lopettamiseen"

Lue seuraavaksi