Vihreiden ryhmänjohtajalta vakavat moitteet Jani Toivolalle – PRH ei ryhdy jatkotoimiin Lasten ja nuorten säätiön maksamien palkkioiden takia

Viranomaisen mukaan tarkkojen summien jättäminen pois säätiön toimintakertomuksesta ei noudattanut säädöksiä, mutta jatkotoimiin ei ole tarvetta.

Jani Toivola
Vihreiden kansanedustaja Jani Toivola kommentoi taksikuluihinsa liittyviä kysymyksiä medialle ennen eduskunnan suullista kyselytuntia  27. syyskuuta.
Vihreiden kansanedustaja Jani Toivola kommentoi taksikuluihinsa liittyviä kysymyksiä medialle ennen eduskunnan suullista kyselytuntia 27. syyskuuta.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen on antanut vakavat moitteet kansanedustaja Jani Toivolalle hänen toiminnastaan kansanedustajan tehtäviin sisältyvien etujen käytössä. Mikkonen kertoo tiedotteessa, että on moittinut Toivolaa tänään perjantaina perehdyttyään Toivolan antamiin selvityksiin.

– Olen tänään keskustellut puhelimitse Toivolan kanssa ja esittänyt hänelle vakavat moitteet. Kansanedustajan tehtävässä on kyse luottamuksesta. On selvää, että huolimattomuuteen ja leväperäisyyteen ei ole varaa missään kansanedustajan tehtäviin sisältyvien etujen käytössä. Vaikka eduskunnan sääntöjä ei olisikaan rikottu, on toiminta paheksuttavaa. Tällaiset tilanteet ovat omiaan heikentämään ihmisten luottamusta politiikkaan ja päättäjiin. Siksi moitteet ovat tarpeen, Mikkonen sanoo tiedotteessa.

Mikkonen kertoo pitävänsä tärkeänä sitä, että Toivola on havainnut ja myöntänyt virheensä ja ryhtynyt korjaaviin toimenpiteisiin.

– Asioiden avoin selvittäminen ja virheiden korjaaminen on nyt ensisijaista, Mikkonen sano.

Mikkonen kertoo myös, että vihreiden eduskuntaryhmässä valmistellaan pelisääntöjä, jotta vastaavat tilanteet voitaisiin välttää tulevaisuudessa.

PRH: Kertomuksessa riittävästi informaatiota

Säätiöiden toimintaa valvovan Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) kertoi tänään, että Lasten ja nuorten säätiön toiminta Jani Toivolan saamien palkkioiden tapauksessa ei ylitä kynnystä ryhtyä lisäselvityksiin tai muihin jatkotoimenpiteisiin.

Viranomaisen mukaan tarkkojen summien jättäminen pois toimintakertomuksesta ei noudattanut säätiölain säädöksiä. Kokonaisuutena selvitys antaa kuitenkin tapauksessa riittävän informaation.

– Noudatamme suhteellisuusperiaatetta siinä, mihin puutumme. Toimintakertomus ei ole ollut säätiölain säädöksen mukainen – se olisi ollut täydellinen, jos olisi ollut raha-arvokin mainittuna – mutta siinä on riittävästi informaatiota, että kynnys lisäselvityksiin tai -toimenpiteisiin ei ole ylittynyt. Tällä hetkellä ei ole valvonta-asiaa vireillä tämän säätiön osalta, kertoo PRH:n valvonta- ja lakipäällikkö Terhi Maijala.

"Säätiölain tavoite on avoimuus"

Säätiölaissa vaaditaan, että säätiön toimintakertomuksessa tehdään selonteko taloudellisista toimista säätiön lähipiiriin kuuluvien ihmisten kanssa. Jani Toivolalle maksettiin palkkioina liki 18 000 euroa vuosina 2015–2016, jolloin hän toimi säätiön hallituksen jäsenenä. Toivola vahvisti tiedot Facebook-päivityksessä.

– Säätiölain tavoite on avoimuus, eli että mahdollisimman avoimesti raportoidaan. Mielestäni kyseisen säätiön raportoinnista valvojalla on riittävästi informaatiota. Vaikka summaa ei ole ilmoitettu, siinä on kuitenkin sen määräytymisperuste, Maijala kertoo.

Vuonna 2015 voimaan tullut säätiölaki aiheutti useille säätiöille opeteltavaa. Seuranneina vuosina useille säätiöille lähetettiin korjauskehotuksia, mutta Lasten ja nuorten säätiö ei ole ollut tässä joukossa.

– Vuosina 2016 ja 2017 lähetettiin noin 2 000 korjauskehotusta, niin paljon oli puutteita selvityksissä. Kaikkea ei varmasti ole huomattu, ja tämä ei sitä kynnystä ylittänyt. En näe näin jälkitarkastelussakaan, että olisi ylittänyt, Maijala sanoo.

Lue lisää:

Vihreiden Jani Toivola maksaa eduskunnalle takaisin taksimatkojaan – "Yhdeksän matkaa olisi pitänyt maksaa itse"