1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. valokuvat

Ainutlaatuiset värivalokuvat Viipurista tulivat julkisuuteen – museo tuo 1 000 historiallista kuvaa kaikkien katsottavaksi

Viipurissa vaikuttaneen arkkitehti Jalmari Lankisen laaja valokuva-aineisto tuo julkisuuteen muun muassa harvinaisia värikuvia pommitetusta Viipurista.

valokuvat
Viipuri kuvattuna mereltä vuonna 1942
Jalmari Lankinen kuvasi Viipuria mereltä päin kesällä 1942. Kuvassa keskellä näkyy Viipurin linna.Jalmari Lankinen / Etelä-Karjalan museot

Viipuri oli vielä ennen jatkosodan alueluovutuksia yksi Suomen suurimmista ja kansainvälisimmistä kaupungeista. Siellä asui yli 70 000 ihmistä. Kaupunki tuhoutui pahoin talvisodan pommituksissa.

Arkkitehti Jalmari Lankinen (1894–1970) oli silloisessa Viipurin läänissä merkittävä suunnittelija ja arkkitehti. Yksin Viipuriin hän suunnitteli noin 30 rakennusta, muun muassa Tuomiokirkkoseurakunnan talon, Viipurin Suomalaisen säästöpankin talon ja Viipurin maalaiskunnan toimitalon Punaisenlähteentorilla.

Nykyisen Suomen puolella Lankisen suunnittelemia rakennuksia ovat muun muassa Tiurun sairaala ja Armilan koulu Lappeenrannassa sekä Paiholan sairaala Kontiolahdella.

Viipurin raatihuoneen rauniot syyskyyssa 1941
Jalmari Lankisen kuvaama Viipurin raatihuoneen rauniot syyskyyssa 1941.Jalmari Lankinen / Etelä-Karjalan museot

Värikuvia Viipurista

Paitsi että Jalmari Lankinen oli arkkitehti, hän oli myös innokas valokuvaaja. Hän kuvasi rakennuksia, kaupunkinäkymiä, rakennustyömaita ja myös omaa perhettään. Kuvia on molemmilta puolilta Suomen nykyistä rajaa.

Sotien jälkeen Jalmari Lankisen arkkitehtitoimiston työ jatkui Lahdessa, jossa Lankinen myös asui kuolemaansa saakka.

Vuosi sitten Lappeenrannan museo sai lahjoituksena Jalmari Lankisen pojan Juha Lankisen (1937–2015) valtavan valokuvakokoelman, jossa oli mukana kymmeniä tuhansia valokuvia, negatiiveja, karttoja ja piirustuksia.

Palanut Viipurin kauppahalli vuonna 1941.
Kuva on otettu läheltä Viipurin Pyöreätä tornia syyskuussa 1941. Oikealla näkyy palanut kauppahalli, jonka vasemmalla puolella on poliisilaitos.Jalmari Lankinen / Etelä-Karjalan museot

Lahjoituskokoelma käsitti myös kaikki hänen isänsä Jalmari Lankisen 1910-luvulta aina 1960-luvulle ottamat valokuvat ja negatiivit. Niissä näkyy ainutlaatuisia kuvia luovutetun Karjalan alueelta sekä Lankisen suunnittelemista rakennuksista.

Suomi menetti Viipurin Neuvostoliitolle talvisodassa 1940, mutta jatkosodan aikana asukkaat pääsivät jälleen takaisin Viipuriin. Edessä oli lohduton näky pommitetusta Viipurista. Vuodelta 1941 ovat muun muassa kuvat Viipurin kaupunginteatterin ja raatihuoneen raunioista.

Pommituksissa reunioitunut talo Viipurissa
Otsakorven talo Viipurissa syyskuussa 1941.Jalmari Lankinen / Etelä-Karjalan museo

Kuvat kaikille esillä

Nyt Lappeenrannan museot on julkaissut noin 1 000 Jalmari Lankisen ja Juha Lankisen ottamaa kuvaa Internetissä, kaikille avoimessa hakupalvelu Finnassa (siirryt toiseen palveluun). Suuri osa kuvista on maisemia ja katunäkymiä Viipurista, Jääsken ja Antrean pitäjistä sekä Pohjois- ja Etelä-Karjalasta.

Lappeenrannan museot oli luonteva paikka Lankisten valokuvakokoelmien sijoituspaikaksi.

–Syynä on Etelä-Karjalassa museossa oleva Viipurin pienoismalli. Se on Juha Lankisen suunnittelema, ja kokoelman valokuvia hän on käyttänyt apuna pienoismallin tekemisessä, kertoo projektitutkija Anne Tahvanainen.

Viljelystalon katolta kuvattu näkymä Viipurin Revonhännän suuntaan syyskuussa 1941.
Viljelystalon katolta kuvattu näkymä Viipurin Revonhännän suuntaan syyskuussa 1941.Jalmari Lankinen/ Lappeenrannan museot

Kuvia digitoinut Tahvanainen kuvailee Lankisen kuvakokoelmaa ainutlaatuiseksi. Valokuvia ja negatiiveja on kymmeniätuhansia, joten niistä on julkaistu vasta murto-osa. Lisäksi kokoelmaan kuuluu karttoja, piirustuksia ja arkistoaineistoa.

Kokoelman helmenä Tahvanainen mainitsee Viipurin uuden tuomiokirkon tornista kuvatun kaupunkinäkymän.

– Se on täyden ympyrän tekevä panoraama Viipurista sellaisena kuin se oli ennen talvisotaa. Kirkkohan vaurioitui talvisodassa pahasti, ja purettiin, Tahvanainen kertoo.

Tervaniemen uimalaitos Viipurissa vuonna 1936.
Tervaniemen uimalaitos Viipurissa vuonna 1936.Jalmari Lankinen / Lappeenrannan museot

Juha ja Jalmari Lankisen kokoelmast tähän mennessä digitoitu osuus on nähtävissä Finnassa (siirryt toiseen palveluun) tai osoitteessa https://lappeenrannanmuseot.finna.fi (siirryt toiseen palveluun), jossa hakusanaksi Juha Lankisen kokoelma.

Lue seuraavaksi