1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vauvat

Vastasyntynyt on yhä pidempään nakuna vain vaippa päällä: Vaatteet puetaan usein vasta synnytyssairaalasta kotiin lähtiessä

Tutkittu tieto on muuttanut käytäntöjä synnytyssairaaloissa. Vauvaa ei esimerkiksi välttämättä pestä heti syntymän jälkeen enää.

Kuva: AOP

Yhä useampi vastasyntynyt viettää elämänsä ensimmäiset päivät ilkosillaan, vain vaippa päällään. Vauva on mahdollisimman paljon vanhemman vatsan ja rintakehän päällä.

Perinteisesti Suomessa vauvat on puettu lämpimästi heti synnytyssalissa.

Tutkittu tieto on muuttanut käytäntöjä synnytyssairaaloissa. Kätilöiden mukaan vauvan tulisi olla mahdollisimman paljon ihokontaktissa vanhempiensa kanssa. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin mukaan ihokontaktin suositteleminen perustuu tutkittuun tietoon.

Aiemmin esimerkiksi keskosille on annettu ihokontaktiin perustuvaa niin sanottua kenguruhoitoa.

Kätilö Elina Rinne kertoo, että Pirkanmaan sairaanhoitopiirin lisäksi ihokontaktin suosiminen vaatteiden sijaan on yleistä monissa synnytyssairaaloissa.

Yhä harvempi vauva puetaan vaatteisiin heti synnytyssalissa. Vaatteet saatetaan laittaa vauvalle päälle ensimmäistä kertaa vasta kotiin lähtiessä.

Synnyttäjät ovat nykyään sairaalassa usein vain kaksi päivää.

Kuva: Viivi Sihvonen / Yle

– Vauva on ensimmäisen tunnin ajan äidin iholla, jos se on mahdollista. Hän saa siinä sopeutua kohdun ulkopuoliseen elämään. Sen jälkeen vauva saa vierihoitoa äidin tai isän iholla mahdollisimman paljon.

Vauva nukkuu kopassa äidin sängyn vieressä vaipassa, mutta hänellä on peitto päällä. Äidin rinnalla vauva on äidin sairaalapuvun ja peiton alla.

– Toki jos vanhemmat tahtovat, vauvalle voidaan laittaa vaatteet aiemmin. Emme ole jyrkkiä tämän asian kanssa, Rinne kertoo.

Aikaisemmin vauvat saatettiin kapaloida, mutta nyt siitäkin on pääosin luovuttu. Rinteen mukaan vauvan on hyvä pystyä liikuttamaan käsiään ja jalkojaan.

Vauvaa ei enää pestä synnytyssalissa

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on lopettanut myös vauvan pesun synnytyssalissa. Kätilö Jenni Rainio Tampereen yliopistollisesta sairaalasta Taysista kertoo, että vauvaa ei syntymän jälkeen kannata heti pestä vaan ainoastaan kuivata.

– Lapsivesi ja kina sisältävät infektioilta suojaavia ainesosia. Vauvan peseminen nopeasti syntymän jälkeen voi aiheuttaa hänelle stressiä, laskea vauvan verensokeria ja häiritä vastasyntyneen lämmönsäätelyä. Äidin ihon kautta vastasyntynyt saa omalle iholleen suojaavia bakteereita ja vastasyntyneen oma puolustusjärjestelmä alkaa kehittyä, Rainio kertoo.

Muutaman tunnin ikäinen poika ihokontaktissa äitiinsä. Kuva: Riikka Pennanen / Yle

Iholla oleilu tukee vanhemman ja vastasyntyneen varhaisen vuorovaikutuksen kehittymistä. Iholla oleilu tukee myös imetyksen aloittamista.

– Ihokontakti saa maidon herumaan helpommin ja vastasyntyneen luontaiset imemiseen liittyvät vaistot toimivat paremmin. Ihokontaktissa vauvat imevät yleensä paremmalla imuotteella sekä tehokkaammin ja tiheämmin. Ihokontaktia kannattaa hyödyntää vielä kotonakin, Rainio sanoo.

Tänään perjantaina on kansainvälinen Vauvan päivä. Ensi viikolla Suomessa vietetään puolestaan pohjoismaista imetysviikkoa teemalla Imetys − elämän perusta.