Punaisten ja valkoisten perinneyhdistykset järjestävät yhteisen sisällissotaseminaarin Porissa

Poikkeuksellisen yhteisseminaarin taustalla ovat Satakunnan vapaussodan perinneyhdistys, Eetu Salinin rahasto, Porin lyseon seniorit ja Risto Ryti -seura.

Satakunta
Suojeluskuntalaiset kuljettavat vangittuja punakaartilaisia vankileirille.
Suojeluskuntalaiset kuljettavat vangittuja punakaartilaisia vankileirille Tampereen Hämeenkadulla huhtikuussa 1918.Yle Uutisgrafiikka, lähde: Otava

Satakunnassa noustaan vanhoista juoksuhaudoista, kun punaisten ja valkoisten perinnettä edustavat yhdistykset järjestävät yhteisen seminaarin Suomen vuoden 1918 sisällissodan seurauksista.

Valkoista perinnettä edustava Satakunnan vapaussodan perinneyhdistys, sosiaalidemokraattinen Eetu Salinin rahasto, Porin lyseon seniorit ja Risto Ryti -seura pitävät seminaarin 13.10. kello 13–16 Porin lyseon tiloissa. Sen aiheena on "Sisällissodasta eteenpäin: yksilö, yhteisö ja suomalainen yhteiskunta".

Tunnettuja puhujia

Seminaarissa luennoivat yhteiskuntatieteiden tohtori Risto Volanen, taloushistorian dosentti Antti Kuusterä, sisällissodasta kirjoittanut tietokirjailija, entinen Satakunnan maakuntajohtaja Pertti Rajala ja poliittisen historian emeritusprofessori Seppo Hentilä.

Erityisinä aiheina ovat Suomen ajautuminen sisällissotaan, Risto Ryti sodan jälkeen, punaisten ja valkoisten toiminta Satakunnassa sekä selviytyminen sisällissodasta eteenpäin. Myöhemmin presidenttinä toiminut Risto Ryti oli syntyjään Huittisista ja kävi koulua Porin lyseossa.

Tilaisuudessa puhuvat myös Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen, lyseon rehtori Jarkko Kivelä ja Risto Ryti -seuran puheenjohtaja Juha Korppi-Tommola.

Seminaarin puhujista demaritaustainen Pertti Rajala on pitkään arvostellut sitä, että sisällissotaa muistellaan osapuolten erillisissä tilaisuuksissa. Lokakuinen seminaari tuokin maakunnan erilaisia muistoyhdistyksiä poikkeuksellisella tavalla yhteen.