1. yle.fi
  2. Uutiset

Forssan Kirjapaino saa uuden omistajan Joensuusta

Pohjois-Karjalan Kirjapaino on ostanut koko Forssan Kirjapainon osakekannan. Ostaja lupaa töiden jatkuvan Forssassa.

Forssan kirjapaino
Pohjois-Karjalan Kirjapainon pääovi.
Yle

Forssan Kirjapaino Oy:n ostanut Pohjois-Karjalan Kirjapaino Oyj on tuntuvasti forssalaista suurempi yritys. Kahden painotalon yhteinen liikevaihto nousee runsaaseen 100 miljoonaan euroon ja henkilöstömäärä 620:een.

Investoinnin avulla Pohjois-Karjalan Kirjapaino -konserni vahvistaa asemaansa merkittävästi aikakausi- ja järjestölehtien painamisessa. Samalla yrityskauppa selkeyttää graafisen alan kilpailutilannetta Suomessa ja varmistaa asiakkaille painotöiden valmistamisen kotimaassa myös jatkossa.

– Tarkoitus on turvata suomalaisia työpaikkoja ja taata alalle kotimainen vaihtoehto, perustelee hankintaa Pohjois-Karjalan Kirjapainon toimitusjohtaja Raimo Puustinen.

Tarkoitus on turvata graafisen alan työtä Suomessa

Uusi vetäjä vakuuttaa, että työtä Forssassa riittää. Toimintaa aletaan kuitenkin uudistaa. Konserni arvioi saavansa yrityskaupasta merkittäviä synergiaetuja, jotka realisoituvat loppuvuodesta 2019.

Suomesta on siirtynyt painotöitä halvempiin maihin, kuten Viroon ja Puolaan. Pohjois-Karjalan Kirjapaino aikoo nyt kääntää suuntaa ja kasvaa maan johtavaksi painoalan yritykseksi. Forssan painotalon ostaminen tukee tätä.

Forssasta voisi tulla myös ponnahdusalusta graafisen alan viennille. Painotöitä Forssan Kirjapainolla on ollut muun muassa Ruotsiin ja aiemmin Venäjällekin. Ruotsin suunta ostajaa, Pohjois-Karjalan Kirjapainoa, kiinnostaa nytkin.

– Pyrimme nyt takaamaan alan kotimaiset työpaikat, alan kannattavuuden ja kustantajille kotimaisen vaihtoehdon, linjaa tulevaa toimintaa Raimo Puustinen.

Forssan Kirjapaino on 100 vuotta vanha, forssalaisen kulttuurisuvun Aaltosten perheyritys. Forssan Kirjapainon palveluksessa on 131 henkilöä.

Forssan Kirjapainon liikevaihto vuonna 2017 oli noin 22 miljoonaa euroa. Pohjois-Karjalan Kirjapainon liikevaihto oli samaan aikaan noin 80 miljoonaa euroa. Ostaja maksoi Forssan Kirjapainosta kaksi miljoonaa euroa.

Lue seuraavaksi