Liittojen keinot kovenevat: Teollisuuden työntekijät lakkoon ensi keskiviikkona – "Porvarihallituksen kovapäisyys ei jättänyt meille valinnanvaraa"

Lakolla vastustetaan hallituksen suunnittelemaa lakiesitystä, joka heikentäisi pienten yritysten työntekijöiden irtisanomissuojaa.

lakot
Meyerin telakka Turussa.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Ensi viikon keskiviikko on lakkopäivä teollisuudessa.

Teollisuusliitto, ammattiliitto Pro ja Palvelualojen ammattiliitto PAM sekä Sähköliitto kertovat aloittavansa keskiviikkona vuorokauden pituisen lakon.

Lakko alkaa 3. lokakuuta kello 00.00 ja päättyy samana päivänä kello 24.00.

Lakolla vastustetaan hallituksen suunnittelemaa lakiesitystä, joka heikentäisi alle 20 työntekijän yrityksissä työskentelevien irtisanomissuojaa. Liitot vaativat jälleen hallitusta luopumaan esityksestä.

– Emme olisi halunneet mennä näin pitkälle, mutta Juha Sipilän (kesk.) johtaman porvarihallituksen kovapäisyys ei jättänyt meille valinnanvaraa, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo tiedotteessa.

Pääministeri Sipilä sanoi torstaina Ylen A-Talkissa, että hallitus on valmis laskemaan työntekijärajaa ja muuttamaan henkilöperustaiseen irtisanomiseen liittyviä karensseja.

Tämä ei käy Teollisuusliitolle.

– Ei se riitä. Heidän ajatuksensa on kuitenkin se, että on kahden kerroksen työväkeä: ne, jotka voidaan irtisanoa kevyin perustein ja ne, jotka ovat nykyisen irtisanomissuojan piirissä, Aalto toteaa Ylen haastattelussa.

Pron puheenjohtaja Jorma Malinen kehottaa hallitusta neuvottelupöytään, jotta työtaisteluiden laajeneminen vältetään.

Irtisanomisen helpottamisen sijaan Prolle sopii, että työehtosopimuksissa olevat paikallisen sopimisen mahdollisuudet avataan myös järjestäytymättömille yrityksille kilpailukykysopimuksessa sovitulla tavalla.

– Tämä tukee työllistämisen helpottamista pienillä työpaikoilla paremmin kuin irtisanomissuojan heikentäminen, Malinen toteaa tiedotteessa.

Teollisuusliiton Aalto kertoo Ylelle, että kyseinen ehdotus ei ole aiemmin edennyt, koska se ei sopinut Suomen Yrittäjille.

Mukana yli 30 000 työntekijää

Teollisuusliiton työnseisaukseen osallistuu noin 22 000 työtekijää 150:ssä toimipisteessä.

Toimihenkilöitä edustavan Pron lakko koskee noin viittä tuhatta työntekijää ja sataa työpaikkaa. Joukossa on isoja tehtaita. Listalla ovat muun muassa UPM-Kymmene, Outokumpu ja Wärtsilä.

PAMin poliittiseen lakkoon osallistuu noin tuhat työntekijää ja esimiestä, ja työnseisaus toteutetaan 94 toimipaikassa. Lakko on rajattu koskemaan teollisuudessa työskenteleviä kiinteistö- ja siivousalan sekä henkilöstöravintoloiden työntekijöitä.

Myös Sähköliitosta työtaisteluun ottaa osaa tuhat työntekijää 150:ssä isossa teollisuustyöpaikassa.

Aiemmin Suomen Elintarviketyöläisten Liitto (SEL) julisti 15 elintarvikealan työpaikkaa poliittiseen lakkoon ensi keskiviikkona. Lakkoon osallistuu yli 4 500 työntekijää muun muassa Atrialta, Hartwallilta, Fazer Makeisilta ja Saarioiselta.

Painostustoimien toinen aalto alkaa

Useat ammattiliitot ovat jo protestoineet irtisanomissuojaa heikentävää lakiesitystä vastaan ylityö- ja vuoronvaihtokielloilla.

Nyt liitot siirtyvät vastatoimien toiseen vaiheeseen.

PAM päätti myös aloittaa kaikkia sen sopimusaloja koskevan ylityökiellon ensi keskiviikkona. Ylityökielto päättyy tiistaina 23. lokakuuta. Ylityökielto koskee muun muassa kauppojen, varastojen, siivous- ja kiinteistöpalvelualan, hotelli- ja ravintola-alan, Alkojen sekä apteekkien työntekijöitä.

Pro ilmoitti kiinteistöalan toimihenkilöitä koskevasta samaan aikaan alkavasta ja päättyvästä ylityökiellosta.

Teollisuusliiton lakon ulkopuolelle on rajattu työpaikoilla pääluottamusmiehen kanssa sovittavat suojelutyöt, sekä työt, jotka ovat välttämättömiä hengen ja terveyden sekä laiteturvallisuuden kannalta.

Myös Pro ja Sähköliitto ovat rajanneet lakon ulkopuolelle hätätyön sekä työt, jotka ovat välttämättömiä turvallisuuden, hengen ja terveyden sekä ympäristön kannalta.

Lue myös:Yli 4 500 elintarvikealan työntekijää ryhtyy päiväksi lakkoon ensi viikolla – vastustavat irtisanomissuojan heikennystä

Hallitus valmis lieventämään irtisanomislakia – työntekijärajaa voidaan laskea ja karensseja muuttaa

Irtisanomissuojan heikentämiselle taas uusi vastustaja – Postityöntekijät ensi viikolla ylityökieltoon

Irtisanomissuojan heikennyksen vastaiset työtaistelut laajenevat: Myös Jyty mukaan ylityö- ja vuoronvaihtokieltoihin

PAM mukaan ylityökieltoihin – listalla muitakin työtaistelutoimia

Työmarkkinoilla irtisanomiskiista kärjistyy, kun ylityökiellot astuvat voimaan – HUS: Joitain leikkauksia saatetaan joutua perumaan