Korvamato soi muita useammin neuroottisen ihmisen päässä – "Purukumi auttaa", sanoo tutkija

Korvamato eli musiikin päässä soiminen on tahdosta riippumatonta musiikin kuvittelua tai kuulemista. Korvamatoja kokevat lähes kaikki.

korvamato
Nappikuuloke korvassa.
Korvamatona soi yleensä lyhyt toistuva osa jotain tunnistettavaa kappaletta.Ilkka Hakunti / Yle

Kun tuttu melodia soi päässäsi ja toistuu vasten tahtoasi yhä uudestaan ja uudestaan, korvamato on kaapannut pääsi. Ilmiö on tuttu ja arkinen, mutta aihetta on tutkittu vielä melko vähän.

Tekniikan tohtori Lassi Liikkanen huomasi aukon tutkimustiedossa, ja lähti itse tutkimaan korvamatoja yli kymmenen vuotta sitten. Hän väittelee aiheesta (siirryt toiseen palveluun) ensi viikon perjantaina Helsingin yliopiston humanistisessa tiedekunnassa.

– Väitöskirjan taustalla on vuonna 2007 tekemäni tutkimus, jossa selvisi, että 90 prosenttia 12 000:sta suomalaisesta vastaajasta kokee korvamatoja vähintään kerran viikossa.

Väitöskirjaansa varten Liikkanen on yhdistänyt vuonna 2007 tekemänsä tutkimuksen alan muuhun tutkimukseen. Korvamatoihin liittyvät tieteelliset julkaisut ovat lisääntyneet 15 vuodessa muutamasta lähes 50:een.

Mistä korvamadot johtuvat?

– Erilaiset ympäristötekijät vaikuttavat korvamadon ilmestymiseen. Esimerkiksi se, kuinka paljon ihminen on musiikin kanssa tekemisissä ja kuinka paljon musiikkia hän aktiivisesti kuuntelee, vaikuttaa korvamatojen esiintyvyyteen.

Mato luikertelee siis muita useammin sellaisen henkilön korvaan, joka kuuntelee paljon musiikkia. Liikkasen mukaan myös yksilöllisillä tekijöillä, kuten sukupuolella, iällä ja persoonallisuudella on jonkin verran merkitystä.

– Esimerkiksi ihminen, jolla on neuroottisia taipumuksia kiinnittää korvamatoihin muita enemmän huomiota.

"Viimeksi päässä soi Kuben ja Evil Stöön kappale Pakko"

Korvamato soi Liikkasen itsensä päässä lähes päivittäin.

– Tyypillinen biisi on sellainen, jonka olen kuullut samana tai edellisenä päivänä. Viimeksi päässä soi Kuben ja Evil Stöön kappale Pakko. Se on mielestäni ihan hyvä biisi.

Jos korvamato ei katoa, ja se alkaa jo ärsyttää Liikkanen neuvoo siirtämään keskittymisen muualle.

– Voi yrittää kuunnella jotain muuta musiikkia. Myös keskittyminen johonkin muuhun asiaan auttaa, sillä ilmiö liittyy loppujen lopuksi tarkkaavaisuuteen ja tietoisuuteen. Erään tutkimuksen mukaan korvamatoja esiintyy myös vähemmän jos jauhaa purukumia.

Korvamato-ilmiö on aina ollut Liikkaselle läheinen.

– Aikanaan lähdin tekemään kandidaatin tutkielmaani toisesta aiheesta, mutta kyllästyin. Piti keksiä jotain hauskempaa ja ajattelin, että korvamadoista varmasti löytyisi paljon tutkimuksia. Kävikin ilmi, ettei tutkimuksia oltu käytännössä siihen aikaan tehty ollenkaan.

Korvamatotutkimus vei mukanaan, mutta rahoitusta Liikkanen ei ole tutkimushankkeelleen saanut.

– Aihe on liian kummallinen. Olen työskennellyt muiden musiikkiin liittyvien tutkimusaiheiden parissa, ja niiden ohella edistänyt myös korvamatotutkimustani. Piti saada tieteellinen yhteisö uskomaan tutkimustuloksiin.

Liikkanen lähtee väitöstilaisuuteen kuitenkin luottavaisin mielin. Liikkasen vastaväittäjänä on professori Timothy Williams University of Reading -yliopistosta.

Lue myös:

Miten päästä eroon korvamadosta? Tutkija listaa neljä vinkkiä (26.02.2015)