1. yle.fi
  2. Uutiset

Valtio ja sitä syrjinnästä syyttävä poliisi jatkavat kiistan setvimistä sovittelussa

Poliisi kokee, että hänet alennettiin, koska hän sairastaa etenevää, liikehermoja tuhoavaa motoneuronitautia. Työnantajan mukaan kyse oli organisaatiouudistuksesta.

kanteet
Ilkka Piispanen istuu pyörätuolissa. Hän sairastaa etenevää, liikehermoja tuhoavaa sairautta.
Ilkka Piispanen syyttää valtiota syrjinnästä.Kalle Niskala / Yle

Poliisimiehen ja valtion välisen harvinaislaatuisen kiistan käsittely käräjäoikeudessa päättyi valmistelevaan istuntoon. Osapuolet päätyivät jatkamaan asian sovitteluprosessissa.

Ylivieskassa rikostorjuntayksikön päällikkönä toiminut rikosylikomisario Ilkka Piispanen kokee, että hänet siirrettiin yksikönjohtajan tehtävästä tutkinnanjohtajaksi, koska hän sairastaa etenevää liikehermoja tuhoavaa sairautta, motoneuronitautia (FALS).

Niin sanotussa valmistelevassa istunnossa Keski-Pohjanmaan käräjäoikeudessa päädyttiin perjantaina siihen, että asian käsittelyä jatketaan sovittelun avulla. Lisäksi käräjäoikeus pyysi Piispaselta lisää kirjallista todistelua.

Jos asiassa päästään sopuun, käräjäoikeus joko vahvistaa sen tai vaihtoehtoisesti kanne perutaan.

Piispasen mukaan hänen työtehtävänsä pysyivät käytännössä samoina. Hänen palkkansa laski 600 euroa kuukaudessa.

Piispanen vaati siviilikanteella valtiolta 65 000 euron korvausta syrjinnästä yhdenvertaisuuslain perusteella.

Poliisihallitus kiistää syytteet ja perustelee uusia tehtäviä pitkään valmistellulla organisaatiomuutoksella. Uudistus astui voimaan 2016. Silloin Jokilaaksojen poliisilaitos lakkautettiin ja sen tehtävät siirtyivät Oulun poliisilaitokselle.

Juttua korjattu: Piispanen sairastaa motoneuronitautia, ei motonerxonitautia, kuten jutussa aiemmin luki. Familiaalista ALSia (FALS) esiintyy noin 10 prosentissa ALS- eli amyotrofinen lateraaliskleroosi-tapauksista.

Lue seuraavaksi