Kittilän kuntakäräjistä tulee miljoonaluokan lasku

Kittilän kuntapäättäjien mahdollisia rikoksia koskeva tutkinta ja käräjöinti tulee maksamaan arviolta ainakin miljoona euroa, vaikka summaan lasketaan vain poliisin esitutkinnassa ja käräjäoikeudessa syntyvät kustannukset.

Kittilä-oikeudenkäynti
Kittiläläisiä kuntapäättäjiä Lapin käräjäoikeudessa syyskuussa 2018.
Kuva on otettu Lapin käräjäoikeudessa syyskuussa 2018, kun Anna Mäkelää kuultiin asianomistajana 27 kittiläläistä kuntapäättäjää koskevassa oikeudenkäynnissä.Maija-Liisa Juntti / Yle

KittiläKittilän kuntakäräjiä on istuttu jo kolme viikkoa, ja istuttavaa riittää vielä mahdollisesti joulukuulle asti. Ennen oikeudenkäyntiä keskusrikospoliisi tutki asiaa neljän vuoden ajan. Tutkijat muun muassa matkustivat moneen kertaan Kittilään kuulustelemaan ihmisiä.

Juttu on iso myös sen mukaan laskettuna, kuinka monta henkilöä siihen liittyy. Syytettyjä on 28, asianomistajia yksi ja todistajia 19. Mitä tämä kaikki tulee maksamaan?

Tällä hetkellä kukaan ei voi antaa vielä mitään tarkkaa summaa, koska luvut selviävät vasta oikeudenkäynnin lopussa. Jonkinlainen hyvin karkea arvio voidaan esittää kuitenkin siitä mittaluokasta, johon ollaan päätymässä.

Se karkea arvio on ainakin miljoona euroa – mahdollisesti jopa yli.

Poliisitutkintaan jo puolisen miljoonaa euroa

Keskusrikospoliisi on käyttänyt esitutkintaan neljä vuotta. KRP:n arvion mukaan siinä on ollut mukana keskimäärin 2–3 henkilöä. Poliisien palkkatietojen perusteella pelkästään heidän palkkansa nousevat tältä ajalta vähintään puoleen miljoonaan euroon.

Oikeudenkäynnissä istuu kolme käräjätuomaria ja kaksi syyttäjää. Heidän palkkakustannuksensa yksistään oikeudenkäynnin osalta nousevat kymmeniin tuhansiin euroihin.

Asianajajien palkkiot ovat nousemassa vähintään puoleen miljoonaan euroon, mikäli vanhojen rikosjuttujen keskimääräisiä palkkioita voi pitää arvion pohjana. Oikeudessa istuu kuitenkin toistakymmentä lakimiestä kolmen kuukauden ajan, ja palkkiot nousevat jopa yli 200 euroon tunnilta.

Todistelukustannuksetkin saattavat nousta merkittäviksi, sillä Kittilän kuntapäättäjien virkarikosjuttu on todella laaja. Oikeudessa kuullaan lähes 50 syytettyä ja todistajaa. Valtaosa heistä joutuu matkustamaan oikeussaliin Rovaniemelle Kittilästä tai jopa sitä kauempaa.

Yleensä riita-asioissa liikutaan 10 000 euron tasolla

Lapin yliopistossa vuonna 2017 tehdyn pro garadu -tutkimuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) yksityishenkilöiden välisessä tavanomaisessa riita-asiassa kuluu käräjäoikeudessa ainakin 12 000 euroa oikeudenkäyntikuluihin.

Tutkimuksen mukaan oikeusturvavakuutus korvaa vakuutetun omia oikeudenkäyntikuluja 8 500 euroon asti – mutta ei lainkaan niitä vastapuolen kuluja, jotka tuomitaan vakuutetun korvattaviksi.

Jos asiaa jatketaan vielä hovioikeudessa, häviäjälle koituu niistä tyypillisesti yhteensä yli 10 000 euroa sellaisia oikeudenkäyntikuluja, joita oikeusturvavakuutus ei kata.