Hyppää sisältöön

Kaupunki päätti tuoda elävää musiikkia kotihoidon asiakkaiden koteihin – vaikutukset yllättivät: ''Ei tässä tiedä kuka saa ja kuka antaa''

Kotihoitajan mukana kulkeva muusikko tuo merkittävän lisäpiristyksen päivään.

Aune Kuusenhaon kissakin innostui naukumaan musisoinnin mukana. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Aune Kuusanhako avaa kotinsa oven sisään tulijoille Kouvolassa. On kotihoidon käynnin aika. Sisään astuu tuttu lähihoitaja Sari Perätalo. Hänen vanavedessään kynnyksen ylittää sairaalamuusikko Iida-Maria Uljas.

– Tänään on laulupäivä, Perätalo huikkaa.

– Aha, no lauletaan, lauletaan, Aune Kuusenhako vastaa.

Lähihoitaja Sari Perätalo poimii verenpainemittarin kirjahyllystä ja kiinnittää sen Kuusenhaon käsivarteen. Iida-Maria Uljas nappaa kanteleen syliinsä, soittaa muutaman soinnun ja alkaa laulaa.

– Sinisiä, punaisia ruusunkukkia…

Aune Kuusenhako kuuntelee keskittyneesti. Kun verenpaine on mitattu, hän ja hoitaja yhtyvät lauluun.

''Harvoin täällä mitään hauskaa tapahtuu''

Sairaalamuusikko Iida-Maria Uljas valmistui kesän alussa sairaala- ja hoivamusiikkiin erikoistuneeksi yhteisömuusikoksi. Hän toteutti osana opintojaan keväällä kokeilun, jossa hän kiersi muutaman päivän ajan musisoimassa Kouvolan kaupungin kotihoidon asiakaskäynneillä.

– Kotihoidosta oli ollut paljon negatiivista uutisointia. Oma mummini oli kotona pidempään kuin olisi halunnut olla. Olin nähnyt sitä arkea siellä, ja sain ajatuksen, että entä jos musiikkia vietäisiinkin sinne koteihin, Iida-Maria Uljas kertoo.

Kantele kulkee usein Iida-Maria Uljaan mukana kotihoidon käynneillä. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Kokeilun vaikutukset yllättivät positiivisesti. Musiikki piristi sekä asiakkaita että hoitajia ja toi vaihtelua päivään.

– Asiakkaat ovat olleet tosi iloisia ja muistelleet kuukausia jälkikäteen, että olipas sillä sairaalamuusikolla ihana ääni ja voi kun hän tulisi uudestaan. Moni on yksinänsä kotona, eikä kukaan muu käy siellä, kuin hoitajat muutaman kerran päivässä. Sitten onkin tällainen yllätys mukana, että joku laulaa ja soittaa, lähihoitaja Sari Perätalo toteaa.

Hyvin tyytyväinen on myös Aine Kuusenhako, jonka luona sairaalamuusikko Iida-Maria Uljas tänään on vierailulla.

– Minusta tämä on mukavaa. Minulla on hyvä lauluääni niin minähän voin aina laulaa, Aune Kuusenhako sanoo.

Yhtäkkiä meillä onkin jotain, mitä me voimme jakaa ja olemmekin aika lähekkäin.

sairaalamuusikko Iida-Maria Uljas

Musiikin voima yllätti myös muusikon, vaikka hän oli etukäteen tutustunut useisiin tutkimuksiin, joissa musiikin hyödyntämistä käsiteltiin. Vastaavaa kotihoidon musiikkitoimintaa on järjestetty Suomessa aiemminkin. Esimerkiksi Helsingissä sosiaalialan järjestö Helsinkimission muusikkopartiot vierailevat kotihoidon asiakkaiden luona.

– Se, miten voimakas väline musiikki on sille kohtaamiselle, on tullut itsellekin yllätyksenä. Että saa kontaktin sellaiseen ihmiseen, joka on itselle ihan vieras, ja jota ei ole koskaan ennen tavannut ja jolla on aivan erilaiset kokemukset. Sitten yhtäkkiä meillä onkin jotain, mitä me voimme jakaa ja olemmekin aika lähekkäin. Usein on sellainen olo, etten kyllä tiedä kuka tässä antaa ja kuka saa, Iida-Maria Uljas toteaa.

Kaupunki myönsi kokemusten perusteella toiminnan jatkamiseen rahoituksen loppuvuodeksi. Nyt Iida-Maria Uljas kiertää hoitajien mukana kotikäynneillä kerran viikossa.

– Oikeastaan kaikki palaute mitä saa, on positiivista, että milloin tulet taas ja olipa kiva kun kävit. Eilen yksi vanhempi rouva totesi, että ai nytkö te jo lähdette ja että saa tulla joka päivä. Harvoin täällä mitään hauskaa tapahtuu, Uljas naurahtaa.

Myös hoitajia kannustetaan musisoimaan

Musiikista halutaan pysyvä osa Kouvolan kotihoidon arkea. Moni kotihoidon hoitajista harrastaa musiikkia, ja heidän taitonsa halutaan valjastaa mukaan hoitotyöhön.

– Tavoitteenamme on, että hoitajat ottaisivat musiikin yhdeksi työvälineekseen ja muistaisivat työssään, että musiikin kautta asiakkaille voi tuoda iloa. Hoitajiltakin tahtoo arkityön tiimellyksessä unohtua, että esimerkiksi suihkuun meno voisi onnistua paljon leppoisammin ja askeleet rytmittyä, jos asiakkaan kanssa vaikka laulettaisiin joku marssi, Kouvolan kaupungin kotihoidon kehityspäällikkö Sirkku Kallio toteaa.

Aune Kuusenhako laulaa mielellään. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

– Saatan itse kysyä vaikka ruokailun aikana, että jos minä laulan jotain, niin syötkö sinä sillä aikaa. Sitten asiakas saa toivoa jotain ja Googlesta voi etsiä sanat nopeasti. Siinä menee ruokailukin nopeasti ja huomaamatta, lähihoitaja Sari Perätalo toteaa.

Perätalo nappaa jääkaapista kulhon ja ryhtyy lämmittämään puuroa. Iida-Maria Uljas istuutuu keittiönpöydän ääreen Aune Kuusenhaon viereen ja levittää laulun sanat tämän eteen. Juokse sinä humma -kappaleen sävelet alkavat kaikua keittiön seinistä.

– Tätä meidän isä aina lauloi, Kuusenhako toteaa laulamisen lomassa.

Suurin osa suhtautuu myönteisesti

Kevään musiikkikokeilussa oli mukana vain yksi Kouvolan kotihoitoalueista, mutta nyt syksyllä mahdollisuutta muusikon vierailuun tarjotaan kaikille. Suurin osa kotihoidon asiakkaista on halunnut ottaa muusikon vastaan.

– Asiakkaat ovat sanoneet, etteivät he enää koskaan uskoneet saavansa sellaista konserttielämystä. Osa koki sen ihan konsertiksi, kun muusikko tuli soittamaan ja laulamaan. Laulut ovat tuoneet valtavasti erilaisia tunteita esille, kehityspäällikkö Sirkku Kallio kertoo.

Tässä tehdään yhdessä, ja se on se juttu.

sairaalamuusikko Iida-Maria Uljas

Iida-Maria Uljas ottaa usein kanteleen mukaansa kotihoidon käynneille. Sen säestämänä on luontevaa soittaa kansanlauluja, joita ikäihmiset osaavat hyvin.

– Kyllä täällä lauletaan myös iskelmää ja humppaa. Minäkin olen oppinut paljon uutta, kun olen toiveita toteuttanut. Jotain toivekappaletta kuuntelin automatkalla netistä ja kirjoitin siihen nuotit ja sanat. Sitten pystyin esittämään sen. Kyllä tässä monenlaista luovuutta saa käyttää, Uljas kertoo.

– En ajattele ollenkaan, että tämä olisi esiintymistä, Iida-Maria Uljas sanoo. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Uljas opettaa luovuuden hyödyntämistä syksyn aikana myös hoitajille. Hän kouluttaa hoitajia syksyn aikana musiikin hyödyistä, jotta hoitajat rohkaistuisivat ottamaan musiikin osaksi omaa työtään.

– Minusta on ihanaa, että voin tehdä musiikin kanssa tällaista työtä. En ajattele ollenkaan, että tämä olisi esiintymistä. Tässä tehdään yhdessä, ja se on se juttu, Iida-Maria Uljas toteaa.

Musiikki nopeuttaa töitä

Vaikka osa kotihoidon käynneistä on hyvin lyhyitä, se ei ole este musisoinnille. Pikemminkin päinvastoin.

– Kymmenessä minuutissa ehtii ainakin kolme laulua. Pelkäsimme, että monet käynnit venyisivät tämän takia, mutta monet käynnit tapahtuvatkin nopeammin, kun se musiikki on mukana, Iida-Maria Uljas sanoo.

Lähihoitaja Sari Perätalo arvelee, että käyntien nopeutuminen johtuu siitä, että asiakas keskittyy musiikkiin, ja rauhattomuus vähenee.

– Toinen tekee hoitotyötä ja toinen laulaa taustalla. Asiakas keskittyy kuuntelemaan että mitäs sieltä kuuluu ja ehkä laulanut mukana samalla kun tehdään jotain työtehtävää. Se on tuntunut jouhevammalta, Perätalo sanoo.

Sari Perätalo on soittanut vuosikymmeniä huilua, ja hän on musiikkikokeilun aikana säestänyt sillä muutamia kertoja Uljasta. Lyhyimmille käynneille sitä ei kannata ottaa, mutta nyt soitin on mukana.

Lähihoitaja Sari Perätalo on muutamia kertoja napannut huilun töihin mukaan. Aina soittamiseen ei ole aikaa, laulu sen sijaan onnistuu kätevästi töiden lomassa. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Perätalo nappaa valmiiksi kootun huilun olohuoneen pöydältä ja istuutuu sohvalle. Aune Kuusenhako ja Iida-Maria Uljas asettuvat hänen viereensä. Perätalo puhaltaa sävelen, ja Uljas ja Kuusenhako aloittavat laulun.

– Taivas on sininen ja valkoinen...

Sairaalamuusikon vierailut kotihoidossa jatkuvat kaupungin myöntämän rahoituksen turvin näillä näkymin joulukuun puoliväliin saakka. Toiveena on, että tulevaisuudessa toiminnasta saataisiin pysyvää.

– Toivotaan, että syksyn kokeilusta saadaan niin paljon positiivista palautetta ja aineistoa, että toiminta jatkuisi myös kuntayhtymässä, Sirkku Kallio toteaa.