Analyysi: Nyt sotea viivyttää hallitus – aikatauluista on puhuttu jo monta kuukautta, onko sisällöllä enää mitään väliä?

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa kiisteltiin taas. Tällä kertaa riita syntyi Vaasan keskussairaalan asemasta.

Analyysit (Yle Uutiset)
Tiina Merikanto Näkökulma-kuva piirros
Stina Tuominen / Yle Uutisgrafiikka

Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa syntyi erimielisyyttä kokoomuksen ja keskustan välillä siitä, voisiko Vaasakin kuulua niin sanottujen laajan päivystyksen sairaaloiden joukkoon. Keskustalainen Pekka Puska oli valmis antamaan laajan päivystyksen sairaalan aseman Vaasalle. Kokoomus ei ollut valmis avamaan päivystyssairaala-pakettia uudelleen.

Vuonna 2016 päätettiin, että vaativan sairaanhoidon ympärivuorokautinen hoito keskitetään 12 yliopistosairaalaan ja keskussairaalaan. Niissä pitää olla vähintään noin kymmenen lääketieteen erikoisalan päivystys ja sosiaalipäivystys.

Laajan päivystyksen sairaalat ovat Helsingin, Turun, Tampereen, Kuopion ja Oulun yliopistosairaalat sekä keskussairaalat Lahdessa, Lappeenrannassa, Porissa, Seinäjoella, Jyväskylässä, Joensuussa ja Rovaniemellä.

Ei siis Vaasassa.

Jäljelle jäävät kahdeksan keskussairaalaa (Kemi, Kajaani, Kokkola, Vaasa, Savonlinna, Mikkeli, Kotka ja Hämeenlinna) toimivat suppeamman päivystyksen sairaaloina.

Laajan päivystyksen sairaalan asemaa vaille jääminen on ollut erityisen kipeää Vaasalle.

Täyden palvelun sairaala tarkoittaa paitsi statusta, myös lisää työpaikkoja, verotuloja ja alueelle elinvoimaa. Lisäksi Vaasalle kysymys on myös kielipolitiikasta.

Vaasa-kysymys nousi jälleen esiin sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, koska laajan päivystyksen sairaalat luetellaan sote-järjestämislain 11§:ssä.

Pykälä voi itse asiassa olla Vaasan kannalta hankalampi kuin alkuperäinen terveydenhuoltolaki, jossa laajan päivystyksen sairaalat määriteltiin.

Järjestämislain pykälä kieltää kaikkia muita sairaaloita tekemästä niitä toimenpiteitä, jotka kuuluvat vain laajan päivystyksen sairaaloille. Kysymys olisi esimerkiksi vaativista kirurgisista toimenpiteistä. Terveydenhuoltolaissa ei tällaista nimenomaista kieltoa ole.

Johtuuko viime päivien uudelleen noussut Vaasa-kohu siitä, että Vaasan sairaalan toimintaa koskeva sääntely tulee järjestämislaissa tiukkenemaan? Vai onko kysymys poliittisesta pelistä? Vai mistä?

Käytännössä hallituspuolueiden kiistely on tarkoittanut sitä, että jo kolme sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokousta on loppunut ennen aikojaan. Näin kävi torstain aamu- ja iltakokoukselle samoin perjantain kokoukselle.

Tähän asti erityisesti oppositiota on syytetty sote-paketin hidastamisesta, mutta nyt kyse on ollut hallituspuolueiden keskinäisestä riidasta.

Mitä sote -uudistuksen tilasta kertoo se, että viimeiset kuukaudet on väännetty tuntitolkulla erilaisista aikatauluista. Sitä on tehty runsain määrin sote-valiokunnassa, muttei pelkästään siellä.

Myös hallitus joutui perääntymään jo alunperinkin (siirryt toiseen palveluun)epärealistisesta soten toteuttamisaikataulusta kesäkuussa. Jälleen kerran siirrettiin sitä, milloin sote-palvelut siirretään kunnilta maakunnille. Myös sote-keskusten, hammashoitoloiden, henkilökohtaisen budjetin ja asiakassetelin aloitus myöhennettiin.

Onko enää tärkeää vain se, että jotakin saadaan päätettyä? Ollaanko jo lopullisesti ohitettu hetket, jolloin sisällöllä on väliä?

Katso myös:

Ymmärrätkö miten sote vaikuttaa sinuun? Kokeile Ylen pelillä

Keskusta vakuuttaa riviensä olevan suorassa – Sairaalariita viivästyttää sote-valiokunnan työtä lisää