Näillä vinkeillä nautit kahvisi vastuullisesti – ota termospullo hyötykäyttöön

Ilmastonmuutos uhkaa kahvinviljelyn tulevaisuutta. Näillä vinkeillä kannat vastuusi kotikeittiössä.

kahvi
Aleksi Kuusijarvi
Suomen erityiskahviyhdistys Sca Finlandin puheenjohtaja Aleksi Kuusijärvi.Yle

Se, joka on maistanut kahvin korviketta tietää, ettei kyseinen neste pärjää kahville muuten kuin värinsä puolesta.

Korvikkeisiin totuttautuminen on kuitenkin mahdollinen dystopia, kun puhutaan kahvin tulevaisuudesta.

Kahvipensaat, jotka ennen kasvoivat 1 300 metrissä, ovat kivunneet kasvamaan 1 600 metriin. Jossain vaiheessa vuoren rinne loppuu kesken. Mikä neuvoksi?

Suomen erikoiskahviyhdistys Sca Finlandin puheenjohtaja Aleksi Kuusijärvi toteaa, että muutos parempaan on mahdollinen, mutta se vaatii isoja tekoja niin yksittäisiltä kuluttajilta kuin kahvialan asenteiltakin.

– Olen työskennellyt kahvin parissa pian kahdeksan vuotta. Ennen join kahvia paljon enemmän – nyt panostan määrän sijasta laatuun.

kahvitarpeita
Vastuullisen kahvinjuonnin avainelementit ovat termospullo ja vaaka.

Kuusijärven neuvot vastuullisempaan kahvin kulutukseen kotona ovat yksinkertaiset.

Keitä vain sen verran kahvia, mitä juot.

Pannuun seisomaan jääneen kahvin pois kaataminen on suurta tuhlausta – yhteen kahvipakettiin tarvittavan kahvimarjamäärän kerääminen vie aikaa. Voisitko kuvitella heittäväsi esimerkiksi vaivalla kerättyjä mustikoita roskiin?

Jos kahvia tuli kuitenkin keitettyä liikaa, kannattaa se säilöä puhtaaseen termospulloon, jossa se säilyy juomakuntoisena pidempään.

Termospullo-vinkki pätee myös työpaikoilla. Ei enää kahvihuoneessa seisovia harmahtuvia kahvipannuja, vaan puhtaita ja raikkaita termospulloja!

Muita vinkkejä vastuullisten kulutusvalintojen tueksi löytyy kahvipaketin kyljestä.

Kahvihyllyllä kannattaa tutkia, mitä signaaleita pakkaus antaa tuotannosta. Löytyykö sertifikaatteja tai mainintoja kumppanuushankkeista? Ne ovat hyviä esimerkkejä keinoista seurata yrityksen sitoutumista vastuulliseen hankintaan.

Keskity määrän sijasta laatuun. Myös pienillä muutoksilla on väliä – voit juoda arkena markettikahvia, ja panostaa viikonloppuisin pienpaahtimoiden alkuperämaa- tai tilakahviin. Näiden kahvien pakkauksista löydät tiedot niin viljelijästä, kahvitilasta kuin viljelykorkeudestakin.

Lue lisää:

Tyypillinen virhe on lisätä kahvijauheen määrää, vaikka pitäisi vaihtaa kahvin paahtoastetta – Uutatko sinäkin kahvisi väärin?

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus