Kulttuuri- ja taidealalle uusi keskusjärjestö, pääsihteeriksi Rosa Meriläinen – "Tärkein tehtäväni on valtion kulttuuribudjetin nostaminen"

KULTA on taiteen ja kulttuurin tuki- ja tuottajaorganisaatioiden yhteinen edunvalvoja.

kulttuuriala
Rosa Meriläinen.
Petteri Sopanen / Yle

Suomen kulttuuri- ja taidealalle on perustettu uusi keskusjärjestö.

KULTA-nimisen järjestön perustajajäseniä ovat Suomen museoliitto, Finland Festivals, Suomen Sinfoniaorkesterit ry ja Suomen Teatterit ry. Mukana toiminnassa on jo myös Teatterikeskus.

Pääsihteerinä aloittaa kirjailija Rosa Meriläinen.

– Kulttuuri- ja taidekentältä on puuttunut yhteinen ääni. Vastaamme tähän tarpeeseen, Meriläinen perustelee järjestön olemassaoloa.

Käytännössä järjestön työ on perinteistä edunvalvontaa. Tavoitteena on nostaa taiteen ja kulttuurin arvostusta yhteiskunnassa.

Arvostuksen mittarina on raha. Hallituksen ensi vuoden budjettiesityksessä kulttuurin rahoitus on 0,8 prosenttia budjetin loppusummasta.

– Siihen summaan kaikki tiivistyy, vaikka oma merkityksensä on myös kunnilla, jotka antavat julkista tukea. Tärkein tehtäväni on valtion kulttuuribudjetin nostaminen, Meriläinen toteaa.

Edunajajia oikealla ja vasemmalla

KULTA ottaa jäsenikseen tuki- ja tuottajaorganisaatioita, jotka haluavat ajaa taide- ja kulttuurikentän etua valtakunnallisesti.

Järjestö siis puhuu jäsentensä puolesta riippumatta vaikkapa rahoitusrakenteista. Osa jäsenistä kuuluu valtionosuusjärjestelmän piiriin, osa ei. Moni saa tukea Veikkauksen tuotoista ja kunnilta.

– Kulttuurin ja taiteen arvostuksen nousu voi näkyä yleisön kiinnostuksen kasvuna ja sponsorirahan lisääntymisenä. Tarvitsemme pitkäjänteistä suunnittelua, kun kyse on yhteiskunnan varoista, Meriläinen sanoo.

Meriläinen toimi vihreiden kansanedustajana 2003–2007. Kulttuuri- ja taidealan etujen ajaminen on irti puoluepolitiikasta, vaikka rahanjako umpipolitiikkaa onkin.

– Kokemukseni mukaan juuri kulttuurilla on edunajajia jokaisesta puolueesta. Yksi toimintani edellytyksistä on tällaisten ihmisten määrän lisääminen.

Motivaatio kohdallaan

Meriläinen uskoo, että suomalaiset ymmärtävät kulttuurin merkityksen hyvinvointiyhteiskunnassa.

Väitteelle löytyy myös historiallisia perusteita. Suomen Kulttuurirahasto, joka on nykyään yksi Euroopan suurimmista yksityisistä säätiöistä, perustettiin aikanaan ovelta ovelle -keräyksellä.

– Sehän on suorastaan liikuttavaa. Se on osoitus siitä, että konsensus on tärkeää.

Haaveiluun Meriläinen ei järjestön pääsihteerinä silti aio langeta. On tärkeää nähdä, mitä ympärillä tapahtuu, muillakin politiikan osa-alueilla. Vain silloin voi aidosti vaikuttaa, hän uskoo.

– Kunnianhimotasot ovat ainakin kohdillaan: koko politiikan kenttä haltuun, prosenttiosuuden kasvatus valtion budjetissa, Meriläinen naurahtaa.

Tavoite on kova, mutta niin on palokin.

– Olen aivan liekeissä! Minä, vanha järjestökettu, olen palaamassa sille alueelle, jossa olen suurimman osan työurastani viettänyt. On hauskaa keskittyä yhteen asiaan sen sijaan, että tekee kaikkea mahdollista joka päivä.

Järjestön puheenjohtajana toimii aluksi Museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä. Tavoitteena on, että jatkossa hallitus koostuu eri alojen yhteiskunnallisista vaikuttajista.

Suomen kulttuurirahasto, Svenska Kulturfonden ja Sitra ovat rahoittaneet KULTA ry:n perustamista.