Hyppää sisältöön

Automies ja ZZ Top -kitaristi Billy Gibbons palasi bluesiin: "Sieltä me lähdimme, ja siinä me pysymme"

ZZ Top -kitaristi ja hänen luottomekaanikkonsa Jimmy Shine matkaavat Lahden jenkkiautonäyttelyyn. Ensin piti toki piipahtaa suurlähetystössä.

Ruotsiotteluun kitaran voimalla. Kari Nieminen on rakentanut ZZ Topin nokkamiehelle Versoul-kitaroita jo 12 vuoden ajan. Lahden jenkkiautonäyttelyyn matkalla ollut Billy Gibbons ihaili Raya Blue Light -kitaran lisäksi Johan Erikssonin Dodge Chargeria vuodelta 1968. Kuva: YLE / Jari Pussinen

Helsinki on loppuviikon ajan isännöinyt merkkimiehiä: keskiviikkona Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev, eilen entinen Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama. Perjantaina kaupungilla bongattiin monen mielestä painavin hahmo: Texasin komeapartaisin kitaristi Billy Gibbons on luotsannut ZZ Topia kohta viisi vuosikymmentä.

Amerikka ja autot kuuluvat yhteen. Joten kun yksi Texasin kuuluisimmista automiehistä laskeutuu matkallaan Lahden jenkkiautonäyttelyyn, niin hänet kutsutaan totta kai suurlähetystöön.

Kun autokiireet hellittävät, niin parin viikon päästä Gibbons kiipeää taas lavalle toisen soololevynsä Amerikan-kiertueella. Big Bad Blues seuraa kuubalaisvaikutteista Perfectomundo-albumia.

– Sanoivat, että lattari on nähty. Niin, että voisitko millään palata bluesiin? Ja hei: sieltä me lähdimme ja siinä me pysymme.

Levy alkaa Gibbonsin vaimon, Gilly Stillwaterin Missin' Yo' Kissin' -kappaleella. Omien biisien lisäksi levyllä on Muddy Watersia ja Bo Diddley'ä.

Suurlähettiläs Bob Pence vilkaisi Johan Erikssonin 1968 Dodge Chargeria ja tokaisi: "Olen Letukkamies." Jimmy Shine (vas.) ja Billy Gibbons vakuuttivat kuitenkin, että kannattaa tutustua mm. Jay Lenon ohjelmaan kutsuttuun ruotsalaisautoon. Kuva: YLE / Jari Pussinen

Keikkakokoonpanoon riittää kaksi miestä: vasenkätinen kitaristi Austin Hanks ja Guns'N'Rosesissa takonut Matt Sorum.

– Jännittävä haaste soittaa eri miesten kanssa. Mutta Matt on siinä keskellä. Jos ongelmia tulee, niin siihen ne putoavat.

Koko kesän kiertänneellä ZZ Topilla on ensi vuonna viisikymmenvuotisjuhlat.

Alkuperäiskokoonpanossaan (Billy Gibbons, kitara - Dusty Hill, basso - Frank Beard, rummut) soittavan trion pitkäikäisyyteen on Billy Gibbonsin mukaan kahden sanan vastaus: Erilliset bussit.

Eliminatorista se alkoi ja nyt Whiskey Runner on sen paha pikkusisko

Gibbonsin maine automiehenä alkoi kasvaa 80-luvun alkuvuosina. Hän rakennutti silloisen näkemyksensä mukaisen 1933-mallisen Fordin, joka sai nimekseen Eliminator.

ZZ Topin saman nimisen albumin kannen lisäksi katostaan madallettu auto pääsi kolmen musiikkivideon päätähdeksi.

Eliminator (ylh. oik.) nousi ZZ Topin videoiden tähdeksi 80-luvulla. Lyhyt Ford vaihtui pitkään Cadillaciin, CadZZillaan. Tuorein tulokas Billy Gibbonsin autotallissa on Eliminatorin "paha pikkusisko" Whiskey Runner (alh. oik.), omaa sukua Ford -34, jonka on rakentanut Jimmy Shine. Kuva: All Over Press, käsittely Sampo Soveri/YLE

– Eliminatorista tuli kuuluisa, ja minä tarvitsin edelleen autoa.

Meksikon rajamailla vietetty ilta Cadillac-suunnittelija Larry Ericksonin pöydässä toi ratkaisun.

– Nyt kun sinulla on lyhyt Fordi, niin olisiko aika pitkän ja sulavan Cadillacin. Siitä tuli CadZZilla.

Tuorein lisä Gibbonsin autotalliin on -34 Ford, Whiskey Runner.

– Siitä kehkeytyy Eliminatorin paha pikkusisko.

Whiskey Runnerin on rakentanut legendaarisessa SoCal Speedshopissa kannuksensa ansainnut Jimmy Shine, omaa sukua James D. Falschlehner.

– Todellakin autolla on sielu. Omistaja ujuttaa sen autoonsa. Vakioauto on vasta kuin valmispuku, joka sitten räätälöidään sopivaksi, sanoo Jimmy Shine.

Lahden jenkkiautonäyttelyyn on uitettu monta Suomessa ennenäkemätöntä autoa. Erityisen ylpeänä promoottorit esittelivät Johan Erikssonin Dodge Chargeria.

Eläköön pohjoismainen yhteistyö! Johan Erikssonin autonrakennustiimi innostui Kari Niemisen Versoul-kitarasta. "Taideteoksia molemmat, Charger ja Raya Blue Light." Kuva: YLE / Jari Pussinen

Hot rod -klassikkoa harvoin näkee diplomaattikilvissä

Lahden jenkkiautonäyttelyssä jaetaan lauantaina myös Yhdysvaltojen lähetystön palkinto. Lehdistöasioista vastaava T.J. Grubisha aikoo viedä sen paikan päälle A-Fordillaan. Se on tiettävästi maamme ainoa diplomaattikilvissä oleva hot rodi.

— Olen hyvin vaikuttunut laatutasosta ja siitä todellisesta intohimosta, jolla suomalaiset amerikkalaisiin klassikoihinsa suhtautuvat.

Gibbonsin kokoelmassa on useampia pieteetillä rakennettuja autoja. Tässä lähteenä on käytetty vuonna 2017 tehtyä juttua (siirryt toiseen palveluun) Ultimate Guitar -julkaisusta.

Ehtiikö kitarasankari sitten ajaa toinen toistaan hienompia kulkuneuvojaan?

– En. Joten sen takia videoissa on ratissa aina kauniit naiset.

Lisätty kuvakooste Gibbonsin autoista 1.10.2018 10:45.